Φουκουσίμα-Δολοφονικό “Πράσινο φώς” από ΔΟΑΕ για ρίψη ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό (βίντεο)

1062

Το «πράσινο φως» στην Ιαπωνία για να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό τα ραδιενεργά ύδατα από την πυρηνική καταστροφή στον αντιδραστήρα Νταϊτσί, στη Φουκουσίμα, πριν από 12 χρόνια, έδωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος συναντήθηκε στο Τόκιο με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πετάξει 1,33 τόνου υδάτων –από τις βροχές, από υπόγεια ρεύματα, καθώς από τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες– στον Ωκεανό, αφού τα επεξεργαστεί με σύστημα απορρύπανσης που θα εξαλείψει τα ραδιενεργά στοιχεία, με εξαίρεση το τρίτιο.

Σήμερα, ο Γκρόσι ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της Ιαπωνίας συμφωνεί με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ο ΔΟΑΕ επαλήθευσε την ασφάλεια του σχεδίου για την αραίωση και την απελευθέρωση του επεξεργασμένου νερού που συσσωρεύτηκε στον πυρηνικό σταθμό. Έτσι, ουσιαστικά έδωσε το «πράσινο φως» για την απόρριψη των υδάτων στην θάλασσα.

Έπειτα από εξέταση που διήρκεσε δύο χρόνια, ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ιαπωνίας θα έχουν «αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον».

«Απόψε είναι μια πολύ ιδιαίτερη νύκτα», είπε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι στον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα πριν του παραδώσει ένα χοντρό μπλε ντοσιέ που περιείχε την τελική έκθεση (κεντρική φωτογραφία)

Η κυβέρνηση είχε αναγγείλει πως η ρίψη θα ξεκινούσε αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τον Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Ματσούνο, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένο.

Ωστόσο, η λύση που έχει προκριθεί από τις ιαπωνικές αρχές, με την κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη του ΔΟΑΕ, είναι να χυθεί το νερό σταδιακά στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω αγωγού, τα επόμενα 30-40 χρόνια.

Παγκόσμια ανησυχία

Η πολύ αμφιλεγόμενη απόφαση να ριχτούν στον Ωκεανό τα μολυσμένα νερά επικρίνεται έντονα, ειδικά από το Πεκίνο, ενώ στη Νότια Κορέα η τιμή του αλατιού αυξήθηκε αλματωδώς λόγω των ανησυχιών για τη μόλυνση από ραδιενέργεια.

Κοινότητες ψαράδων στη Φουκοσίμα εκφράζουν φόβους πως οι πελάτες θα μποϊκοτάρουν τα αλιεύματά τους, παρά τα αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχων για τα τρόφιμα με προέλευση την περιοχή αυτή.

«Θα εξηγήσουμε και θα ενημερώσουμε σε βάθος, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, τις λεπτομέρειες της έκθεσης του ΔΟΑΕ, τις προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τα μέτρα μας για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες για τη φήμη και την υπόληψη» της χώρας, πρόσθεσε.

Oι εργασίες απορρύπανσης και διάλυσης γενικά του πυρηνικού σταθμού αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές δεκαετίες ακόμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας