Αυγά, κοτόπουλα, σουσάμι, τσάι ή καφές: όλα τα προϊόντα που μεταφέρει ο Ijick προορίζονται για τα καταστήματα και τις αγορές της Γάζας, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.
Πολλοί κάτοικοι του θύλακα καταγγέλλουν ότι δεν έχουν τα μέσα για να εφοδιαστούν με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, κάτι που επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Την ίδια ώρα η ανθρωπιστική βοήθεια περιμένει στην παλαιστινιακή πλευρά του σημείου ελέγχου Kerem Shalom, μια κατάσταση για την οποία ΟΗΕ και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται.
Ο Ijick διευκρινίζει ότι τα περισσότερα προϊόντα που μεταφέρει “προέρχονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα” και όχι από τις οργανώσεις αρωγής.
“Σήμερα οι μεταφορές από τον ιδιωτικό τομέα είναι πιο αποτελεσματικές από αυτές των ανθρωπιστικών οργανώσεων”, επεσήμανε και ο Simi Suaretz, εκπρόσωπος της Cogat, της υπηρεσίας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Ειδικοί του ΟΗΕ κατηγόρησαν την Τρίτη το Ισραήλ ότι επιδίδεται σε μια “στοχευμένη εκστρατεία λιμού” στη Λωρίδα της Γάζας η οποία προκαλεί τον θάνατο παιδιών.
Οι ισραηλινές αρχές απέρριψαν τον ισχυρισμό και διαβεβαίωσαν ότι επιτρέπουν να εισέρχονται τρόφιμα για τους κατοίκους της Γάζας.
Με τη σειρά τους επέκριναν τον ΟΗΕ ότι δεν διανέμει αρκετά γρήγορα τη βοήθεια.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατηγόρησε από την πλευρά της το Ισραήλ ότι δεν εκδίδει αρκετά γρήγορα άδειες για τα κομβόι προκειμένου να φτάσουν σε κάποιες περιοχές στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας και κατήγγειλε ότι η ιδιαίτερα κακή κατάσταση ασφαλείας δεν επιτρέπει τη διανομή προϊόντων.
Χθες Τετάρτη 10/7 η Hamas επέκρινε το Ισραήλ ότι “απαγορεύει” εδώ και περισσότερους από δύο μήνες την είσοδο βοήθειας και ιατρικών εφοδίων στη Γάζα, “θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων παιδιών ασθενών και αμάχων”.
Από τις αρχές Μαΐου και το κλείσιμο του περάσματος της Rafah, το Kerem Shalom έχει αναχθεί στη βασική πύλη εισόδου της βοήθειας στη Γάζα.
Μία ημέρα μετά τις κατηγορίες των ειδικών του ΟΗΕ, η Cogat οργάνωσε επίσκεψη δημοσιογράφων στο Kerem Shalom για να δείξει τα κιβώτια με καρπούζια, κεράσια, ντομάτες, πορτοκάλια και πατάτες αλλά και μία ντουζίνα φορτηγά που αναχωρούσαν για τη Γάζα.
Το AFP δεν έλαβε άδεια από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που οργάνωσαν την επίσκεψη να μιλήσει με τους Παλαιστίνιους οδηγούς.
Μετά την 7η Οκτωβρίου το Ισραήλ έκλεισε το πέρασμα Kerem Shalom, προτού επιτρέψει την επαναλειτουργία του υπό τη διεθνή πίεση.
Περίπου 250 φορτηγά περνούν από εκεί καθημερινά, σύμφωνα με την Cogat, λιγότερα από όσο πριν το ξέσπασμα του πολέμου, ο οποίος όμως επέτεινε τις ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο συνταγματάρχης Elad Goren της Cogat εκτίμησε ότι “ο ΟΗΕ δεν κάνει τη δουλειά του”, ενώ “ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να εργάζεται”.
Το γεγονός ότι δίνεται προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα προκαλεί “χάος” στη Γάζα, διχάζοντας τους κατοίκους σε αυτούς που έχουν τα μέσα να αγοράσουν τρόφιμα και σε αυτούς που δεν έχουν, καταγγέλλει η Juliette Touma διευθύντρια επικοινωνίας της Unrwa.
Ένα κουτί αυγά κοστίζει πλέον 120 σέκελ (30 ευρώ), το βρεφικό γάλα 17 ευρώ και ένα μπουκάλι σαμπουάν 24, επεσήμανε το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) αυτή την εβδομάδα.
Όσοι δεν έχουν χρήματα ανταλλάσσουν τρόφιμα με ό,τι μπορούν: ρούχα ή κοσμήματα.
“Η Γάζα έχει ανάγκη από εμπορικό και ανθρωπιστικό εφοδιασμό, όπως και πριν τον πόλεμο”, τόνισε η Touma.
“Η μεταφορά προϊόντων για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων και των αγορών στη Γάζα, τόσο αργά στον πόλεμο, είναι μια φρική ιδέα”, υπογράμμισε.