Εξευτελιστικές και απάνθρωπες είναι οι εικόνες που αποτυπώνονται στο βίντεο από το περιφερειακό ιατρείο Γαύδου, όπου δεκάδες πολίτες με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας περιθάλπονται στο πάτωμα ή ακόμα και ξαπλωμένοι στα εξωτερικά μάρμαρα του ιατρείου. Χθες το βράδυ μια γυναίκα κινδύνεψε σοβαρά, όπως δηλώνει ο γιατρός του νησιού, ο οποίος στηλιτεύει την επισφαλή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το περιφερειακό ιατρείο Γαύδου. Παράλληλα, η αντιπολίτευση του Δήμου καταγγέλλει πως «το ένα κοντέινερ που είχε στείλει πριν από λίγα χρόνια η Περιφέρεια προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατάλυμα για ασθενείς με Covid, ο Δήμος το μετέτρεψε σε …κτηνιατρείο» ενώ στο νησί δεν υπάρχει κτηνίατρος.
Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται από τα παραπάνω γεγονότα που μόνο θλίψη και οργή προκαλούν. Το βίντεο με τους ασθενείς να κείτονται στο πάτωμα και στην κυριολεξία στην άκρη του δρόμου, εκθέτει ανεπανόρθωτα και το Υπουργείο Υγείας αλλά και τον ίδιο τον Άδωνη Γεωργιάδη, που σε κάθε ευκαιρία σπεύδει να τονίσει πόσο επιτυχείς είναι οι ενέργειες του Υπουργείου. Τα λόγια είναι φτωχά μπροστά στις εικόνες που αποτυπώνουν με τον πλέον τραγικό τρόπο τη διάλυση του ΕΣΥ και την αδιαφορία των κυβερνητικών παραγόντων να παρέμβουν δίνοντας ουσιώδεις λύσεις σε θέματα δημόσιας υγείας.
Όπως αποκάλυψε το documentonews.gr πριν από λίγες ημέρες, το νησί έχει γεμίσει με κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τα οποία πλήθαιναν μέρα με τη μέρα. Έπειτα από αναλύσεις που έγιναν από αρμόδια κλιμάκια φαίνεται πως τα κρούσματα οφείλονται στον νοροιό, ενώ σε αναμονή είναι τα αποτελέσματα για τις αναλύσεις των δειγμάτων νερού. Πηγές του ΕΟΔΥ αναφέρουν πως τα πρώτα στοιχεία από τις αναλύσεις των δειγμάτων νερού δείχνουν πως το νερό πληροί τα όρια της νομοθεσίας, ενώ παράλληλα αναφέρουν πως «θα περιμένουμε να τελειώσουν οι έλεγχοι».
Μετά από τις νέες εξελίξεις το documentonews.gr επικοινώνησε εκ νέου με το γιατρό του νησιού, ο οποίος δήλωσε πως:
«Μέχρι και χθες είχαμε 30 με 40 κρούσματα κάθε μέρα, και κάποιους με υποτροπές. Χθες το βράδυ είχαμε ένα σοβαρό περιστατικό. Από κάποιο κατάλυμα φέραμε μία γυναίκα της οποίας η πίεση είχε πέσει πολύ. Ήταν 7 με 5 η πίεσή της, όταν είναι τόσο χαμηλά ο άνθρωπος κινδυνεύει άμεσα. Μέσα σε 40 λεπτά με μία ώρα είχε συνέλθει. Έκανε πάρα πολλές διάρροιες και εμετούς, θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο» σημειώνει ο κ. Αμβροσιάδης ενώ σε σχετική ερώτησή μας ξεκαθαρίζει πως «όπως φέραμε την γυναίκα από κατάλυμα έτσι μπορώ να σας πως έχουμε και ντόπιους που έχουν νοσήσει, όπως ιδιοκτήτες χώρων εστίασης».
Πυρά από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της κρίσης
Την ίδια ώρα που το νησί βρίσκεται χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, ο Ηλίας Κυριακόπουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Γαύδου και τρεις ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι με ανακοίνωσή τους ρωτούν τη δημοτική αρχή ποια μέτρα έλαβε για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τι ακριβώς συμβαίνει με το νερό. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«…σε ερώτηση του Documento για το αν το νερό είναι πόσιμο η Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι «λόγω υψηλής αγωγιμότητας προτιμάμε τα εμφιαλωμένα» και επομένως αναρωτηθήκαμε για ποιο λόγο ο Δήμος δεν προέβη σε δημόσια ανακοίνωση, ώστε να προστατεύσει επισκέπτες και κατοίκους, που να τονίζει ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόση ή για μαγειρική χρήση, σύμφωνα πάντα και με την παραδοχή της Δημάρχου» και συνεχίζει:
«Δυστυχώς, εδώ και 48 ώρες δεν έχουμε λάβει απάντηση σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα.
Παρόλα αυτά, διαβάζουμε τις ανακοινώσεις του Δήμου, αλλά και τα ρεπορτάζ στα ΜΜΕ, στα οποία γίνεται λόγος για «καμία ανησυχία», αφού το πρόβλημα όπως υποστηρίζουν «δεν προέρχεται από το νερό». Δηλαδή, το ότι όλο το νησί νοσεί από γαστρεντερίτιδα δεν είναι κάτι ανησυχητικό από μόνο του ως γεγονός και εντέλει, ποια είναι η στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα;
Η Δημοτική Αρχή ωστόσο, πριν καν ολοκληρωθούν οι αναλύσεις των υδάτων σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ότι «έχουν ήδη αποσταλεί και δείγματα νερού από την Γαύδο στον ΕΟΔΥ» (ανακοίνωση 21-8-2024), συμπεραίνει ότι τελικά «το νερό δεν έχει πρόβλημα», χωρίς καν να έχει τα αποτελέσματα της ανάλυσης! Και η υψηλή αγωγιμότητα άραγε, που κάνει τη Δήμαρχο να προτιμά το εμφιαλωμένο νερό σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν το καθιστά ακατάλληλο;
Ακούσαμε και τον κ. Μπέα, διοικητή του νοσοκομείου Χανίων, να υπερασπίζεται την άποψη ότι το πρόβλημα δεν προέρχεται από το νερό (όχι, δεν είναι γιατρός ο κ. Μπέας) και ότι η ανάλυση των κοπράνων έδειξε νοροϊό.
Παρόλα αυτά, ακόμα και ο νοροϊός μπορεί να προέλθει από το νερό σύμφωνα με το κορυφαίο εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών CDC!
Αλλά όπως είπαμε δεν υπάρχει «καμία ανησυχία».
Το ότι εν έτει 2024 θερίζει όλο το νησί γαστρεντερίτιδα, αυτό δεν συντρέχει «καμία ανησυχία».
Και πάμε και σε κάτι που αποτελεί ντροπή, τόσο για το Δήμο, όσο και εν γένει την 7η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας: το ιατρείο Γαύδου δεν έχει χώρο προκειμένου να περιθάλψει ο γιατρός τους ασθενείς.
Το ένα κοντέινερ που είχε στείλει πριν από λίγα χρόνια η Περιφέρεια προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατάλυμα για ασθενείς με Covid, ο Δήμος το μετέτρεψε σε …κτηνιατρείο! Το ότι δεν υπάρχει κτηνίατρος στο νησί, μάλλον δεν έχει σημασία. Ακόμα ένα κοντέινερ, το οποίο είχε δωρίσει ο κ. Ηλιόπουλος στο Δήμο για τον ίδιο όπως παραπάνω σκοπό, ο Δήμος θέλησε να το κάνει νηπιαγωγείο, αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε καν!»
Σε δήλωσή του στο documentonews.gr ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Γαύδου, Ηλίας Κυριακόπουλος αναφέρει:
«Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ολόψυχα τους γιατρούς και ταυτόχρονα να σκύψουμε το κεφάλι ζητώντας τους συγγνώμη για την μη εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων για την άσκηση του λειτουργήματος που προσφέρουν στο νησί οι γιατροί. Είναι μερόνυχτα άυπνοι. Επίσης, να μας απαντήσουν οι καθ ύλη αρμόδιοι γιατί η 7η ΥΠΕ και το Υπουργείο δεν έστειλαν κλιμάκιο γιατρών ώστε να συνδράμουν στο έργο των γιατρών του νησιού»
ΠΗΓΗ DOCUMENTO