Γαλλία-Η παρακμή της Δύσης οδηγεί τους νέους σε σκέψεις αυτοκτονίας

740

Εμείς είμαστε οι θύτες! Αντί για μέλλον τους κληροδοτούμε την παρακμή, την έκπτωση των αξιών και την απόγνωση! => Οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών στη Γαλλία σκέφτονται περισσότερο την αυτοκτονία και βάζουν τέλος στη ζωή τους ολοένα και συχνότερα σύμφωνα με έρευνα.

Μαρία Δεναξά

Αυξάνονται οι σκέψεις αυτοκτονίας και οι απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ των νεαρών ενηλίκων

francetvinfo.fr

Στο τελευταίο της βαρόμετρο, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Public Health France αναφέρει ότι οι νέοι ενήλικες, ηλικίας 18 έως 24 ετών, επηρεάζονται περισσότερο από την αυτοκτονία.
Η Δημόσια Υγεία της Γαλλίας ζητά «ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης», ενδεικτική φωτογραφία. (GETTY IMAGES)

Οι σκέψεις αυτοκτονίας και οι απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ των νεαρών ενηλίκων αυξάνονται, αναφέρει η Public Health France στο τελευταίο της βαρόμετρο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου και το οποίο μπόρεσε να συμβουλευτεί το franceinfo με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Αυτοκτονιών.

Οι νεαροί ενήλικες, η ηλικιακή ομάδα 18-24 σε αυτήν τη μελέτη, επηρεάζονται μακράν περισσότερο από την αυτοκτονία, είτε μέσω αυτοκτονικών σκέψεων που αναγνώρισαν οι ερωτηθέντες είτε μέσω απόπειρων αυτοκτονίας. Έτσι, σύμφωνα με τη Δημόσια Υγεία Γαλλίας, εάν το 4,2% των ερωτηθέντων από ολόκληρο το δείγμα (18-85 ετών) λένε ότι είχαν σκέψεις αυτοκτονίας το 2021, είναι το 7,2% των νεαρών ενηλίκων (18-24 ετών) που παραδέχονται ότι σκέφτηκαν σχετικά με την αυτοκτονία εκείνη τη χρονιά, οι γυναίκες (4,8%) επηρεάστηκαν περισσότερο από τους άνδρες (3,5%).

Ο αντίκτυπος του Covid-19 στην ψυχική υγεία

Η Δημόσια Υγεία της Γαλλίας επισημαίνει μια αύξηση σε αυτές τις σκέψεις αυτοκτονίας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια: το 2017, ακόμη μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών, το 4,6% των ερωτηθέντων ανέφερε σκέψεις αυτοκτονίας, ενώ το 2020 ήταν 7,4%.Η επιδημία Covid-19 φαίνεται επίσης να έχει επιταχύνει τις απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ 18-24 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τη Δημόσια Υγεία Γαλλίας. Έτσι, αν το 2017 το ποσοστό των νεαρών ενηλίκων που δήλωσαν ότι είχαν ήδη απόπειρα αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους ήταν 6,1%, το 2020 ήταν 8,9% τότε 10,8% το 2021.

Σε αυτό το θέμα, η Public Health France σημειώνει «σημαντική επίδραση της επιδημίας Covid-19 στην ψυχική υγεία του πληθυσμού» και σημειώνει «μεγαλύτερη επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νεότερων μετά την πανδημία». Επιπλέον, η Public Health France υπενθυμίζει ότι η διάμεση ηλικία της τελευταίας απόπειρας αυτοκτονίας είναι τα 24 έτη για άνδρες και γυναίκες.Η Δημόσια Υγεία Γαλλίας προειδοποιεί για “την αύξηση των επισκέψεων στα επείγοντα για διαταραχές της διάθεσης και αυτοκτονικές χειρονομίες” , επικαλούμενη “δεδομένα χρήσης έκτακτης ανάγκης από το δίκτυο Oscour” , ένα σύστημα Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας που υπάρχει από το 2004.

Η ανοδική τάση στις σκέψεις αυτοκτονίας και τις απόπειρες αυτοκτονίας παρατηρείται σε ευρύτερη περίοδο από το 2017-2021, σημειώνει ο δημόσιος φορέας, ο οποίος διευκρινίζει ότι «από το 2014 οι σκέψεις αυτοκτονίας έχουν διπλασιαστεί στους 18χρονους. 24 ετών».

Ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα υγείας και αυτή η «σημαντική αύξηση της δυσφορίας στους νεότερους» , η Public Health France ζητά «ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης και καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των νεότερων από την πανδημία Covid-19.

Από την άποψη αυτή, η Public Health France σημειώνει ότι μεταξύ των ατόμων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, «μόνο λίγο περισσότεροι από τους μισούς λένε ότι έχουν λάβει παρακολούθηση μετά την έξοδο από το νοσοκομείο». Ωστόσο, συνεχίζει η Δημόσια Υγεία στη Γαλλία, υπάρχουν συστήματα, όπως το “VigilanS, που έχει αναπτυχθεί στη Γαλλία για αρκετά χρόνια” και το οποίο δημιουργεί ένα “ρολόι” καθώς και τη “διατήρηση της μετανοσοκομειακής επαφής” προκειμένου να “μειώσει τον κίνδυνο της υποτροπής» .

Δημόσια Υγεία Η Γαλλία θέτει ένα όριο στο βαρόμετρο της: τους έφηβους. Δεν ερωτήθηκαν, ενώ «η έρευνα για την υγεία και την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της κλήσης προετοιμασίας για την άμυνα (Escapad) που πραγματοποιήθηκε σε όλους τους 17χρονους δείχνει μια απότομη αύξηση στις σκέψεις αυτοκτονίας τους τελευταίους 12 μήνες (18% των νέων στην 2022, έναντι 11,4% το 2017)» .

Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ευρώπη

Η Public Health France γράφει ότι η τάση της αυτοκτονίας “γενικά αυξάνεται από το 2005” και ότι οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο από αυτοκτονικές χειρονομίες και σκέψεις είναι άνεργοι, που δεν έχουν απολυτήριο, που ζουν μόνοι, με έναν μόνο γονέα, κοινωνικά οικονομικά ευάλωτες. Δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ μητροπολιτικών και υπερπόντιων περιοχών.

Ως προοπτική, η Δημόσια Υγεία της Γαλλίας υπενθυμίζει ότι «η Γαλλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών» , 8.666 θάνατοι το 2017 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρέχονται από το Επιδημιολογικό Κέντρο για τις αιτίες ιατρικών θανάτων (CépiDc). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 700.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο παγκοσμίως.


*Μεθοδολογία: Το 2021, το Γαλλικό Βαρόμετρο Δημόσιας Υγείας εξέτασε ένα τυχαίο δείγμα 24.514 ατόμων ηλικίας 18 έως 85 ετών που ζουν στην ηπειρωτική Γαλλία και 6.519 κατοίκων στα υπερπόντια διαμερίσματα και περιοχές (DROM) μέσω συλλογής με τη βοήθεια τηλεφώνου και υπολογιστή (Cati). Οι μεταβλητές που ενδιαφέρουν αυτή τη μελέτη είναι οι σκέψεις αυτοκτονίας και οι απόπειρες αυτοκτονίας τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι απόπειρες αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι αλλαγές στον επιπολασμό καθορίστηκαν για τις ηλικίες 18-75 ετών χρησιμοποιώντας τα βαρόμετρα υγείας 2000, 2005, 2010, 2014, 2017, 2020 και 2021, η μεθοδολογία των οποίων ήταν συγκρίσιμη.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας