Φυλάκιο UNP6-52-Η διμοιρία του ιρλανδικού στρατού που «σταμάτησε» την ισραηλινή-προέλαση στον Λίβανο

820

Το UNP6-52 είναι ένα μικρό φυλάκιο κοντά στη Γαλάζια Γραμμή, τα de facto σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, και απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από την κύρια ιρλανδική βάση, το UNP2-45, γνωστότερο ως Camp Shamrock και η ιρλανδική διμοιρία που σταθμεύει στο φυλάκιο είναι επιφορτισμένη με την παρατήρηση και την αναφορά τυχόν εισβολών κατά μήκος των συνόρων, αποφάσισε να αντισταθεί στην ισραηλινή προέλαση των τεθωρακισμένων ταξιαρχιών.

Oι 30 Ιρλανδοί ειρηνευτές έφεραν μόνο φορητά όπλα ενώ η ισραηλινή δύναμη ετοιμαζόταν να προελάσει με όλα τα όπλα: άρματα, αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαρύ πυροβολικό και χιλιάδες στρατιώτες.

Αλλά όταν οι Ισραηλινοί διέταξαν τους Ιρλανδούς στρατιώτες να εκκενώσουν το παρατηρητήριο στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα για να ανοίξουν το δρόμο για την εισβολή τους, εκείνοι αρνήθηκαν.

Το περιστατικό, το οποίο προκάλεσε μια τεταμένη αντιπαράθεση και διπλωματική διαμάχη, ήταν μόνο το τελευταίο σε μια μακρά ιστορία αντιπαραθέσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, γνωστής ως UNIFIL.

Το απόσπασμα της Ιρλανδίας αποτελείται από περίπου 370 στρατιώτες από το 124ο Τάγμα Πεζικού των Ιρλανδικών Δυνάμεων Άμυνας.

 

Επιχειρούν στην περιοχή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (1979) που ορισμένοι Λιβανέζοι ντόπιοι μιλούν αγγλικά με παχιά ιρλανδική προφορά, με αισθητές περιφερειακές διαφορές! «Αν συναντούσες έναν Λιβανέζο χωρικό, θα μπορούσες να καταλάβεις από ποιο χωριό ήταν με βάση την προφορά του. Αν είχε προφορά του Κορκ, ήταν από τη Χαντάθα, επειδή εκεί είχε την έδρα της ο λόχος του Κορκ. Αν ήταν από το Μπαρααχίτ, μιλούσαν με πολύ έντονη προφορά Άθλοουν», δήλωσε ο Ντούρμιν» βετεράνος της UNIFIL.

 

Ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε την Ιρλανδία να αποσύρει τα ειρηνευτικά της στρατεύματα από ένα φυλάκιο κατά μήκος των λιβανό-ισραηλινών συνόρων, καθώς οι εχθροπραξίες στην περιοχή κλιμακώνονται, ανέφεραν την Παρασκευή τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα Irish Times ανέφερε ότι το αίτημα, το οποίο υποβλήθηκε μέσω της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL), έρχεται καθώς εντείνεται η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ.

Οι κυανόκρανοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνοριακή περιοχή στον νότιο Λίβανο όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός, αποφασισμένοι να μείνουν εκεί παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα πέντε τραυματίες, προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν από εμάς να εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, από τα σύνορα μέχρι και πέντε χιλιόμετρα από τη Μπλε Γραμμή», δήλωσε ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL, FINUL) που είναι ανεπτυγμένη κατά μήκος της Μπλε Γραμμής που οριοθετεί το σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο.

Η δύναμη αυτή του ΟΗΕ, που αριθμεί 10.000 άνδρες, βρίσκεται πλέον υπό διασταυρούμενα πυρά του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που μπήκαν πριν τρεις εβδομάδες σε ανοιχτό πόλεμο, με την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από την UNIFIL να εκκενώσει «περίπου 29 θέσεις» κοντά στα σύνορα, ο στρατός δεν ανέφερε το αρχηγείο της UNIFIL, που βρίσκεται στο Ρας αλ Ναγκούρα στα σύνορα, το οποίο δέχτηκε επανειλημμένα πυρά, κυρίως από Ισραηλινούς, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ.

 

«Αλλά υπήρξε ομόφωνη απόφαση να μείνουμε, γιατί η σημαία του ΟΗΕ πρέπει να κυματίζει σε αυτήν την περιοχή και πρέπει να είμαστε σε θέση να υποβάλουμε αναφορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Τενέντι.

Μάλιστα πάνω από 40 χώρες διατύπωσαν σήμερα με κοινό ανακοινωθέν τους σήμερα το βράδυ την «πλήρη» υποστήριξή τους στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL/FINUL) και προέτρεψαν στην προστασία των μελών των ειρηνευτικών αυτών δυνάμεων, πέντε από τους οποίες τραυματίστηκαν μέσα σε 48 ώρες.

«Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν την παρουσία της UNIFIL/FINUL, η οποία συνεπάγεται την εγγύηση της ασφάλειας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων της, ανά πάσα στιγμή», έγραψαν 34 χώρες που συνεισφέρουν σε αυτή τη Δύναμη του ΟΗΕ στην οποία προστέθηκαν έξι άλλα κράτη, σύμφωνα με επιστολή που αναρτήθηκε στον λογαριασμό Χ της πολωνικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας