Καθώς στο Κεμπέκ του Καναδά συναντούνται επτά από τις ισχυρότερες βιομηχανικά χώρες του πλανήτη (G7), δηλαδή οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφασή του για δασμούς σε εισερχόμενα προϊόντα, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Η επιλογή για εμπορικό πόλεμο κατά των συμμάχων του έχει δημιουργήσει μέτωπο εναντίον του, στο οποίο πρωτοστατεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
“Οι εντάσεις ανεβαίνουν παντού. Αυτή η G7 θα είναι απαιτητική», έγραψε στο Twitter ο Μακρόν, ενώ με άλλο του tweet συμπλήρωνε ότι «ο κίνδυνος» είναι να δημιουργηθεί ένας κόσμος με βάση «τον νόμο των ισχυρότερου. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για εμάς ούτε για καμία από τις φιλικές μας χώρες. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε”.
Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ο Μακρόν είχε πει στους δημοσιογράφους πως “δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται”, στέλνοντας το σχετικό μήνυμα στον Τραμπ.
Χθες έγινε προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μακρόν:
“Είχαμε μια πρώτη συζήτηση, μια αρχή συζήτησης για τα τρέχοντα θέματα όπως το εμπόριο, η οποία όμως επέτρεψε να λυθούν, πιστεύω, πολλές πιθανές παρεξηγήσεις. Οπότε, υπάρχει η θέληση να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε μαζί”. “Τα πράγματα προχωρούν σε αυτή τη G7″, πρόσθεσε.
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Τραμπ, που χαρακτήρισε “πολύ καλή” τη σχέση του με τον Γάλλο πρόεδρο.
Εντούτοις, δεν αναφέρθηκε κάτι συγκεκριμένο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία.
Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και το ενδεχόμενο επιστροφής της Ρωσίας στην ομάδα, πρόταση που έχει θέσει ήδη ο Τραμπ. Η Ρωσία είχε αποπεμφθεί από την τότε G8 το 2014, μετά την απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για προσάρτηση της Κριμαίας.
Την πρόταση φάνηκε να υποστηρίζει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος με χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει στους G8, καθώς αυτό “είναι προς συμφέρον όλων”.
Στην ιταλική κυβέρνηση κυριαρχεί η άποψη ότι έβλαψαν τις ιταλικές εξαγωγές οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας.
Ωστόσο σε δηλώσεις του από το Κεμπέκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι η ομάδα θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελείται από επτά χώρες. Αναφερόμενος στον Ιταλό πρωθυπουργό, δήλωσε ότι είχε μία «πρώτη και πολύ καλή, πολλά υποσχόμενη συνάντηση» μαζί του. Όπως συμπλήρωσε ο Τουσκ, είναι πεπεισμένος ότι «εδώ στην G7 θα έχουμε μια πλήρως ενιαία ευρωπαϊκή θέση επί όλων των ζητημάτων. Περιλαμβανομένης της Ρωσίας».
Μιλώντας προς δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέχουν στην G7 στο Κεμπέκ του Καναδά συμφώνησαν ότι ακόμα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου να επανενταχθεί η Ρωσία στην ομάδα αυτή.
Η καγκελάριος συμπλήρωσε ότι ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κανείς αν θα εκδοθεί κάποιο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου. Όπως σημείωσε, εάν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα είναι μια έντιμη παραδοχή τους ότι δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία.