Deja vu? Μία πειραματική αγωγή για ιό εξαιρετικά μικρής επικινδυνότητας δίνεται σε βρέφη χωρίς να έχει δοκιμαστεί στην ηλικιακή κατηγορία τους και φαίνεται να προκαλεί θανάτους.
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV – Respiratory Syncytial Virus) ανακαλύφθηκε το 1956, αλλά μέχρι πρόσφατα ελάχιστοι μη ειδικοί τον είχαν ακούσει και ακόμη λιγότεροι είχαν δείξει ενδιαφέρον. Προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με του κρυώματος. Τον τελευταίο χρόνο έχει αρχίσει και προβάλλεται από τα μέσα διεθνώς και επιδιώκεται να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.
Σύμφωνα με το Associated Press, “αρκετές εκατοντάδες μωρά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από RSV στις ΗΠΑ. Σύμφωνα όμως με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το CDC, από ανάλυση των πιστοποιητικών θανάτου της δωδεκαετίας 2005-2016 προκύπτουν κάτω από 40 θάνατοι το χρόνο σχετιζόμενοι με τον RSV. Ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στον ιό. Τα μωρά κάτω των 5 ετών στις ΗΠΑ είναι 22.4 εκατομμύρια, επομένως ο κίνδυνος να πεθάνει από θάνατο που σχετίζεται με τον RSV ένα από αυτά είναι κάτι παραπάνω από μισό στο εκατομμύριο. Η πιθανότητα αυτή, παρότι αισθητά μεγαλύτερη από την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από χτύπημα μετεωρίτη, παραμένει πάντως αμελητέα.
Παρά τα παραπάνω, στη μακρονική Γαλλία από το Σεπτέμβριο του 2023 εγκρίθηκε η χορήγηση του νέου φαρμάκου Beyfortus σε βρέφη στα μαιευτήρια. Αυτό έγινε παρ’ ότι ΔΕΝ υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια του συγκεκριμένου σκευάσματος για τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. To Beyfortus αναπτύχθηκε από τη γαλλική Sanofi σε συνεργασία με την Astra Zeneca. Φαίνεται ότι στη Γαλλία μπορεί κάποιος να είναι προφήτης στον τόπο του, ειδικά αν είναι πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία…
Τους δύο πρώτους μήνες, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σύμφωνα με μελέτη Γάλλων ερευνητών, η βρεφική θνησιμότητα σε βρέφη 2-6 ημερών εμφανίζεται απίστευτα αυξημένη. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι βρεφών αυτής της ηλικιακής κατηγορίας ήταν 54 το Σεπτέμβριο και 61 τον Οκτώβριο. Ο αναμενόμενος αριθμός σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των προηγουμένων ετών θα ήταν 38 και 40 αντίστοιχα. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με 37 πλεονάζοντες θανάτους, ή ποσοστό θανάτων μεγαλύτερο του αναμενόμενου κατά 47,5%.
Υπενθυμίζουμε ότι η Sanofi είναι η εταιρεία που ανέπτυξε και το εμβόλιο Dengvaxia για το δάγκειο πυρετό και το δοκίμασε σε 830.000 παιδιά στις Φιλιππίνες (με τη συνενοχή του ΠΟΥ) παότι ήταν προβλέψιμο ότι αυτό θα οδηγήσει σε θανάτους. Αρκετοί ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους, αλλά αγνοήθηκαν. Τελικά το κογκρέσο των Φιλιππίνων πρότεινε την παραπομπή σε δίκη του προέδρου Μπενίνιο Ακουίνιο και της υπουργού υγείας Ζανέτ Γκαρίν για διαφθορά σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων. Η δίκη δε φαίνεται να έγινε ποτέ.
Την εποχή του σκανδάλου Dengvaxia, η Sanofi είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί σαν ινδικά χοιρίδια τα παιδιά των Φιλιπίνων. Με την μετατροπή της Γαλλίας από το καθεστώς Μακρόν σε τριτοκοσμικό σουλτανάτο, φαίνεται ότι πλέον χρησιμοποιεί σαν ινδικά χοιρίδια τα Γαλλάκια.
Τα περισσότερα στοιχεία για το παραπάνω κείμενο πάρθηκαν από το (πολύ πιο αναλυτικό και εμπεριστατωμένο) άρθρο του Μιχάλη Νευραδάκη που δημοσιεύτηκε στο the Defender. Για όσους δεν έχουν ευχέρεια με την αγγλική γλώσσα, το άρθρο αυτό μπορεί να διαβαστεί σε αυτόματη μετάφραση στα Ελληνικά εδώ.