Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα από τις χώρες της G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως που συναντώνται στη Ρώμη, να επιταχύνουν την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων που παράγει η καθεμιά τους κατά της COVID-19.
Ο Πούτιν, ο οποίος απευθύνθηκε στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε ακόμη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρέπει να λαμβάνει ταχύτερα αποφάσεις για την έγκριση των εμβολίων.
“Προτείνουμε να ζητήσουμε από τους υπουργούς Υγείας της G20 να βρούνε τάχιστα μια λύση για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών εμβολιασμού”, είπε ο Πούτιν.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού καθιστούν απαραίτητο έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει στα εμβόλια να προσαρμόζονται γρήγορα στις παραλλαγές του ιού.
“Με δεδομένο ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται πρέπει να βρούμε μηχανισμούς για την συστηματική και γρήγορη αναβάθμιση των εμβολίων”.
Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να μάχονται για να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπάρχοντα εμβόλια.
“Αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, του προστατευτισμού και του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες, κάποιες εκ των οποίων συμμετέχουν και στην G20, δεν είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αμοιβαία τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θεωρώ”, κατέληξε ο Πούτιν.
Αναγνώριση των εμβολίων ζήτησε και ο πρόεδρος Σι
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε σήμερα ίση μεταχείριση και αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά της COVID-19 βάσει του καταλόγου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για χρήση έκτακτης ανάγκης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Σε σχόλιά του στην σύνοδο της G20, τα οποία έκανε μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Σι είπε ότι η Κίνα έχει προμηθεύσει με πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID την παγκόσμια κοινότητα και ότι συνεργάζεται με 16 χώρες για την κοινή παρασκευή των σκευασμάτων.
Δύο κινεζικά εμβόλια-ένα της Sinovac Biotech και ένα της Sinopharm-έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο του ΠΟΥ με τα εμβόλια για επείγουσα χρήση