Φέτα-Κίνδυνος από τη μείωση της παραγωγής γάλακτος–Στα ύψη οι τιμές

1060

Τα αποδεκατισμένα κοπάδια, οι μειωμένες παραδόσεις γάλακτος, οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει την τελευταία διετία οι φυσικές καταστροφές, αλλά και η εγκατάλειψη εκμεταλλεύσεων από τους κτηνοτρόφους χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση, αποτελούν τα κομμάτια ενός παζλ που συνθέτει την εικόνα της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής, η οποία φθίνει χρόνο με τον χρόνο. Παράλληλα αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργούνται και στην ελληνική μεταποίηση, αφού δημιουργούνται ελλείψεις στην πρώτη ύλη και αυξήσεις τιμών.

Φέτα: Ποιοι απειλούν το εθνικό μας προϊόν – Η μάχη με τα προϊόντα – μαϊμού

Στο διάστημα 2020-2022 το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (βοοειδή, αίγες και πρόβατα) μειώθηκε κατά 12.584 ζώα, με τους κτηνοτρόφους να δηλώνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους που τους αναγκάζει να φεύγουν από το επάγγελμα αλλά και του γεγονότος ότι μειώνουν τα κοπάδια τους για να μπορέσουν ταΐσουν τα ζώα που απομένουν.

Οι αυξημένες τιμές σε αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα κρίνονται από τους κτηνοτρόφους επιβεβλημένες για να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παρά τις πιέσεις που δέχονται από τη γαλακτοβιομηχανία.

Από τη δική τους πλευρά γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αποδίδουν τις αυξημένες τιμές στα τελικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) στην κατάσταση που επικρατεί, επισημαίνοντας ότι η μείωση της ελληνικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και στην παραγωγή κατοχυρωμένων ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και ΓΕΠ (γεωγραφικής ένδειξης προϊόντα), όπως η φέτα, η γραβιέρα, πολλά από τα οποία είναι και εξαγώγιμα.

Οι καταστροφές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) οι παραδόσεις αγελαδινού γάλακτος το πρώτο πεντάμηνο του 2023 ήταν μειωμένες σχεδόν κατά 4 τόνους, ενώ μείωση υπήρξε και στις παραδόσεις γίδινου γάλακτος κατά 1,5 τόνο, με το πρόβειο να εμφανίζει οριακή αύξηση. 

Κανένας όμως δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κλείσει η χρονιά, καθώς οι εφετινές καταστροφές από τις πυρκαγιές έχουν πλήξει σημαντικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, με αποτέλεσμα να αναμένονται παραδόσεις μικρότερων ποσοτήτων.

Μάλιστα τη λήψη άμεσων μέτρων για τους πληγέντες από τις φωτιές και κτηνοτρόφους έχει ζητήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), επισημαίνοντας ότι οι πυρκαγιές στη χώρα μας «δεν άφησαν ανέγγιχτο και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ιδιαίτερα την κτηνοτροφία μας». Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, κατακάηκαν χιλιάδες ζώα, όπως και πολλές υποδομές (στάβλοι, στάνες).

Φόβοι για λουκέτα

Το 2022, και ειδικότερα στο πρώτο εξάμηνο, μειώθηκαν τα κοπάδια αγελάδων γαλακτοπαραγωγής κατά 50%, ενώ τα αιγοπρόβατα μειώθηκαν κατά 30% και, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, όσο τα κόστη θα αυξάνονται τόσο θα μειώνεται η παραγωγή, γεγονός που θα πυροδοτήσει εξελίξεις και στη μεταποίηση.

Ηδη στον κλάδο της μεταποίησης εκφράζονται φόβοι ακόμα και για λουκέτα μικρών τυροκομείων που δεν θα βρίσκουν πρώτη ύλη ή δεν θα μπορούν να την πληρώσουν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται μεταξύ των επιχειρήσεων και για τον λόγο αυτόν κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας από την πολιτεία για να μην αφανιστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας