Φουκουσίμα: Ραδιενεργό νερό διέρρευσε μέσα στο εργοτάξιο

856

Διαρροή ραδιενεργού ύδατος εντοπίστηκε την Τετάρτη στον κατεστραμένο πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι της Ιαπωνία, χωρίς όμως να επεκταθεί εκτός των εγκαταστάσεων.

Όπως ανέφερε η εταιρεία διαχείρισης του σταθμού Tepco, συνολικά 5,5 τόνοι ραδιενεργού νερού διέρρευσαν πριν περάσουν από το σύστημα ALPS που απομακρύνει τα περισσότερα ραδιοϊσότοπα.

Η διαρροή εντοπίστηκε από εργαζόμενο που καθάριζε σωληνώσεις και οι αρμόδιοι τη σταμάτησαν περίπου είκοσι λεπτά αργότερα.

Το νερό αυτό «μπορεί» να περιέχει ραδιενεργά ισότοπα όπως καίσιο 137 και στρόντιο 90, είπε η εκπρόσωπος της Tepco. Η εταιρεία σκοπεύει να απομακρύνει το χώμα που μολύνθηκε από τη διαρροή, είπε.

«Δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αλλαγή» στα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τον σταθμό, διαβεβαίωσε.

Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα καταστράφηκε από τσουνάμι μετά τον φονικό σεισμό του 2011 στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Οι διαδικασίες απορρύπανσης και αποξήλωση του σταθμού αναμένεται να διαρκέσουν δεκαετίες, ενώ το πιο δύσκολο μέρος τους, η εξαγωγή των λιωμένων πυρηνικών καυσίμων από τους δύο κατεστραμμένους αντιδραστήρες, δεν έχει ακόμη αρχίσει.

Έχοντας λάβει πράσινο φως από την Διεθνή Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η Ιαπωνία άρχισε το καλοκαίρι να απορρίπτει σταδιακά στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 1,3 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού του σταθμού μετά την επεξεργασία τους με το σύστημα ALPS.

Η Ιαπωνία και ο IAEA βεβαιώνουν ότι η διαδικασία αυτή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ως τη δεκαετία του 2050, δεν εγκυμονεί κινδύνους για το θαλάσσιο περιβάλλον και την υγεία.

Η Κίνα και η Ρωσία εξέφρασαν ωστόσο ανησυχίες και ανέστειλαν όλες τις εισαγωγές τους προϊόντων από τη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Ένα δεύτερο συμβάν σημειώθηκε την Πέμπτη σε διαφορετικό πυρηνικό σταθμό: καπνός και σπινθήρες εμφανίστηκαν σε σωλήνα εξάτμισης αντιδραστήρα που αποσυναρμολογείται στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Τσουρούγκα, στον νομό Φουκούι, στην κεντρική Ιαπωνία.

«Η κατάσταση αντιμετωπίστηκε αμέσως χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή διαρροή ραδιενεργών ουσιών», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης του σταθμού της Τσουρούγκα, Japan Atomic Power.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας