Ο Ναέλ Μ., μόλις 17 ετών, σκοτώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Ναντέρ από σφαίρα αστυνομικού, που τον σταμάτησε για έλεγχο ενώ οδηγούσε. Το βίντεο με το συμβάν έκανε τον γύρο του κόσμου και πυροδότησε ένα κύμα οργής στα προάστια του Παρισιού. Ύστερα από 5 ημέρες βίαιων επεισοδίων – που ξύπνησαν μνήμες από το 2005 – αποφασίστηκε να αναπτυχθούν 7.000 αστυνομικοί γύρω από τη γαλλική πρωτεύουσα.
Τα όσα ακολούθησαν του θανάτου του είναι λίγο πολύ γνωστά. Τι γνωρίζουμε όμως για το ίδιο το θύμα; Το BBC συγκέντρωσε πληροφορίες για τη ζωή του αλγερινής καταγωγής Ναέλ, που έληξε τόσο σύντομα και άδικα.
Η αγάπη για τη μητέρα του, η δουλειά και τα μικρο- μπλεξίματα
Ήταν μοναχοπαίδι και τον μεγάλωσε η μητέρα του, Μούνια. Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του. Την μοιραία ημέρα την είχε αποχαιρετίσει με ένα φιλί και τις λέξεις «Σ’αγαπώ μαμά». Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για ένα ευγενικό παιδί, πολύ αγαπητό στην κοινωνία της Ναντέρ. Φοιτούσε σε κολλέγιο και εκπαιδευόταν για ηλεκτρολόγος, έπαιζε ράγκμπι και εργαζόταν ως οδηγός σε εταιρεία delivery.
Το όνομά του ήταν γνωστό στην αστυνομία γιατί είχε «μικρο-μπλεξίματα», όπως ανέφεραν οι δικηγόροι της οικογένειας. Αυτά αφορούσαν στο σύνολό τους την οδήγηση χωρίς δίπλωμα. Τον είχαν σταματήσει για έλεγχο 5 φορές από το 2021. Του είχαν γίνει πειθαρχικές συστάσεις, αλλά δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε είχε κατηγορηθεί ποτέ για άλλου είδους παραβατική συμπεριφορά.
Το ράγκμπι και το πρόγραμμα ενσωμάτωσης
Ο Ναέλ έπαιζε επί τρία χρόνια στην ομάδα ράγκμπι Pirates of Nanterre, ενώ συμμετείχε σε πρόγραμμα ενσωμάτωσης για εφήβους που δυσκολεύονταν στο σχολείο. Το πρόγραμμα βοηθά μαθητές από υποβαθμισμένες περιοχές να μπουν στο κολλέγιο και να ασκηθούν σε μαθητείες. Μέσω αυτού ο Ναέλ επέλεξε να γίνει ηλεκτρολόγος. Το πρόγραμμα λειτουργεί υπό την αιγίδα του συλλόγου Ovale Citoyen. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Τζεφ Πις, γνώριζε τον Ναέλ πολύ καλά. «Ήταν ένα παιδί που είχε τη θέληση να ενταχθεί κοινωνικά και επαγγελματικά, όχι κάποιο παιδί που είχε μπλέξει με ναρκωτικά ή με άλλου είδους παραβατικές συμπεριφορές» δήλωσε στη Le Parisien. «Είχε υποδειγματική συμπεριφορά» ξεκαθάρισε, καταδικάζοντας αναρτήσεις στα social media που επιχείρησαν, όπως σχολίασε, να προβούν μετά τον χαμό του και σε «δολοφονία χαρακτήρα». «Δεν είχε σηκώσει ποτέ χέρι σε κανέναν. Δεν υπήρξε ποτέ βίαιος».
«Ένας μόνο ο υπεύθυνος. Θέλω Δικαιοσύνη»
Η μητέρα του, συντετριμμένη, δεν θέλει ταραχές στο όνομά του γιου της. Θέλει μόνο δικαιοσύνη. «Ο αστυνομικός είδε ένα πρόσωπο Άραβα, ένα μικρό παιδί και ήθελε να του πάρει το παιδί. Δεν θεωρώ υπεύθυνη την αστυνομία, αλλά τον άνθρωπο που πάτησε τη σκανδάλη. Έχω φίλους που είναι αστυνομικοί και στέκονται στο πλευρό μου με όλη τους την καρδιά» δήλωσε μεταξύ άλλων στον τηλεοπτικό σταθμό France 5.
Ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιασίν Μπούζρου, τόνισε πως η υπόθεση δεν έχει να κάνει τόσο με τον ρατσισμό όσο με τη δικαιοσύνη. «Έχουμε ένα νομοθετικό και δικαστικό σύστημα που προστατεύει τους αστυνομικούς και δημιουργεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας στη Γαλλία» υπογράμμισε στο BBC.