Φοιτητική στέγη: Πώς τα Airbnb βάζουν «λουκέτο»

11303

Η επέλαση του Airbnb φαίνεται ότι έχει μεταβάλει πλήρως τον χάρτη του real estate

Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι οικογένειες εκείνων που πέρασαν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μακριά από τις μόνιμες κατοικίες τους για αναζήτηση φοιτητικής στέγης.

Μάλιστα σε τουριστικές περιοχές της χώρας το όπου υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς η επιμήκυνση του καλοκαιριού δημιουργεί ελλείψεις στην προσφορά κατοικιών οι ιδιοκτήτες των οποίων προτιμούν την τουριστική τους εκμετάλλευση.

Ο ρόλος του Airbnb

Αναμφισβήτητα η βραχυχρόνια μίσθωση έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ζητούν οι όποιες συμφωνίες γίνονται να έχουν διάρκεια από Νοέμβριο έως και Μάιο δηλαδή εκτός τουριστικής περιόδου.

Σε άλλες τουριστικές περιοχές οι ιδιοκτήτες  αρνούνται πολυετή συμβόλαια, ενώ ζητούν ακόμα και συμβόλαια λίγων μηνών όσο διαρκούν τα μαθήματα,  καθώς θέλουν να εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους τούς καλοκαιρινούς μήνες ως Airbnb.

Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης και φέτος είναι μεγάλο με τις τιμές τελικά και είναι λιγότερο σημαντικές για όσους αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν ακίνητα.

Όπως αναφέρει ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός «στο πλαίσιο της γενικότερης αύξησης της εγχώριας και διεθνούς ζήτησης για το ελληνικό real estate, η ζήτηση για φοιτητική εστία κυμαίνεται ανάλογα, επηρεάζοντας τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης. Οι αυξήσεις τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε περιοχές που ταυτόχρονα αποτελούν και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ενισχύεται επιπλέον και από το φαινόμενο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Ταυτόχρονα, καθώς φαίνεται πως στα κέντρα των μεγαλουπόλεων οι αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές είναι μεγαλύτερες, υπάρχει μια τάση μετακίνησης των φοιτητών σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, θυσιάζοντας την απόσταση για μια πιο value for money στέγη».

Οι τιμές

Στις περισσότερες πόλεις που υποδέχονται φοιτητές, αλλά ταυτόχρονα είναι και τουριστικές, υπάρχει μικρή προσφορά, «τσουχτερές» τιμές και μεγάλη ζήτηση.

Οι φοιτητές που θα επιλέξουν ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Υψηλές παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό,  Κουκάκι, Μετς,  Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια. 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα με αύξηση 14% σε σχέση με πέρσι και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6 ευρώ/τ.μ..

Παρόλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7 ευρώ/τ.μ. 

Άκρως προβληματική είναι η κατάσταση με την ενοικίαση ακινήτων στην πόλη της Ρόδου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν φέτος θα δυσκολευτούν ιδιαιτέρως οι φοιτητές  να βρουν κατοικίες, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Κρήτη και νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20% αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα. 

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι ένας ιδιοκτήτης κατοικίας θα προτιμήσει να μισθώνεται το ακίνητό του έναντι 40 ή 60 ευρώ ημερησίως μέσω της Airbnb παρά τη μηνιαία μίσθωση από έναν φοιτητή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας