Έξαλλη η Ινδία με την πρόταση από Ουκρανία για Ρωσία

1115

Το ηλίθιο καθεστώς Zelensky δεν έχει σταγόνα ντροπής μέσα του

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στην Ινδία η πρόταση της Ουκρανίας στο Νέο Δελχί να επανεξετάσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αναγνώστες της εφημερίδας Times of India καταδίκασαν τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmitry Kuleba, ο οποίος κάλεσε την Ινδία να επανεξετάσει τους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Ρωσία.
«Η ουκρανική ηγεσία είναι η πιο ανόητη στον κόσμο.
Κατέστρεψε μια όμορφη χώρα για χάρη της επιθυμίας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», παρατήρησε ένας εκ των αναγνωστών.
«Η Ρωσία πάντα υποστήριζε την Ινδία.
Αλλά η Ουκρανία, αντίθετα, δεν τη σεβάστηκε ποτέ», υπενθύμισε ένας άλλος.

Ηλίθια η ηγεσία της Ουκρανίας

«Η ηλίθια ηγεσία της Ουκρανίας ακολούθησε τις ΗΠΑ και κατέστρεψε τη χώρα της.
Δεν έχει μάθει τίποτα!», πρόσθεσε ένας τρίτος.
«Δεν υπάρχει ούτε μια σταγόνα ντροπής μέσα τους», τόνισε.
«Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας βασίζονται όχι μόνο στην ιστορία, αλλά και στον πολιτισμό.
Όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία, η Ινδία έχει πολλούς εταίρους σε αυτόν τον τομέα, επομένως δεν χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στη “σοβιετική κληρονομιά”», σημείωσε έτερος αναγνώστης.

Σε γερές βάσεις οι ρωσο -ινδικές σχέσεις

Στις 28/3/2024, ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, Randhir Jaiswal, δήλωσε πως η χώρα θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και είναι ανοιχτή να χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους και τα μέσα που θα βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εξήρε προηγουμένως την ανάπτυξη των ρωσο-ινδικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι αναπτύσσονται προοδευτικά.

Επιμένει ο Kuleba στην ανεδαφική φόρμουλα ειρήνης του Zelensky

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας είχε συνομιλίες την Παρασκευή (29/3/2024) με τον Ουκρανό ομόλογό του, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη για να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς και τη συνεργασία με το Νέο Δελχί, το οποίο θεωρεί τη Ρωσία ιστορικό σύμμαχο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar
 δήλωσε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι μαζί με τον Dmytro Kuleba συζήτησαν «τη συνεχιζόμενη σύγκρουση και τις ευρύτερες προεκτάσεις της» και είπε ότι οι δύο θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους.
«Η Ινδία και η Ουκρανία υπήρξαν παραδοσιακοί φίλοι, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε και πρέπει να κάνουμε, όχι μόνο προς το συμφέρον των εθνών μας, αλλά και προς το συμφέρον της παγκόσμιας ανάπτυξης και αρχιτεκτονικής ασφάλειας», δήλωσε ο Kuleba.
«Aνυπομονούμε να αποκαταστήσουμε αυτό που υπήρχε πριν ξεκινήσει η μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Ρωσία στην Ουκρανία».
Ο Kuleba είπε στα ινδικά μέσα ενημέρωσης ότι θέλει να συζητήσει τη φόρμουλα ειρήνης της Ουκρανίας ενώ βρισκόταν στο Νέο Δελχί και να ενθαρρύνει την Ινδία να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
kuleba.JPG
«Η Ινδία μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση περισσότερων εθνών από τον Παγκόσμιο Νότο», 
είπε ο Kuleba σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Νέου Δελχί. Σημείωσε ότι η Ινδία θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη λόγω της στενής της σχέσης με τη Ρωσία.
«Σημαίνει ότι η Ινδία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Ρωσία», είπε, αλλά παρατήρησε επίσης ότι η σχέση του Νέου Δελχί με τη Μόσχα βασίζεται στο παρελθόν, ενώ αυτή με την Ουκρανία «έχει περισσότερο μέλλον».
Η επίσκεψη του Kuleba έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky και τον Ρώσο πρόεδρο Vladmir Putin, τον οποίο η Ινδία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να επικρίνει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αντίθετα, το Νέο Δελχί τόνισε την ανάγκη για διπλωματία και διάλογο για τον τερματισμό του πολέμου και εξέφρασε την προθυμία του να συμβάλει στις ειρηνευτικές προσπάθειες.
kuleba_indian.JPG
Παγκόσμιος παίκτης η Ινδία και μεγάλος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου και όπλων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ζητήσει από την Ινδία να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη, που προσφέρθηκε να διεξαγάγει η Ελβετία.
Από την άλλη ο Modi επικοινώνησε με τον Putin προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του στη ρωσική προεδρία και υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων.
Η Ινδία προβάλλει ως ένας ανερχόμενος παγκόσμιος παίκτης που μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στα Ηνωμένα Έθνη, το Νέο Δελχί απέφυγε να ψηφίσει κατά της Ρωσίας ενώ αύξησε τις αγορές του ρωσικού πετρελαίου σε μειωμένες τιμές μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο 2022.
Η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας.
Πάντως η ολοένα και πιο στενή σύνδεση της Ρωσίας με την Κίνα έχει πυροδοτήσει ορισμένες ανησυχίες στο Νέο Δελχί.
Η Κίνα και η Ινδία έχουν εγκλωβιστεί σε μια επίμαχη διαμάχη για τα σύνορά τους και το Νέο Δελχί ανησυχεί επίσης για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία του Πεκίνου στον Ινδικό Ωκεανό.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν δεσμευτεί να αλληλοϋποστηρίζονται σε «θέματα που αφορούν την κυριαρχία, την ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα και άλλα βασικά συμφέροντα».

Ο Zelensky παραδέχεται την απροθυμία πολλών χωρών να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Ελβετίας, λόγω Ρωσίας

Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν όλες οι χώρες στη σύνοδο της Ελβετίας λόγω Ρωσίας.
«Περιμένουμε από τους εταίρους μας να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί όλοι οι εταίροι πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι θα το κάνουν.
Η πλειοψηφία είναι με το μέρος μας, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να ισορροπούν στις σχέσεις μεταξύ τους και της Ρωσίας, επειδή βγάζουν χρήματα, γιατί έχουν συμβόλαια», τόνισε ο Zelensky στο CBS.
Στα μέσα Ιανουαρίου 2024, η Ελβετή πρόεδρος Viola Amherd ανακοίνωσε το αίτημα του Zelensky να διοργανώσει μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του γραφείου του αρχηγού του καθεστώτος του Κιέβου Andrey Ermak, σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια σειρά από τέτοιες εκδηλώσεις.
Η φόρμουλα ειρήνης που προωθείται από τις αρχές του Κιέβου, η οποία θα πρέπει να γίνει το κεντρικό θέμα της προγραμματισμένης συνόδου κορυφής, απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, την παροχή ευρωατλαντικών εγγυήσεων ασφάλειας και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου που αποδίδονται στη Ρωσία.
Η Ρωσία θεωρεί αυτή την πρόταση εντελώς εκτός πραγματικότητας.
Σύμφωνα με τον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών η διεξαγωγή ειρηνευτικής διαδικασίας χωρίς τη Ρωσία είναι αδύνατη, επομένως θα προσκληθεί και αυτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας