Κυριακή, 24 Νοέ 2024

Γάζα-Σαλπάρουν την Τετάρτη από την Κωνσταντινούπολη για να σπάσουν τον αποκλεισμό

959

Εκατοντάδες πολίτες από δεκάδες, πάνω από τριάντα χώρες του κόσμου, συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη για να αποπλεύσουν την Τετάρτη για τη Γάζα και να παραδώσουν εκεί 5.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στόχος του Στόλου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition) είναι να σπάσει τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ και να απαιτήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός για να σωθούν οι ζωές χιλιάδων Παλαιστινίων. Ο Στόλος για την Ελευθερία θα αποτελείται από ένα φορτηγό πλοίο που θα μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης και δύο επιβατικά που μεταφέρουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία πολιτών του κόσμου.

Μαζί τους βρίσκεται και ένας ακτιβιστής από τη Θεσσαλονίκη που θα ενημερώνει το TVXS όσο είναι δυνατόν για την πορεία της αποστολής. “Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε σφαγές χιλιάδων παιδιών στις οθόνες μας και να μένουμε άπραγοι” μου είπε. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι μια αποστολή έκτακτης ανάγκης με έντονο το πολιτικό στοιχείο, επειδή η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική. Η πείνα έχει επικρατήσει στα βόρεια της Λωρίδας, αποτέλεσμα μιας σκόπιμης πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης με στόχο να λιμοκτονήσει τον παλαιστινιακό λαό. Ο χρόνος τελειώνει, και οι ειδικοί προβλέπουν ότι η πείνα και οι ασθένειες θα μπορούσαν να στοιχίσουν περισσότερες ζωές ακόμα κι από τον πόλεμο.

“Αυτό που έρχεται είναι τρομακτικό. Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι πολύ σημαντική και επείγουσα αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός του Ισραήλ. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να πιέσουμε τις κυβερνήσεις καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της κοινότητας των κρατών έχει λάβει θέση υπέρ του Ισραήλ και αυτό πρέπει να αλλάξει” λέει ο ακτιβιστής που επέλεξε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Freedom Fotilla από το 2010

Ο διεθνής συνασπισμός οργανώσεων των πολιτών Freedom Flotilla ξεκίνησε τη δράση του το 2010 και έκτοτε έχει κάνει αρκετές αποστολές στη Γάζα με στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, σε αλληλεγγύη με την αγωνία των Παλαιστινίων για ελευθερία και ισότητα. Οι μη βίαιες αποστολές άμεσης δράσης σε συνεργασία με εταίρους της κοινωνίας των πολιτών και μακριά από κόμματα, παρατάξεις ή κυβερνήσεις υποστηρίζουν την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά των Παλαιστινίων.

“Είναι μια κίνηση πολιτών. Εκατοντάδες πολίτες, δημοσιογράφοι, παρατηρητές και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμμετέχουμε με την υποστήριξη χιλιάδων άλλων από διάφορα κράτη της Γης, οπότε ο στόχος είναι να ασκηθεί και μία πολιτική πίεση για να αλλάξει αυτή η κατάσταση”επισημαίνει ο ακτιβιστής από τη Θεσσαλονίκη.

Στην αποστολή συμμετέχει και η πρώην δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau η οποία είναι πολύ ενεργή και πήρε μέρος σε μια γυναικεία αποστολή του Freedom Flotilla το 2016 στη Γάζα. “Οι ισραηλινές βόμβες και σφαίρες σκοτώνουν καθημερινά Παλαιστίνιους στη Γάζα και η παράνομη πολιορκία τούς οδηγεί εσκεμμένα στην πείνα όλους τους άλλους επειδή οι κυβερνήσεις μας δεν ακούνε την απαίτηση του λαού να σταματήσουν τα βάρβαρα εγκλήματα του Ισραήλ κατά της ανθρωπότητας” 

Η αναχώρηση του μικρού αυτού στόλου έρχεται δεκατέσσερα χρόνια μετά την επίθεση ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Mavi Marmara η οποία κατέληξε στο θάνατο αρκετών πολιτών, σε μια παρόμοια αποστολή που είχε οργανωθεί από το κίνημα Free Gaza και την τουρκική ΜΚΟ ΙΗΗ που συμμετέχει και αυτή τη φορά στο Freedom Flotilla Coalition. Στην ίδια αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας είχαν αποπλέυσει  τα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» από το λιμάνι του Πειραιά με άοπλους ακτιβιστές για να βρεθούν με πρόσωπο με τον ισραηλινό στρατό.  “Η ισραηλινή προπαγάνδα για να δικαιολογήσει αυτό που έγινε στο Mavi Marmara παρουσίασε κάποιες μεταλλικές ράβδους που βρέθηκαν στο καράβι ως όπλα των ακτιβιστών” μου λέει ο ακτιβιστής.

Δεν ζητάμε την άδεια του Ισραήλ

Η Huwaida Arraf, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια από τους οργανωτές του Freedom Flotilla δηλώνει: “Η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ και ο 17ετής αποκλεισμός της, αποτελούν μορφές συλλογικής τιμωρίας, η οποία είναι έγκλημα πολέμου. Επειδή η πολιορκία και ο αποκλεισμός είναι παράνομοι, το Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα να επιτεθεί ή να σταματήσει τα πλοία μας. Καλούμε τις κυβερνήσεις μας, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει τίποτα για να προστατεύσουν τον παλαιστινιακό λαό ή να αναγκάσουν το Ισραήλ να τηρήσει το διεθνές δίκαιο, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να απαιτήσουν ο στόλος μας να έχει ασφαλή διέλευση προς τη Γάζα. Ζητάμε από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας σε αυτή την έκκληση”.

“Στόχος είναι να φτάσουμε στη Γάζα και να παραδώσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια. Θα κινηθούμε σε διεθνή ύδατα. Περιμένουμε την αντίδραση του Ισραήλ, δεν είμαστε απροετοίμαστοι, δεν έχουμε ζητήσει την άδεια του Ισραήλ και σκοπεύουμε να φτάσουμε εκεί πέρα.

Όσο και να προετοιμαστείς ψυχολογικά, εκείνη τη στιγμή τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Σίγουρα υπάρχει φόβος, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με το Ισραήλ, λέει. Όμως δεν θα συμμετείχα αν ήταν αλλιώς, αν δηλαδή ζητούσαμε την άδεια για να παραδώσουμε βοήθεια”.

“Το να επιτρέπουμε στο Ισραήλ να ελέγχει τι και πόση ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να φτάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα είναι σαν να αφήνουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Και όμως, αυτό κάνει η διεθνής κοινότητα των κρατών αρνούμενη να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ και αψηφώντας τις γενοκτονικές πολιτικές του.

Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου, το σχέδιο των ΗΠΑ για την πλωτή προβλήτα και οι συμβολικές εναέριες ρίψεις τροφίμων είναι όλα περισπασμοί από το γεγονός ότι αυτές οι μέθοδοι παράδοσης βοήθειας είναι ανεπαρκείς και εξακολουθούν να αφήνουν το Ισραήλ να ελέγχει τι βοήθεια μπορεί να φτάσει στον παγιδευμένο, πολιορκημένο και βομβαρδισμένο παλαιστινιακό λαό, ενώ εμποδίζει χιλιάδες φορτηγά με βοήθεια να εισέλθουν στη Γάζα μέσω των χερσαίων διαβάσεων” αναφέρει ανακοίνωση του Freedom Flotilla Coalition.

Μη βίαιη αποστολή

Για τον Θεσσαλονικιό ακτιβιστή δεν πρόκειται για μόνο για ανθρωπιστική αποστολή. “Για μένα είναι έντονο το πολιτικό στοιχείο. Πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια πάμε εκεί για να πιέσουμε, να σταματήσουμε τον αποκλεισμό. Είναι πολύ σημαντικό να βγει αυτό προς τα έξω, να πάρει δημοσιότητα. Θα είναι πολύ βοηθητικό σίγουρα για μας, έτσι ώστε να μειώσουμε το ανεξέλεγκτο της αντίδρασης των Ισραηλινών”.

Όταν τον ρωτώ πως νιώθει και πως είναι το κλίμα εκεί, “Υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει και φόβος, όμως ταυτόχρονα υπάρχει και το αίσθημα της αναγκαιότητας, του σημαντικού που πάει να γίνει, και αυτό με κράτα και μένα. Ίσως στη Θεσσαλονίκη να ήμουνα πιο αγχωμένος, τώρα εδώ υπάρχει μια αναπτέρωση ηθικού με αυτό που γίνεται και τις διαστάσεις που παίρνει, στο πλοίο θα είναι διαφορετικά σίγουρα, είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα”, μου λέει.

Πραγματοποιήθηκε πορεία για την Παλαιστίνη στην Κωνσταντινούπολη που συμμετείχε και το Freedom Flotilla Coalition. Μέχρι την Τετάρτη που θα σαλπάρουν, οι συμμετέχοντες περνούν από εκπαίδευση μη βίας όπου εξετάζουν πιθανά σενάρια και μαθαίνουν διάφορες στρατηγικές και τακτικές ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και ο ένας τον άλλον σε περίπτωση επιθέσεων.

«Θα είναι μια μη βίαιη αποστολή στρατηγικά και όχι ιδεολογικά. Υποστηρίζουμε στρατηγικά ότι δεν θα ασκήσουμε βία σε ενδεχόμενη σύλληψη. Δεν έχουμε πάρει άλλα μέτρα. Περιμένουμε να υπάρχει κάποια αντίδραση και θα είναι δύσκολα, ενδέχεται να υπάρξουν συλλήψεις. Αλλά αυτό που γίνεται πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να αλλάξει αυτό το σκηνικό πρέπει να πιέσει η διεθνής κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών. Είναι μια γενοκτονία άνευ προηγουμένου. Και την αποδέχονται ουσιαστικά τα περισσότερα κράτη και η ελληνική κυβέρνηση προφανώς».

«Όταν οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν, σαλπάρουμε εμείς»

Του ζητώ να σχολιάσει τη στάση της κυβέρνησης. “Δεν με εκπλήσσει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Το βλέπουμε στη θωράκιση των συνόρων και τη δολοφονική πολιτική απέναντι σε τόσους πρόσφυγες και μετανάστες. Παρακολουθούμε τι γίνεται στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με την Τουρκία σε συνεργασία την ΕΕ και τη Frontex. Δεν με εκπλήσσει, αλλά δεν μπορώ να το αποδεχτώ κιόλας. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα να συνεχίζεται. Και να υπάρχει αυτή η προπαγάνδα. Πρέπει και η κοινή γνώμη να αντιληφθεί τι γίνεται”.

“Συμμετέχοντας στους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών στην Ελλάδα, αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα δράσης και πίεσης με πολλαπλό στόχο, την άρση του αποκλεισμού της Γάζας από το κράτος του Ισραήλ, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Παλαιστίνης και την ίδια στιγμή την αφύπνιση της κοινής γνώμης, ως ένα κίνημα πολιτών από όλες τις γωνιές της γης.

Τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και της ΕΕ γενικότερα προκαλούν θανάτους καθημερινά, βία και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους καταπιεσμένους και αυτούς που προσβλέπουν ένα καλύτερο τόπο και μέλλον για τις οικογένειες τους”, έγραψε ο ίδιος λίγο πριν φύγει για την Κωνσταντινούπολη.

“Τα προκαταρκτικά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ είναι πολύ σαφή”, σχολιάζει ο Ismail Moola από τη Συμμαχία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη της Νότιας Αφρικής, μέλος του Freedom Flotilla Coalition. “Η απόφαση του δικαστηρίου απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τη γενοκτονία που εκτυλίσσεται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της απρόσκοπτης πρόσβασης σε ζωτικής σημασίας βοήθεια. Την ώρα που οι κυβερνήσεις μας αποτυγχάνουν να ηγηθούν σε αυτές τις επειγόντως απαιτούμενες ανθρωπιστικές δράσεις, οι άνθρωποι της συνείδησης και οι οργανώσεις βάσης πρέπει να αναλάβουν δράση. Όταν οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν, εμείς σαλπάρουμε!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας