Γαλλία:-Η πρωτοφανής επιδρομή κοριών φέρνει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μακρόν

1666

Σε συναγερμό βρίσκεται η γαλλική κυβέρνηση για τους κοριούς που «κυρίευσαν» νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς και σινεμά, σπέρνοντας τον πανικό.

Ο Τύπος κάνει λόγο για ψύχωση και από την Libération μέχρι την Parisien-Aujourd’hui-en-France, τα παράσιτα καταλαμβάνουν πλέον τους πρώτους τίτλους των γαλλικών εφημερίδων:

«Κοριοί: χειρότεροι κι΄από βαμπίρ», «Κοριοί! Τι ψύχωση!»…

Μπροστά στην αυξανόμενη αγωνία που προκαλεί η μάστιγα, η κυβέρνηση εγκαλείται από όλες τις πλευρές.

Ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Βεράν υποσχέθηκε χθες «γρήγορες απαντήσεις στους Γάλλους», την ώρα που στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η επικεφαλής του μακρονικού στρατοπέδου Σιλβέν Μαγιάρ ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πρόταση νόμου για το θέμα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Εξαφανισμένα από την καθημερινή ζωή από την δεκαετία του 1950, τα έντομα αυτά που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα έκαναν θριαμβευτική επιστροφή εδώ και τριάντα χρόνια στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω του πιο νομαδικού τρόπου ζωής, καταναλωτικών συνηθειών όπως η χρήση μεταχειρισμένων αντικειμένων και της αυξανόμενης αντίστασης στα εντομοκτόνα.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε τον Ιούλιο η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας στην Διατροφή, το Περιβάλλον και την Εργασία (Anses) δημιουργούν ανησυχία. Στην Γαλλία, περισσότερο από ένα στα δέκα νοικοκυριά έχουν πληγεί από κοριούς τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Δεν σταματάω να ξύνομαι»

Στην αρχή του φθινοπώρου, οι κοριοί φαίνεται να έχουν διεισδύσει σε κάθε γωνιά της καθημερινής ζωής των Γάλλων. Στις συζητήσεις στα καφέ, στο παρισινό μετρό, όπου κανείς πλέον δεν εκπλήσσεται αν δει τον διπλανό του να επιθεωρεί το κάθισμα πριν καθήσει. «Οι κοριοί θα μας τρελάνουν, δεν σταματάω να ξύνομαι. Αυτήν την στιγμή, έχω την εντύπωση ότι έχω παντού», λέει μία επιβάτις της Γραμμής 11 στην φίλη της που ξεσπάει στα γέλια.

Τουλάχιστον δύο σχολεία της νότιας Γαλλίας μολύνθηκαν και χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά. Στην βόρεια Γαλλία, μονάδα Επειγόντων νοσοκομείου χρειάστηκε να μεταφερθεί για μία μέρα μετά την ανακάλυψη εστιών κοριών.

Φωτογραφίες και βίντεο έχουν κατακλύσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανίζονται φοιτητές να εκκενώνουν αμφιθέατρο στην Αιξ-αν-Προβάνς έπειτα από «υποψία», κορεάτισα influencer με δύο εκατομμύρια ακολούθους που δείχνει τα χέρια της γεμάτα τσιμπήματα που υποτίθεται ότι προέρχονται από το παρισινό μετρό, «κοριοί» που υποτίθεται ότι βολτάρουν στα καθίσματα του TGV…

Επειτα από απαίτηση των επιβατών, SNCF και RATP, οι διαχειρίστριες εταιρείες του μετρό και του σιδηροδρόμου, χρειάστηκε να επέμβουν επανειλημμένως για να επιθεωρήσουν τους συρμούς και να καθησυχάσουν.

«Ολα τα υλικά μας περνούν συστηματικά από βαθύ καθαρισμό (…) Τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξε κανένα περιστατικό κοριών…», είτε πρόκειται για το μετρό, το RER, το τραμ ή τα λεωφορεία, ανακοίνωνε στα τέλη του Σεπτεμβρίου η RATP.

Βροχή τα αιτήματα για απεντόμωσης

Δύο εταιρείες απεντόμωσης με τις οποίες ήρθε σε επαφή το AFP δηλώνουν ότι έχουν κατακλυσθεί από αιτήματα ιδιωτών ή επαγγελματιών του τουριστικού τομέα που ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει η αρνητική διαφήμιση λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των κλήσεων που δεχόμαστε αυτήν την στιγμή αφορούν κοριούς, καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πανικοβληθεί», εξηγεί ο Σιλβέν της Hygiène Services solutions. Αυτή την στιγμή, «οι άνθρωποι μας τηλεφωνούν μόλις τσιμπηθούν από έντομο που μπορεί να είναι οτιδήποτε, κουνούπι, αράχνη…», λέει ο Σαμ της Expert Hygiène.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόση ανησυχία είναι διότι «το πρόβλημα αφορά τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κοινωνικής θέσης, πλούσιους και φτωχούς», λέει ο Πασκάλ Ντελονέ, ιατρικός παρασιτολόγος και εντομολόγος των νοσοκομείων της Νίκαιας. «Βέβαια, οι κοριοί δεν είναι φορείς ασθενειών, αλλά «εξαντλούν σωματικά και νευρικά».

Οσο για την εξάπλωσή τους στην Γαλλία, «είναι μια πραγματικότητα δύσκολο να την αρνηθείς. Εδώ και πέντε με επτά χρόνια, είμαστε μάρτυρες μιας γεωμετρικής αύξησης των εστιών μόλυνσης», λέει ο ειδικός.

Οι πρώτοι που επλήγησαν από την μάστιγα αυτή, οι αγγλοσαξωνικές χώρες, όπως η Αυστραλία, την ώρα που φιλοξενούσε τους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, και οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και μια δεκαπενταετία, όπου έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης.

Συγκριτικά, «υστερούμε πολύ σε στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του πληθυσμού των κοριών», λέει ο Πασκάλ Ντελονέ που επισημαίνει καθυστερήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας