Γ.Συν.ΟΗΕ -Ενέκρινε ένα σκανδαλώδες ψήφισμα για τη «γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα»

988
ΟΗΕ, 23 Μαΐου – RIA Novosti. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ένα σκανδαλώδες ψήφισμα για τη «γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα» που πρότειναν η Γερμανία και η Ρουάντα, ανέφερε ανταποκριτής του RIA Novosti.
84 χώρες ψήφισαν υπέρ του εγγράφου, 19 ήταν κατά, 68 απείχαν.
Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic - RIA Novosti, 1920, 23/05/2024

Η Γερμανία απέκρυψε την προετοιμασία ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ο Βούτσιτς

Στο ψήφισμα αντιτάχθηαν η Ρωσία, η Κίνα , η Σερβία, η Συρία, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, η ΛΔΚ , το Μάλι, η Νικαράγουα, το Ναουρού, η Ερυθραία και η Ουγγαρία. Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.
Μεταξύ αυτών που ήταν υπέρ ήταν εκπρόσωποι του δυτικού στρατοπέδου και των συμμάχων τους: ΗΠΑ , Βρετανία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ελβετία και άλλοι. Το Ιράν ψήφισε επίσης υπέρ του ψηφίσματος. Μεταξύ αυτών που απείχαν ήταν η Αλγερία, η Βραζιλία, η Ινδία, το Καζακστάν, η Γεωργία, η Ελλάδα, ο Λίβανος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Γενική Συνέλευση «αποφασίζει να ανακηρύξει την 11η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αναστοχασμού και Μνήμης της Γενοκτονίας του 1995 στη Σρεμπρένιτσα και να την εορτάζει κάθε χρόνο». Το κείμενο «καταδικάζει κάθε άρνηση της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα ως ιστορικό γεγονός» και καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να «διαφυλάξουν καθιερωμένα γεγονότα, μεταξύ άλλων μέσω των εκπαιδευτικών τους συστημάτων».
Σερβοβόσνιοι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην πόλη Μπάνια Λούκα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη - RIA Novosti, 1920, 23/05/2024

Η Σερβία κατηγόρησε τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών για εκβιασμό

Επιπλέον, το ψήφισμα καταδικάζει «ενέργειες που δοξάζουν όσους καταδικάστηκαν από διεθνή δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα». Η Γενική Συνέλευση κάλεσε όλες τις χώρες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να θεσπίσει ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης με το όνομα «Γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και τον ΟΗΕ».
Σύμφωνα με την ηγεσία της Σερβίας και της Δημοκρατίας της Σέρπσκα Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το ψήφισμα κηρύσσει τους Σέρβους «γενοκτονικό λαό» και θέτει το ζήτημα της νομιμότητας της ύπαρξης της RS BiH .
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ, θα προσφέρει στο κροατο-μουσουλμανικό τμήμα της χώρας την ειρηνική διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης λόγω της προώθησης του ψηφίσματος. Δήλωσε ότι το έγγραφο, το οποίο οι Βόσνιοι προώθησαν με τη βία μέσω των μεντόρων τους, κατά παράβαση του συντάγματος, θα διαφοροποιήσει για πάντα τη Δημοκρατία Σέρπσκα και τη Β-Ε.
Κέντρο Μνήμης για τα Θύματα της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα. Potočari (δήμος Σρεμπρένιτσα) - RIA Novosti, 1920, 04/08/2024

Ο Ντόντικ χαρακτήρισε μοιραία την πιθανή έγκριση ψηφίσματος του ΟΗΕ για τη Σρεμπρένιτσα

Η θέση της Ρωσίας

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , το ψήφισμα έχει στόχο να «υποτάξει τους Σέρβους» που δεν θέλουν να ενταχθούν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του αυτοαποκαλούμενου Κοσσυφοπεδίου και επίσης δεν θέλουν η περιοχή να γίνει μέλος σε διεθνείς οργανισμούς. Αποκάλεσε το προτεινόμενο έγγραφο στην πραγματικότητα τελεσίγραφο προς το Βελιγράδι.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι πριν από δέκα χρόνια προσπάθησαν να περάσουν ένα τέτοιο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά η Μόσχα χρησιμοποίησε το βέτο της.

Στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το 2017, ανεγέρθηκε μνημείο στον μόνιμο εκπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vitaly Churkin, υπό τον οποίο το 2015 το σχέδιο εγγράφου για τη Σρεμπρένιτσα μπλοκαρίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, «είναι αδύνατο να εξηγηθεί από τι καθοδηγούνται πρακτικά οι Ευρωπαίοι κατά την προώθηση αυτής της ιδέας, εκτός από έναν λόγο – οι Σέρβοι είναι πολύ ανυπότακτοι, πολύ ανεξάρτητοι στις ενέργειές τους».
Σχολιάζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya είπε ότι οι εμπνευστές του ψηφίσματος για τη «γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα» ωθούν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προς την αντιπαράθεση στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν έχει ηθικό δικαίωμα να αναφέρει τον όρο «γενοκτονία». Επιπλέον, το ψήφισμα υπονομεύει την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον .
Ένας άνδρας κρατά μια σερβική σημαία - RIA Novosti, 1920, 25/03/2024

Ο πρώην επικεφαλής του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε το δικαίωμα της Σερβίας για αποζημίωση για ζημιές από το ΝΑΤΟ

Τραγωδία στη Σρεμπρένιτσα

Τον Ιούλιο του 1995, αφού η πόλη της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα σύνορα με τη Σερβία τέθηκε υπό τον έλεγχο των σερβικών δυνάμεων με επικεφαλής τον στρατηγό Ratko Mladić , εκεί, σύμφωνα με τις ασφυκτικά ελεγχόμενες τότε από τις ΗΠΑ υπηρεσίες του ΟΗΕ, περίπου 8.100 μουσουλμάνοι πέθαναν εξαφανίστηκαν. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι αυτές οι πληροφορίες είναι υπερεκτιμημένες.
Το επίσημο Βελιγράδι και η Μπάνια Λούκα αντιτίθενται κατηγορηματικά στον ισχυρισμό ότι έγινε «γενοκτονία» στη Σρεμπρένιτσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας