Γάλλοι Γερουσιαστές εναντίον Μακρόν-“Χάσαμε Αφρική”-Χιλιάδες πολιορκούν γαλλική βάση Νίγηρα-“Βάγκνερ σώσε μας”

1308

Γάλλοι Γερουσιαστές κατακεραυνώνουν μέσω επιστολής τον Ε.Μακρόν καθώς, όπως αναφέρουν, η Γαλλία επί των ημερών του έχει χάσει όλη την Αφρική γεγονός που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο status της ως “περιφερειακή υπερδύναμη”. Η απώλεια της Αφρικής συνεπάγεται ραγδαία υποβάθμιση της Γαλλίας.

Χαρακτηριστικό των αντιγαλλικών συναισθημάτων που κυριαρχούν πλέον στην “Μαύρη Ήπειρο” είναι η νέα χτεσινή συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών του Νίγηρα έξω από την Αεροπορική Βάση 101 και το Διεθνές Αεροδρόμιο Ντιόρι Χαμάνι στην πρωτεύουσα του Νίγηρα Νιαμέι, όπου βρίσκονται επί του παρόντος περίπου 2.500 Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες.

Oι διαδηλωτές πολιόρκησαν την γαλλική βάση κάλεσαν τα γαλλικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ φώναζαν: «Κάτω η Γαλλία, Κάτω η ECOWAS».

Πολλοί από αυτούς κρατούσαν σημαίες της Ρωσίας, της Βάγκνερ και του Πριγκόζιν ενώ ένας πολίτης κρατούσε πλακάτ που έγραφε “Wagner προστάτεψε μας”!

Eπιστολή Γάλλων Γερουσιαστών στον Ε.Μακρόν

94 Γάλλοι γερουσιαστές έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία επικεντρώθηκαν στις αποτυχίες που έχει οδηγήσει η εξωτερική πολιτική του Παρισιού στην Αφρική όλα αυτά τα χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro.

Όπως σημειώνει η γαλλική έκδοση, τα αντιγαλλικά αισθήματα στην ήπειρο έχουν ενταθεί όλο αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η επιρροή χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Γάλλοι γερουσιαστές τονίζουν ότι η χθεσινή γαλλική Αφρική αντικαθίσταται από μια στρατιωτική ρωσική Αφρική, μια οικονομική κινεζική Αφρική και μια διπλωματική αμερικανική Αφρική.

Ιδού τι αναφέρει η επιστολή των νομοθετών της άνω βουλής του κοινοβουλίου της γαλλικής δημοκρατίας:

“Τα τελευταία χρόνια, θέτουμε συνεχώς την ίδια ερώτηση – για τη θέση και τον ρόλο της χώρας μας στην Αφρική. 

Μέχρι σήμερα, όχι μόνο ο Νίγηρας, αλλά το Μάλι, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Μπουρκίνα Φάσο έχουν γυρίσει την πλάτη στη Γαλλία.

Μετά την αποτυχία της γαλλικής παρέμβασης στην Αφρική το 2014,  η ομάδα Wagner ήρθε στην Αφρική – σε εκείνες τις χώρες των οποίων οι ηγέτες ενώνουν τον πληθυσμό των χωρών τους ενάντια στην πρώην αποικιακή δύναμη.

H αποτυχία της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης το 2014 ήταν ορόσημο.

Η επιχείρηση “Barkhan”, που πραγματοποιήθηκε από τους Γάλλους την περίοδο 2014-2022 στο Μάλι, το Τσαντ, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και τη Μαυριτανία για την καταπολέμηση ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων σε αυτά τα κράτη δεν ήταν επιτυχής. Αυτό φούντωσε τα αντιγαλλικά αισθήματα.

Αντιγαλλικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης και σε χώρες που θεωρούνται φιλικές προς το Παρίσι, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού ή η Σενεγάλη. Προβλήματα υπάρχουν και στη Βόρεια Αφρική.

Ο Πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmadjid Tebbun, αφενός, μιλάει για προσέγγιση με το Παρίσι και για τη διαρκώς αναβαλλόμενη επίσημη επίσκεψη και, αφετέρου μιλά για τον Γάλλο «Μεγάλο Σατανά» υπεύθυνο για όλα τα δεινά του αλγερινού λαού .

Οι γερουσιαστές επέστησαν επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η βραδύτητα της πολιτικής του Παρισιού προς το Μαρόκο αναγκάζει το κράτος να αναζητήσει εταιρική σχέση από άλλες χώρες.

“Η Αφρική, μια φιλική ήπειρος, δεν καταλαβαίνει πλέον τη Γαλλία και αμφισβητεί όλο και περισσότερο τον ρόλο και την παρουσία της. Δεν είναι καιρός να ξανασκεφτούμε το όραμά μας για την Αφρική και τη σύνδεσή της με τη Γαλλία;” ρωτούν οι γερουσιαστές του Γάλλου προέδρου.

Οι γερουσιαστές διαβεβαίωσαν ότι δεν νοσταλγούν την εποχή του Γάλλου κατακτητή της Αφρικής, Savorgnan de Brazza, και αναγνωρίζουν ότι η εποχή της επέκτασης της γαλλικής επιρροής στην Αφρική το 1960- 1970, επί Jacques Focarra, έχει τελειώσει.

Δεν κατανοούν όμως την εξέλιξη της γαλλικής πολιτικής στην Αφρική από άποψη στρατιωτικής, γλωσσικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας.

Στήριξη από ΗΠΑ και Γαλλία στην στρατιωτική επέμβαση του ECOWAS

Σχολιάζοντας ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως η χώρα του υποστηρίζει τη δράση της ECOWAS όσον αφορά τον Νίγηρα, χωρίς πάντως να εγκρίνει ρητώς την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης που αποφασίστηκε στη συνοδό της στην Αμπούτζα.

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε για άλλη μια φορά την ανησυχία του για την υγεία του ανατραπέντα προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ, με τον οποίο έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά πάνω από δέκα φορές αφότου έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

«Ανησυχούμε για αυτόν και την οικογένειά του, για την ασφάλειά του και για την υγεία του», δήλωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ. «Είπαμε στους στρατιωτικούς ηγέτες [σ.σ. τους πραξικοπηματίες] πως τους καθιστούμε υπεύθυνους για την ασφάλειά του και για την υγεία του», πρόσθεσε.

Στήριξη από τη Γαλλία

Η Γαλλία “επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της” στην απόφαση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) να ενεργοποιήσει στρατιωτική δύναμη σε ετοιμότητα στα σύνορα του Νίγηρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει σθεναρά την απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Νίγηρα, καθώς και την απαγωγή του προέδρου [Μοχάμεντ] Μπαζούμ και της οικογένειάς του», ανέφερε ένα δελτίο τύπου από το Quai d’Orsay.

Η διπλωματία της Γαλλίας εξέφρασε επίσης την απόλυτη υποστήριξή της στην ECOWAS. Το Παρίσι υποστηρίζει «το σύνολο των συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου» του ECOWAS στην Αμπούτζα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για την ανάπτυξη «δύναμης επιφυλακής», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Κε ντ’ Ορσέ.

Το Παρίσι έλεγε εξαρχής πως η στρατιωτική επιλογή όφειλε να παραμείνει στο τραπέζι από την 26η Ιουλίου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στoν ECOWAS. Στο Παρίσι αφήνεται να εννοηθεί πως η πιθανότητα μελετάται.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάνει διακοπές στο φρούριο Μπρεγκανσόν (νότια Γαλλία), συζήτησε για τη σύνοδο του ECOWAS με «υπουργούς του, τις ομάδες του» και με τον Γάλλο πρεσβευτή στη Νιαμέ, κατά τις υπηρεσίες του στο Ελιζέ. Συνεχίζει επίσης να συζητά το ζήτημα με τους «εταίρους» της Γαλλίας –τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ–, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όσο για τον πρώην Γάλλο πρεσβευτή Ζεράρ Αρο, εξήγησε στην EURACTIV κατά τη διάρκεια συνέντευξης την περασμένη εβδομάδα ότι δεν πιστεύει σε στρατιωτική επέμβαση.

« Η ECOWAS έχει εξαιρετικά περιορισμένους στρατιωτικούς πόρους. Η Γαλλία θα έπρεπε να του παράσχει υλικοτεχνική υποστήριξη […] αλλά αυτό θα ήταν μια συγκαλυμμένη παρέμβαση […] και ειλικρινά, δεν το πιστεύω », πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η Ρωσία τάχθηκε για άλλη μία φορά κατά της ένοπλης επέμβασης στον Νίγηρα, εκτιμώντας ότι η χρήση βίας θα αποσταθεροποιούσε τη χώρα αυτή.

«Πιστεύουμε ότι η στρατιωτική οδός για την επίλυση της κρίσης στον Νίγηρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη σύγκρουση σε αυτήν την αφρικανική χώρα καθώς και στην αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην περιοχή της Σαχάρας και του Σαχέλ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του.

Δείτε εικόνες από την συγκέντρωση 3.000 πολιτών του Νίγηρα έξω από τη γαλλική βάση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας