Fitch: Δημόσιο, ιδιωτικό χρέος και τράπεζες καθηλώνουν την Κύπρο

2054
fitch

Συχνά η Κύπρος εμφανίζεται ως πρότυπο χώρας που βγήκε από την μνημονιακή θηλιά και προχωρά σε ευοίωνο μέλλον.
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι καθόλου έτσι και η πραγματική εικόνα είναι αρκετά διαφορετική.
Το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος καθηλώνει την Κύπρο σε μη επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, αν και πολλά χαρακτηριστικά τη φέρνουν πιο κοντά στις χώρες με αξιολόγηση «Α».
Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τα θεσμικά όργανα, η διακυβέρνηση και το επιχειρηματικό περιβάλλον που αξιολογούνται σημαντικά πάνω από άλλες χώρες της περιοχής και πλησιέστερα στα επίπεδα των χωρών της κατηγορίας «Α».
Στα θετικά περιλαμβάνεται επίσης το εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης σε σχέση με τις άλλες χώρες ίδιας διαβάθμισης που υποστηρίζει βασικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών υπηρεσιών, οι οποίοι έδειξαν ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.
Ο οίκος σημειώνει την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και το μεγάλο δημόσιο χρέος.
Σημειώνεται ότι η εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα και η επακόλουθη αναδιάρθρωσή του θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Τα ενοποιημένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του τομέα, ύψους 46%, τον Φεβρουάριο του 2017, είναι τα υψηλότερα από τις χώρες που αξιολογεί ο οίκος.
Αδυναμία αποτελεί και το ύψος του δημόσιου χρέους που ανήλθε στο 107,8% του ΑΕΠ το 2016 και είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο του 50% των χωρών που αξιολογεί, μειώνοντας το δημοσιονομικό περιθώριο της Κύπρου να απορροφήσει μελλοντικούς κραδασμούς.
Στα πλην της οικονομίας είναι και το ιδιωτικό χρέος που ανέρχεται στο 140% του ΑΕΠ. Το υψηλό ποσοστό αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερα χρεωμένο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τον εντατικό χαρακτήρα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια μεγάλη αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση ύψους περίπου 120% του ΑΕΠ για την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με τον οίκο, η Κύπρος παρουσίασε σωρευτική απώλεια του ΑΕΠ 10,3% κατά τη διάρκεια της τριετούς ύφεσης που έληξε το 2014.
Η μετέπειτα ανάκαμψη, βάσει των προβλέψεών του, θα επιστρέψει το πραγματικό ΑΕΠ στα επίπεδα του 2011 μέχρι το 2019.
*Βασική πηγή: philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας