Folli-Follie: Ποιος είναι ο 57χρονος που έστειλε τα αποκαλυπτικά e-mail

892
Ποιος είναι ο 57χρονος που έστειλε

Από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας στις δωρεές στην ΕΛΑΣ, το Λιμενικό κι άλλες υπηρεσίες επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ – Τι αναφέρει για τους βουλευτές και τον μυστηριώδη «σύνδεσμο» μαζί τους –  Η αποκαλυπτική συνεδρίαση της  Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή και τα πρόσωπα – «κλειδιά» του σκανδάλου. 

«Εγώ μετέφερα στe- mails όσα μου έλεγε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαφές του με τότε κυβερνητικά στελέχη  αλλά και με σημαντικά μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δεν είχα άλλη γνωριμία με τα πρόσωπα που μνημονεύονται στο email παρά μόνον με αυτόν (σ.σ. πιθανόν μέσω ατόμου που σχετίζεται με τους «Ανεξάρτητους Ελληνες»). Κι η γνωριμία μαζί του είχε οδηγήσει στην απόφαση να υπάρχουν δωρεές  της εταιρείας σε νοσοκομεία κι άλλους φορείς της περιοχής που εκλέγεται…»    

Αυτόν τον ισχυρισμό  φέρεται να έχει διατυπώσει  – σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» –   ο 57χρονος υπεύθυνος ασφαλείας της Folli Follie μιλώντας σε συνεργάτες του. Πρόκειται για τον αποστολέα των mail –τον Μάιο  του  2018– προς τους ήδη κατηγορούμενους υπευθύνους της εταιρείας για τα τότε «στηρίγματά» τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ανάψει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.  Τα mail αποτελούν μέρος της προσωρινής έκθεσης της εταιρείας Price Water House Coopers που ήλεγξε τη Follie Follie και παραδόθηκαν στην 35η τακτική ανακρίτρια και εν συνεχεία, λόγω της αναφοράς  των πολιτικών προσώπων  και των νέων διαστάσεων που αποκτά η υπόθεση, διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

To προφίλ του 57χρονου

Ο 57χρονος υπεύθυνος ασφαλείας και συντάκτης των επίμαχων ηλεκτρονικών κειμένων είχε θητεία σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας –συμμετείχε ένα διάστημα και στη φρούρηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Ήταν για τουλάχιστον 20 χρόνια υπεύθυνος ασφαλείας στις επιχειρήσεις του ομίλου Follie Follie αλλά και μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου όπως και υπεύθυνος διοικητικών υπηρεσιών. Φέρεται να γνώριζε πολλά από τα μυστικά της εν λόγω εταιρείας, οι υπεύθυνοι της οποίας (σ.σ. ο Δημήτρης και ο γιoς του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος) κατηγορούνται για παράνομα κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέσω εικονικών συναλλαγών. Παράλληλα, ο 57χρονος είχε σημαντικές επαφές με πολλούς κυρίως υπηρεσιακούς παράγοντες  λόγω των συνεχών δωρεών που έκανε η Follie Follie στην ΕΛΑΣ (κυρίως εξοπλισμό για συνοριοφύλακες) στο Λιμενικό, στο Υπουργείο Οικονομικών κι άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.

Στα   επίμαχα ηλεκτρονικά κείμενά του  – τον Μάιο του 2018 – υπάρχουν αναφορές του 57χρονου για παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (μνημονεύονται τα ονόματα τριών υπουργών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα αλλά και το όνομα του ίδιου του τότε πρωθυπουργού) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να κωλυσιεργήσει τις σχετικές ελεγκτικές διαδικασίες και παρεμβάσεις για τη Folli Follie. Για την εν λόγω εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο είχε δημοσιοποιηθεί στις αρχές Μαΐου έκθεση αμερικανικού fund (QCM) ότι πρόκειται για μία μεγάλη «φούσκα» και  ο φερόμενος ως τζίρος της ήταν δημιούργημα εικονικών συναλλαγών.

Μάλιστα σε ένα από τα mail – στις 13 Μαΐου 2018 – σημειώνεται για σημαντικό μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πως «είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα».

Σημειώνεται ότι στις 17 Μαΐου 2018 (δηλαδή τέσσερις ημέρες αργότερα μετά την αποστολή του mail από τον υπεύθυνο ασφαλείας της FF) μέλη της Επιτροπής  Κεφαλαιαγοράς είχαν παρουσιασθεί στην Ειδική  Μόνιμη Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στο πλαίσιο προγραμματισμένης ακρόασης κι είχαν αναφερθεί  στον τρόπο χειρισμού της εν λόγω υπόθεσης.  Εκεί ανάμεσα στα άλλα φέρεται να είχαν αναφέρει ότι «ολοκληρώσαμε μια δέσμη ενεργειών για τη Follie Follie και θα έχουμε αποτελέσματα εν ευθέτω χρόνο. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή. Εμείς αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες που πραγματοποιούν θεσμοί και εταιρείες. Όταν θα έχουμε τα πορίσματά τους, θα αξιολογηθούν και τότε θα υπάρξουν όχι μόνον ανακοινώσεις αλλά και σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπήρξαν παραβατικές ενέργειες».

Επιπλέον όσον αφορά τις διακυμάνσεις μετοχών εκείνη την περίοδο οι εκπρόσωποι της  Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχαν δηλώσει  ότι «ο πανικός ήταν αδικαιολόγητος, ούτε δικαιολογείται από τη ρηχότητα της αγοράς». Με ένα από τα κύρια σημεία περαιτέρω ενδιαφέροντος τα ταξίδια στο εξωτερικό σημαντικών μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς , το ίδιο διάστημα που η πίεση για τον χειρισμό της υπόθεσης Folli Follie εντεινόταν. 

Ο «σύμβουλος»

Ένα από τα σημεία των επίμαχων ηλεκτρονικών κειμένων του 57χρονου είναι αυτό που μιλά για την παρουσία ενός «συμβούλου».  Όπως αναφέρει «χθες, όπως σας είχα ενημερώσει (απευθυνόμενος στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο) ότι είχα μία συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπός του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για εμάς και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες» (80.000 ευρώ).

Με την πλευρά του  57χρονου συντάκτη των mail να διατείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι όλα όσα μνημονεύονται  στο mail και για τη συναλλαγή των 80.000 ευρώ προκύπτουν από την ενημέρωση που είχε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω  ενός κοινού γνωστού τους (σ.σ. ο προαναφερόμενος ως «σύμβουλος») από  το προαναφερόμενο κόμμα της τότε συγκυβέρνησης χωρίς δυνατότητα ο ίδιος να τα επαληθεύσει.  Ο ίδιος σε κατάθεσή του στο πλαίσιο της έρευνας της PwC φέρεται να έχει αναφέρει  ότι «το  πρόσωπο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η προαναφερόμενη συνάντηση είχε κάποια σχέση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ». Όμως  ισχυρίστηκε, πιθανόν σε μία προσπάθεια απεμπλοκής, ότι δεν θυμόταν ούτε τον τίτλο ούτε το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου – «συνδέσμου» με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το θέμα των «αναγκών» το οποίο είχε αναφέρει στο e-mail του προς τον  Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο 57χρονος  επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένα αίτημα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δε  θυμόταν αν το αίτημα ήταν για πληρωμή σε μετρητά ή για κάποιο είδος φιλανθρωπικής δωρεάς.  Με τον εν λόγω βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύδει πάντως τα μνημονευόμενα στο mail  ή κι ότι είχε προχωρήσει σε οποιαδήποτε παράνομη ενάργεια.  Συμπληρώνοντας ότι το βασικό ενδιαφέρον του ήταν αρχικά για δωρεές από τη Follie Follie σε νοσοκομεία και φορείς της περιοχής που εκλέγεται και τα χρήματα των οποίων  δεν εκταμιεύονταν».

Τρεις τρόποι να «φουσκώσουν» οι πωλήσεις

Σημειώνεται ότι στο πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας διαπιστώνεται  ότι χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές μέθοδοι με σκοπό την εικονική αύξηση των πωλήσεων και κατ΄ επέκταση των κερδών του Ομίλου FF μέσω εταιρειών ελεγχόμενες από στελέχη του. Η πρώτη περίοδος ξεκινά από το 2001 έως το 2013 με τη χρήση ακόμη και πλαστών τραπεζικών εγγράφων μεταξύ… 27 εταιρειών σε διάφορα μέρη του κόσμου, κυρίως στην Ασία. Έτσι, μόνο το 2017 «φούσκωσαν» τις πωλήσεις κατά 1 δισ. δολάρια και τα ίδια κεφάλαια κατά 2 δισ. Τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία οδηγούσαν σε άνοδο των μετοχών, τις οποίες πωλούσαν οι μέτοχοι, αποκομίζοντας κέρδη.

Σύμφωνα με το πόρισμα της PwC, από το 2004 έως το 2017 ο Δημήτρης και ο γιoς του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αποκόμισαν έσοδα 130,5 και 3,8 εκατ., αντίστοιχα, από πωλήσεις των μετοχών τους, ενώ εισέπραξαν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου 44 εκατ. και 2,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Παράλληλα με την πρώτη μέθοδο, από το 2006 έως το 2015 υπήρχε μια δεύτερη μέθοδος λογιστικής καταχώρησης εικονικών πωλήσεων σε εικονικούς πελάτες, χρησιμοποιώντας πάλι εταιρείες ελεγχόμενες από στελέχη του Ομίλου FF. Το 2015 οι μέθοδοι αυτές έπαψαν να χρησιμοποιούνται και στις αρχές του 2016 εμφανίστηκε μια τρίτη μέθοδος κατά την οποία εταιρείες του Ομίλου πραγματοποιούσαν εικονικές πωλήσεις σε έναν μοναδικό εικονικό προμηθευτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας