Μόσχα: “Ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου από το ΝΑΤΟ”
Σε μια αποκάλυψη “βόμβα” προχωρούν γαλλικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρουν πως το Παρίσι έχει συμφωνήσει να παραδώσει μαχητικά Mirage στην Ουκρανία με την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων να αρχίζει σύντομα.
Η παράδοση των μαχητικών αναμένεται να γίνει μέσα στους επόμενους 18 μήνες ή και νωρίτερα. Εξαρτάται αν οι πιλότοι θα είναι “απόστρατοι ΝΑΤΟϊκοί”…
Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ήδη συμφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης με τις ΗΠΑ να παραδίδουν από την πλευρά τους μαχητικά F-16.
Η αποστολή μαχητικών είναι το τελευταίο “χαρτί” του ΝΑΤΟ αν η εαρινή χερσαία αντεπίθεση των Ουκρανών αποτύχει. Kαι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις.
Η γαλλική Αεροπορία διαθέτει 99 μαχητικά Mirage 2000 των εκδόσεων 5, C και D). Το Ναυτικό έχει επιπλέον 40 μαχητικά.
Η Γαλλία θα μπορούσε να ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για τα μαχητικά Mirage 2000 στην Πολωνία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ.
Κατά την διάρκεια συνεδρίασης της γαλλικής Γερουσίας στις 28 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε για την πιθανή προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.
«Λέγεται ότι υπάρχουν επί του παρόντος 12 μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000C διαθέσιμα προς πώληση. Σκοπεύετε να τα παραδώσετε στην Ουκρανία ή να εκπαιδεύσετε Ουκρανούς πιλότους;», ρώτησε ένας από τους γερουσιαστές.
Στη συνέχεια, άλλη μία γερουσιαστής ρώτησε ευθέως τον Λεκορνύ:
«Είναι αλήθεια ότι η Πολεμική μας Αεροπορία είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στη Βαρσοβία; Αυτές είναι πληροφορίες που μου δόθηκαν, θα ήθελα να μπορώ να τις επαληθεύσω».
Ο Λεκορνύ επιβεβαίωσε ότι το Παρίσι και το Κίεβο βρίσκονται σε συνομιλίες για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών και εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που εμποδίζουν την παράδοση.
«Η επιμελητεία, η εκπαίδευση και η ικανότητα μηχανικής συντήρησης καθιστούν δύσκολη την προμήθεια του αεροσκάφους βραχυπρόθεσμα», δήλωσε.
Επίσης, ανέφερε ότι προτεραιότητα αυτήν την στιγμή δεν είναι η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, αλλά πυρομαχικών.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Η ικανότητα αντοχής των Ουκρανών στηρίζεται στα πυρομαχικά».
Τον Ιανουάριο, ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και στο σημείο αυτό απάντησε προσεκτικά ότι «τίποτα δεν αποκλείεται κατ’ αρχήν».
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα γαλλικά μαχητικά Mirage 2000 είναι «η ιδανική επιλογή» για την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.
ΗΠΑ: Η Ουκρανία χρειάζεται 80 F-16
Οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες για να μάθουν πώς να πετούν και να συντηρούν μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου μιλώντας στο Κογκρέσο.
Το εν λόγω θέμα, της ενδεχόμενης αποστολής δηλαδή F-16 στην Ουκρανία, απασχολεί τη διοίκηση Μπάιντεν εδώ και μήνες, καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά δημοσίως από την Ουάσιγκτον να του στείλει μαχητικά αεροσκάφη.
Σε ανάλογο πνεύμα, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα ήθελαν και εκείνα να δουν τη χώρα τους να στέλνει μαχητικά αεροσκάφη υπέρ των ουκρανικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, στην καλύτερη περίπτωση η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να στείλει παλαιά/μεταχειρισμένα F-16 στην Ουκρανία μέσα στο επόμενο 18μηνο, ενώ για την αγορά και παράδοση νέων αεροσκαφών θα χρειάζονταν ως και έξι χρόνια.
Όσο για τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών που θα απαιτούνταν για την ουσιαστική αναβάθμιση του ουκρανικού στόλου, αυτά υπολογίζονται σε 80, σύμφωνα με την Washington Post.
Μεντβέντεφ: Θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην ενισχύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ διστάζει να παραδώσει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη ή οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς είναι ότι «όποιος αποφασίσει την παράδοση (ή επισκευή) τέτοιου υλικού και όπλων, ξένοι μισθοφόροι και στρατιωτικοί εκπαιδευτές, θα πρέπει να θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, έγραψε ο Medvedev σε ανάρτησή του στο Telegram.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ενδεχομένως η Δύση να μην αντισταθεί για πολύ ακόμα, επειδή «ο πειρασμός να καταστρέψει τη Ρωσία είναι μεγάλος».
Παρότι ως πρόεδρος και εν συνεχεία ως πρωθυπουργός της Ρωσίας ο Medvedev είχε χαρακτηριστεί «μετριοπαθής», είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία, εξαπολύοντας συχνά βιτριολικές επιθέσεις και απειλές κατά του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του.