Φόβοι Ζελένσκι για ανατροπή του-Πογκρόμ διώξεων–Εκτός νόμου η Εκκλησία Πατριαρχείου Μόσχας

1377

Μεγάλη οργή έχει προκαλέσει στη Ρωσία η νέα κίνηση του Ουκρανού προέδρου Β.Ζελένσκι να θέσει εκτός νόμου την Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στη Μόσχα και να δώσει εντολή στην Μυστική Υπηρεσία SBU για δεκάδες εφόδους σε Ορθόδοξους ναούς, θρησκευτικά ιδρύματα και μοναστήρια.

Η SBU πραγματοποίησε έφοδο ακόμη και στο 1.000 ετών ορθόδοξο μοναστήρι Λαύρας Πέτσερσκ του Κιέβου! 

Επίσημα, οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας αναζητούσαν δολιοφθορείς μεταξύ των ιερωμένων. Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU έχει ανακρίνει δεκάδες ανώτατους κληρικούς, υποβάλλοντας ορισμένους από αυτούς σε ηλεκτρονικό τεστ αληθείας.

Περισσότεροι από 30 ιερείς έχουν συλληφθεί για διοχέτευση πληροφοριών σε Ρώσους.

Η ουκρανική υπηρεσία ανέφερε σε πόρισμά της ότι «εντόπισε έντυπο υλικό που αρνείται την ύπαρξη γηγενούς ουκρανικού πληθυσμού, ουκρανικής γλώσσας και αμφισβητεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει σαν κράτος».

Πλέον μιλάμε για πόλεμο Ζελένσκι-Πούτιν μέχρις εσχάτων. Αρκετοί Ρώσοι Αξιωματούχοι μιλούν πλέον ανοικτά για την ανάγκη να βγει ο Ουκρανός πρόεδρος από την μέση με κάθε τρόπο πριν καταστρέψει ολόκληρο τον λαό του στην αυτοκτονική πορεία που έχει χαράξει.

Ο Ζελένσκι και η ουκρανική ηγεσία φοβάται επιχειρήσεις ανατροπής εκ των έσω. Αυτό είναι το συμπέρασμα που καταλήγουν πολλοί Ρώσοι αναλυτές και είναι λογικό. Ο ουκρανικός Στρατός έχει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, πάνω από 130.000, είναι χωρίς νερό, θέρμανση κτλ και χωρίς καμία δυνατότητα ανάκαμψης με τον Ζελένσκι στο τιμόνι του.

Εκτός νόμου η Ορθόδοξη Εκκλησία

Νόμο που θα απαγορεύει τη λειτουργία στην Ουκρανία εκκλησιών που υπάγονται στο πατριαρχείο της Μόσχας ετοιμάζει η κυβέρνηση του Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Πολλές ενορίες και ιερείς, κυρίως στην ανατολική Ουκρανία, παρέμειναν υπό την ομπρέλα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, που όμως διέκοψε τον Μάιο επίσημα τους δεσμούς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Μολαταύτα το Κίεβο ανησυχεί μήπως η τελευταία εξακολουθεί να διευκολύνει τη διείσδυση πρακτόρων της Μόσχας στα μετόπισθεν.

Κι έτσι, στο πλαίσιο της καταστολής των εκκλησιών που συνδέονται με τη Μόσχα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας προέτρεψε την κυβέρνηση της χώρας να συντάξει τον νόμο μετά τη διεξαγωγή μιας σειράς εφόδων σε ενορίες και μονές που πιστεύεται ότι λαμβάνουν εντολές από τη Μόσχα εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το συμβούλιο ασφαλείας διέταξε επίσης έρευνες για ύποπτες «ανατρεπτικές δραστηριότητες ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στο θρησκευτικό περιβάλλον της Ουκρανίας» και ζήτησε κυρώσεις κατά απροσδιόριστων ατόμων.

Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία

Όπως επισήμανε ο Ζελένσκι, έχει ήδη δώσει εντολή να διερευνηθούν η λειτουργία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείο Μόσχας) και οι δεσμοί που τη συνδέουν με τη ρωσική κυβέρνηση και, εφόσον χρειαστεί, «θα ληφθούν μετρά βάσει νόμου».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε πάντως πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος, αν – για παράδειγμα – η συγκεκριμένη εκκλησιαστική δομή θα κρίνεται ως σύνολο ή κάθε ενορία μεμονωμένα, ενώ πολλοί ακαδημαϊκοί θεωρούν ότι η εφαρμογή του θα μπορούσε να συναντήσει πολλά νομικά εμπόδια.

«Για αιώνες ο αρχαίος ουκρανικός κλάδος της εκκλησίας υπαγόταν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με έδρα τη Μόσχα. Ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, συνδέεται στενά με τον Ρώσο πρόεδρο, τη μακρά θητεία του οποίου έχει αποκαλέσει “θαύμα του Θεού”, ενώ ο ίδιος έχει υποστηρίξει την εισβολή», συμπληρώνουν οι New York Times.

«Ωστόσο, αυτός ο κλάδος της Ορθοδοξίας χάνει υποστηρικτές με ταχύ ρυθμό, και πολλοί Ουκρανοί πλέον έχουν προσχωρήσει σε μια νεότερη ορθόδοξη εκκλησία, με έδρα το Κίεβο, που δημιουργήθηκε ειδικά για να είναι ανεξάρτητη και να μη δίνει αναφορά στη Μόσχα».

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας των 43 εκατομμυρίων και για χρόνια υπάγονταν στην εξουσία του Ρωσικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου. Ωστόσο, το 2019 οι ηγέτες της Ορθοδοξίας διεθνώς αναγνώρισαν επίσημα την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα τη διάσπαση στην ορθόδοξη κοινότητα της Ουκρανίας μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να είναι πιστοί στη Μόσχα και εκείνων που προσχώρησαν στην ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Δηλώσεις Β.Ζελένσκι

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το νομοσχέδιο «θα καταστήσει αδύνατο σε θρησκευτικές οργανώσεις, που διατηρούν δεσμούς με κέντρα επιρροής στη Ρωσική Ομοσπονδία, να λειτουργούν στο ουκρανικό έδαφος.

Θα εγγυηθούμε την πνευματική ανεξαρτησία και δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να χειραγωγεί τους Ουκρανούς και να υποσκάπτει εκ των έσω τη χώρα μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χτίσει αυτοκρατορία μέσα στην ουκρανική ψυχή».

Ωστόσο ο ουκρανός πρόεδρος δεν εξήγησε πώς πρόκειται να έχει εφαρμογή ένας τέτοιος νόμος που ανοίγει εκ των πραγμάτων και θέματα ελευθεριών και ανεξιθρησκείας.

Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν έντονη. Ένας εκπρόσωπος της ρωσικής εκκλησίας, ο Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, έγραψε στο Telegram ότι η πρόταση του  Ζελένσκι παραβιάζει τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και την κοινή λογική.

Ο Μεντβέντεφ ανέφερε «οι σημερινές ουκρανικές αρχές έχουν γίνει ανοιχτά εχθροί του Χριστού και της ορθόδοξης πίστης».

Ανεξιθρησκεία και φιλελευθερισμός

Το Σύνταγμα της Ουκρανίας εγγυάται «το δικαίωμα στην ελευθερία της προσωπικής φιλοσοφίας και της θρησκείας», συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος «να εκτελούν μόνοι ή συλλογικά και χωρίς περιορισμούς θρησκευτικές τελετές και τελετουργίες και να ασκούν θρησκευτική δραστηριότητα». Αλλά επιτρέπει επίσης περιορισμούς του δικαιώματος αυτού «προς το συμφέρον της προστασίας της δημόσιας τάξης».

Αν η Ουκρανία θέσει εκτός νόμου μια θρησκευτική ομάδα, θα είναι ανάμεσα σε δεκάδες χώρες που το έχουν κάνει, αλλά οι περισσότερες είναι αυταρχικά κράτη που απέχουν πολύ από το είδος της φιλελεύθερης δημοκρατίας που η Ουκρανία υπερασπίζεται ως ταυτότητά της.

“Ο Ζελένσκι και ο κύκλος του θα είναι οι πρώτοι που θα κρεμαστούν”

Πρόσφατα, η ρωσική τηλεόραση προέβλεψε πως κάτι θα συμβεί σύντομα στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Β.Ζελένσκι.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ο τίτλος της σημερινής κουβέντας θα έπρεπε να είναι ‘πρέπει να ψάξουμε μόνοι μας για δικαιοσύνη’.

Ο Ζελένσκι και ο κύκλος του θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα κρεμαστούν.

Ο Ζελένσκι πρέπει να θυμάται την ιστορία. Αυτός και ο κύκλος του πρέπει να κρατήσουν στα γραφεία τους τα απομνημονεύματα του Pavel Sudoplatov. Το μέλλον τους περιγράφεται μέσα σε αυτά – με ακρίβεια.

Στο μέλλον ίσως χρειαστεί να τους κυνηγήσουμε σε όλον τον κόσμο.

Είμαι σίγουρος πως σε όλους τους έχουν δοθεί εγγυήσεις από τις Βρετανικές και Αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας