Γ.Γεραπετρίτης-Τέλος οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας μετά από 22 χρόνια-Μέγα Ελληνικό ναυάγιο

519

Μέγα το ναυάγιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία είχε καθηλωθεί . αποκοιμίζετο και αποπροσανατολίζετο σε αδιέξοδες και χωρίς ίχνος θετικού αποτελέσματος συνομιλίες επί δυο δεκαετίες  , ενώ στο ίδιο διάστημα η Τουρκία οργάνωνε και προωθούσε σταθερά τα επεκτατικά της σχέδια , ώστε να έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να έχει δημιουργήσει αφόρητα τετελεσμένα στο Αιγαίο , την Ανατ.Μεσόγειο και την Κύπρο σε βάρος της Ελλάδας 

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Με συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε το τέλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι επικείμενες συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εντάσσονται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, απάντησε χαρακτηριστικά: «Σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές, θα σας το πω απλά. Δεν σκοπεύουμε να πάμε στον 65ο γύρο. Επί 21 χρόνια και μετά από 64 γύρους διερευνητικών επαφών δεν μπορέσαμε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο συζήτησης με την Τουρκία, όχι για την ουσία, αλλά ούτε καν για τη διαδικασία. Και αυτό που, δυστυχώς, έχει προκύψει είναι ότι συνήθως το τέλος κάθε γύρου μας έβρισκε ενίοτε σε χειρότερη θέση σε σχέση με την αρχή του».

Το τέλος των διευρευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας σημαίνει και το τέλος μίας ολόκληρης διαδικασίας που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2002, στο πλαίσιο της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης που εγκαινιάσθηκε το 1999.

Σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί και τηρούνταν από τις δύο χώρες, οι διερευνητικές επαφές είχαν τον χαρακτήρα άτυπων συνομιλιών χωρίς να τηρούνται πρακτικά και καμία πλευρά να μην αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

Ο αρχικός στόχος των διερευνητικών επαφών που κράτησαν για 64 γύρους, μέχρι το 2022, ήταν να διερευνηθεί εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Οι πόλεις που είχαν φιλοξενήσεις τις επαφές

Όλα αυτά τα χρόνια οι πόλεις που έχουν φιλοξενήσει διερευνητικές επαφές εκτός της Αθήνας και της Άγκυρας είναι η Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Αλικαρνασσός.

 

Από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2002, μετά από συνάντηση μίας ώρας που είχαν τότε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ισμαήλ Τζεμ, στο περιθώριο του Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης, έχουν διεξαχθεί 64 γύροι επαφών. Υπήρξαν μάλιστα χρονιές κατά τις οποίες έγιναν περισσότεροι από 10 γύροι επαφών και άλλες που έγινε μόνον 1, ενώ την πενταετία από το 2016 έως τον Ιανουάριο του 2021 δεν υπήρξε κανένας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας