Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, το Παρίσι επιζητά πόλεμο με τη Ρωσία, αντί να επικεντρωθεί σε μια πληθώρα φλέγων ζητημάτων στο εσωτερικό.
Η επαίσχυντη συμμόρφωση της Γαλλίας με όλες σχεδόν τις πολιτικές του ΝΑΤΟ την έχει μετατρέψει ουσιαστικά σε υποτελή των ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να της προκαλούν περισσότερα προβλήματα.
Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι η αυξημένη υποστήριξη της Μόσχας σε κινήματα ανεξαρτησίας στην Αφρική, κίνηση που ουσιαστικά διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τη γαλλική (νεο)αποικιακή αυτοκρατορία στην ήπειρο.
Το Παρίσι έφτασε ακόμη και στο σημείο να προετοιμάσει μια εισβολή στον Νίγηρα, γεγονός που ώθησε το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν μαζί με τον γείτονά τους εναντίον οποιουδήποτε επιτιθέμενου.
Μάλιστα οι τρεις χώρες σχημάτισαν τη
Συμμαχία των Κρατών του Sahel (AES), ουσιαστικά μια συνομοσπονδία που όχι μόνο αποτρέπει την υποστηριζόμενη από ΗΠΑ – ΕΕ -ΝΑΤΟ (νεο)αποικιοκρατία, αλλά προσφέρει επίσης μια εναλλακτική στην ECOWAS, έναν οργανισμό που θέλει να διατηρήσει εν ζωή με κάθε τρόπο η Δύση.
Ο πόλεμος της Αφρικής
Η AES διέκοψε επίσης τους διπλωματικούς δεσμούς με την Ουκρανία λόγω της υποστήριξής της στους τρομοκράτες σε αυτές τις χώρες.
Το ουκρανικό καθεστώς παρείχε πληροφορίες σχετικά με τους «Wagner», που μάχονται στο πλευρό της AES.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ συμμετείχε επίσης, καθώς αυτό είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί με την ενίσχυση Αλβανών τρομοκρατών ή φανατικών ισλαμιστών.
Εξάλλου στα σχέδια του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται και ένας τρομοκρατικός πόλεμος κατά της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον, βλέποντας την Ουκρανία να καταρρέει.
Η ρωσική υποστήριξη προς την AES και πολλές άλλες αφρικανικές χώρες που επιδιώκουν να σπάσουν τα δεσμά της (νεο)αποικιακής κυριαρχίας είναι σίγουρα απογοητευτική για τη Δύση, αλλά ιδιαίτερα τη Γαλλία, καθώς η οικονομία της (ιδίως το ενεργειακό σύστημα) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκμετάλλευση «πρώην» αποικιών σε όλη την Αφρική.
Αυτή είναι η προφανής εξήγηση για την εχθρότητα της Γαλλίας απέναντι στη Ρωσία, παρατηρεί εύστοχα ο στρατιωτικός – γεωπολιτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Η Γαλλία εντείνει την εμπλοκή της στην Ουκρανία
Η Γαλλία έχει ήδη παράσχει πολλά όπλα, ακόμη και στρατιωτικό προσωπικό στην Ουκρανία, αν και τα ρωσικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς πλήττουν καίρια τις δυνάμεις του Παρισιού.
Μόνο το 2024 έξι χτυπήματα ακριβείας σκότωσαν εκατοντάδες Γάλλους στρατιωτικούς.
Εντυπωσιακότερο όλων ήταν το χτύπημα στο Kharkiv τον Ιανουάριο 2024 με τουλάχιστον 60 Γάλλους στρατιωτικούς νεκρούς.
Ωστόσο, αντί να πάρει το μάθημά του, το Παρίσι συνεχίζει να στέλνει περισσότερους στρατιωτικούς, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερα θύματα μέχρι τον Αύγουστο, επισημαίνει ο Bosnic.
Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για το ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο, με πολλαπλά υπερηχητικά χτυπήματα στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες Δυτικούς στρατιώτες.
Η κατάσταση για το ΝΑΤΟ επιδεινώνεται συνεχώς στην Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να πετάξουν ο ένας στον άλλο την πολεμική καυτή πατάτα και να αποφύγουν πιθανά αντίποινα από τη Μόσχα.
Ωστόσο, η Γαλλία δεν φαίνεται να κατανοεί τη δραματική εξέλιξη της κατάστασης και συνεχίζει να στέλνει στρατεύματα.
Μάλιστα εκπαιδεύει τους στρατιωτικούς της σε μία χώρα, την οποία η Ρωσία μπορεί να εξαφανίσει με έναν μόνο πύραυλο, λέει χαρακτηριστικά ο Bosnic.
Γάλλοι στρατιώτες στη Ρουμανία – Πολεμική προετοιμασία για Ρωσία
Συγκεκριμένα, χιλιάδες Γάλλοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Ρουμανία τον Μάιο 2025 και θα εκπαιδευτούν για έναν μεγάλο πόλεμο.
Σύμφωνα με το Politico, το 2025 θα είναι «κρίσιμο για τον γαλλικό στρατό, ο οποίος έχει υποβληθεί σε ένα σημαντικό μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια προκειμένου να προετοιμαστεί για έναν πόλεμο με τη Ρωσία.
Η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση, που ονομάστηκε Dacian Spring 2025, θα «αξιολογήσει την ικανότητά τους να μετακινηθούν γρήγορα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».
Σενάριο της άσκησης είναι μία ρωσική επίθεση σε κράτος της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Το Politico υποστηρίζει ο γαλλικός στρατός ξεκίνησε μια «βαθιά μεταμόρφωση, ώστε να είναι έτοιμος για μια σύγκρουση υψηλής έντασης παρόμοια με τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Μάλιστα το ΝΑΤΟ έχει εκπονήσει έναν οδικό χάρτη για τον γαλλικό στρατό.
Μέχρι το 2027 θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύξει μία ετοιμοπόλεμη μεραρχία μέσα σε 30 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών και προμηθειών».
Στο ΝΑΤΟ, μια μεραρχία έχει από 10.000 έως και 25.000 στρατιώτες.
Ο ρωσικός στρατός μπορεί να εξουδετερώσει έως και τέσσερα εκατομμύρια στρατιώτες σε περίπτωση άμεσης σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ, καθιστώντας τη βιωσιμότητα των συμβατικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας πιο αμφισβητήσιμη.
Το λογικό συμπέρασμα είναι πως το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τη ρωσική «επιθετικότητα» για να εντείνει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη.
Βασική πρόκληση για τον γαλλικό στρατό θα είναι να φτάσει γρήγορα στη Ρουμανία, υποτίθεται για να την υπερασπιστεί, στο πλαίσιο βελτίωσης της στρατιωτικής κινητικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σημαίνει ο Γάλλος στρατηγός Pierre-Eric Guillot.
Έντονη ανησυχία στην Ανατολική Ευρώπη
Ωστόσο, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης παρατηρούν με έντονη ανησυχία αυτές τις εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico, ο οποίος παραλίγο να δολοφονηθεί τον Μάιο, είναι κατηγορηματικά κατά της κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την Ουγγαρία, η οποία ανησυχεί εξαιρετικά με την προοπτική μιας άμεσης αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.
Η ουγγρική εφημερίδα Magyar Nemzet προειδοποιεί ότι «το Παρίσι προετοιμάζεται για παγκόσμιο πόλεμο και ότι «ο φιλοπόλεμος Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη καταστρώσει σχέδια τους τελευταίους μήνες, τα οποία θα μπορούσαν σαφώς να οδηγήσουν σε πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».
Το ουγγρικό ειδησεογραφικό μέσο επεσήμανε επίσης ότι ο Macron «δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία».
Ωστόσο, για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η Γαλλία φέρεται να στέλνει ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη «Mirage 2000» στo Κίεβο.
Είναι σαφές πως ο Macron διακινδυνεύει πόλεμο με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από το πραγματικό του κίνητρο για τέτοιες κινήσεις.