Εξαιρετικό: Ο Ιρανός καθηγητής σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ασία

115
Ο καθηγητής Σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί. Μαχητής της ελευθερίας από τα εφηβικά του χρόνια μέχρι σήμερα.

Ένα κείμενο που πρέπει να διαβαστεί απ’ όσους ενδιαφέρονται να καταλάβουν τις τελευταίες εξελίξεις. Είναι εκτενές, αλλά αξίζει και το τελευταίο δευτερόλεπτο που θα αφιερώσει κάποιος για να το διαβάσει.

Α.Π.

Συνέντευξη του καθηγητή σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί

28/11/2024

Demetri Simes Jr.: Σας χαιρετώ όλους, αυτή είναι η διαδικτυακή εκπομπή “Νέοι Κανόνες” και είμαι ο οικοδεσπότης σας, Demetri Simes Jr.

Σήμερα έχουμε μια άλλη ενημέρωση για τη Μέση Ανατολή. Όπως οι περισσότεροι πιθανότατα γνωρίζετε μέχρι τώρα, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από περισσότερο από ένα χρόνο σκληρών μαχών.

Σήμερα θα δούμε πώς συνέβη, γιατί συνέβη και τι θα ακολουθήσει.

Και για να βοηθηθούμε να λύσουμε αυτά τα μεγάλα, πολύπλοκα ερωτήματα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε έναν παλιό φίλο της εκπομπής, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, σαγέντ Μοχάμεντ Μαραντί.

Καθηγητή Μαραντί, σας ευχαριστώ πολύ που συμμετέχετε στο πρόγραμμα σήμερα.

Σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί: Ευχαριστώ πολύ που με προσκαλέσατε.

Demetri Simes Jr.: Θέλω λοιπόν να ξεκινήσω με το πιο βασικό ερώτημα, γιατί η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ βρίσκονται σε πόλεμο από τις 8 Οκτωβρίου 2023: Ήταν ένας μακρύς αγώνας, ήταν ένας σκληρός αγώνας. Ποιος κέρδισε;

Σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί: Νομίζω ότι αναμφίβολα κέρδισε η Χεζμπολάχ. Αν δούμε τους στόχους του πολέμου του ισραηλινού καθεστώτος, ήταν να νικήσει και να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ και το καθεστώς να φτάσει μέχρι τον ποταμό Λιτάνι. Ο στόχος της Χεζμπολάχ, από την άλλη πλευρά, ήταν να απομακρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ένοπλες δυνάμεις του ισραηλινού καθεστώτος από τη Γάζα. Όλος ο στόχος από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η πρόθεση γενοκτονίας του ισραηλινού καθεστώτος έγινε σαφής από τον πρωθυπουργό, από τον υπουργό “άμυνας” και τον πρόεδρο, όταν μίλησαν για τους Παλαιστίνιους [χαρακτηρίζοντάς τους] ως ανθρώπινα ζώα, όταν έλεγαν ότι επρόκειτο να αποκόψουν νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ρεύμα, καύσιμα για να λιμοκτονήσει ολόκληρος ο πληθυσμός, η Χεζμπολάχ αποφάσισε ότι έπρεπε να δράσει πολύ γρήγορα. Έτσι, για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο, η Χεζμπολάχ πέτυχε να αποσύρει τα στρατεύματα του καθεστώτος και τελικά το καθεστώς δεν μπόρεσε να εκπληρώσει κανέναν από τους στόχους του. Και ακόμη και τώρα, όπου έχουμε εκεχειρία 60 ημερών, το καθεστώς θα πρέπει να κρατήσει τα στρατεύματά του στα σύνορα επειδή η Χεζμπολάχ είναι ακόμα εκεί και η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για πιθανή σύγκρουση.

Demetri Simes Jr.: Λοιπόν, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ έχει δείξει αξιοσημείωτη αντίσταση, ειδικά μετά τη σειρά δολοφονιών που ουσιαστικά εξάλειψαν την ανώτατη ηγεσία της. Έχω κάποιες αμφιβολίες, όταν πρόκειται για το ζήτημα της Γάζας, έτσι δεν είναι; Διότι, όπως επισημάνατε, ο λόγος για τον οποίο η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τη βόρεια εκστρατεία της ήταν να εκτρέψει τις ισραηλινές δυνάμεις. Και όταν κοιτάτε τις προηγούμενες δηλώσεις του μαρτυρικού ηγέτη, Sayed Nasrallah, είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στο μέτωπο του Λιβάνου μέχρι να υπάρξει ειρήνη στο μέτωπο της Γάζας.

Αλλά τώρα βλέπουμε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ο Νετανιάχου λέει ανοιχτά ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για το Ισραήλ να επικεντρωθεί στη Γάζα, να εξαφανίσει πλήρως ό,τι έχει απομείνει από τη Χαμάς.

Ανησυχείτε για το τι συμβαίνει στη Γάζα από εδώ και πέρα;

Σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί: Σίγουρα ανησυχώ, και γι’ αυτό η Χεζμπολάχ θυσίασε τόσους πολλούς από τους νεαρούς της. Και γι’ αυτό σφαγιάστηκαν τόσοι πολλοί υποστηρικτές της Χεζμπολάχ. Το ισραηλινό καθεστώς στόχευε οικογένειες και κοινότητες, τις βομβάρδιζε, γιατί γνώριζαν ότι αυτές οι κοινότητες ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της αντίστασης και του λαού της Γάζας. Έτσι έσφαζαν γυναικόπαιδα και το έκαναν μέρα νύχτα.

Και η αντίσταση έδινε μάρτυρες. Άρα το τίμημα ήταν πολύ βαρύ. Και το μέλημα, το μέλημά τους, ήταν πάντα από την αρχή να στηρίξουν τον λαό της Παλαιστίνης και ιδιαίτερα τον λαό της Γάζας.

Προφανώς, αυτή η κατάπαυση του πυρός δεν είναι ιδανική. Ούτε η κατάπαυση του πυρός το 2006 ήταν, παρεμπιπτόντως. Το 2006, η Χεζμπολάχ δεν πήρε όλα όσα ήθελε. Αλλά όταν συγκρίνετε την κατάσταση του σιωνιστή επιτιθέμενου με τη Χεζμπολάχ το 2006, ήταν σαφές ότι η Χεζμπολάχ κέρδισε τον πόλεμο.

Το ίδιο ισχύει και τώρα.

Η Χεζμπολάχ δεν πήρε όλα όσα ήθελε. Αλλά η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να είναι οπλισμένη. Θα συνεχίσει να υπάρχει όπως και πριν στο νότιο Λίβανο. Όχι στο έδαφος στα νότια του [ποταμού] Λιτάνι. Δεν ήταν έτσι ούτε πριν. Πριν είχατε τον λιβανέζικο στρατό στο έδαφος και η Χεζμπολάχ ήταν υπόγεια. Και έτσι θα είναι στο μέλλον. Θα είναι όπως πριν.

Έτσι, η κατάσταση της Χεζμπολάχ στο έδαφος, παρά τη διατύπωση του κειμένου κατάπαυσης του πυρός, με την οποία η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει ή διαφωνήσει επίσημα, η θέση της Χεζμπολάχ είναι όπως ήταν πριν.

Και, όπως είπα, τα ισραηλινά στρατεύματα θα αναγκαστούν να παραμείνουν στα βόρεια σύνορα. Και δεν θα μπορέσουν να τους πάνε στο νότο. Γιατί αυτή η 60ήμερη κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να τελειώσει. Και μπορεί να τελειώσει νωρίτερα από 60 ημέρες. Και μπορεί να τελειώσει μετά από 60 ημέρες. Δεν είναι μια σταθερή κατάσταση ώστε το ισραηλινό καθεστώς να μπορεί ξαφνικά να επικεντρωθεί στη Γάζα.

Επιπλέον, νομίζω ότι το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί ο Άξονας της Αντίστασης θυσιάζεται τόσο πολύ; Οι Ιρακινοί πολεμούν. Εκτοξεύουν drones και πυραύλους. Οι Ιρανοί χρηματοδοτούν τα πάντα, κάτι που είναι τεράστιο φορτίο. Η Συρία εργάζεται σκληρά για να διευκολύνει την υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους και τους Λιβανέζους. Η Υεμένη κάνει τεράστιες θυσίες.

Βλέπουμε όμως ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να στέλνει πετρέλαιο από τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, φθηνό πετρέλαιο, στον Νετανιάχου. Διατηρούν τις σχέσεις. Το έμμεσο εμπόριο συνεχίζεται. Βλέπουμε την Ιορδανία, τα Εμιράτα και την Αίγυπτο και άλλες χώρες να συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους ως συνήθως.

Υπάρχει τεράστιο φορτίο στον Άξονα της Αντίστασης. Και κανείς άλλος δεν άλλαξε πραγματικά πολιτική κατά τη διάρκεια αυτών των 14 μηνών.

Αλλά η υποστήριξη του Ιράν στη Γάζα θα συνεχιστεί. Αυτή η υποστήριξη φτάνει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, οι στρατιωτικές τους ικανότητες θα συνεχιστούν. Και ο Άξονας [της Αντίστασης] θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, είτε στην Ερυθρά Θάλασσα είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία.

Και όπως είπα, τα ισραηλινά στρατεύματα θα είναι κολλημένα στα βόρεια σύνορα.

Και το πιο σημαντικό, το ερώτημα που θέτουν συνεχώς πολλοί, τα ιρανικά αντίποινα στην ισραηλινή επιθετικότητα θα πραγματοποιηθούν. Και θα είναι ένα πολύ καταστροφικό πλήγμα για το καθεστώς, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε στην [επιχείρηση] Αληθής Υπόσχεση ΙΙ. Έτσι, η Αληθής Υπόσχεση ΙΙΙ θα είναι μια σημαντικά μεγαλύτερη επιχείρηση από αυτό που είδαμε πριν.

Demetri Simes Jr.: Λοιπόν, υπάρχουν πολλά τα ζητήματα που χρειάζονται εμβάθυνση.

Αλλά θέλω να ξεκινήσω με τα κίνητρα πίσω από την κατάπαυση του πυρός. Διότι όταν ο Νετανιάχου ανακοίνωσε τη συμφωνία, έδωσε τρεις λόγους για τους οποίους το Ισραήλ συμφώνησε στην κατάπαυση του πυρός.

Το νούμερο ένα, είπε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εξαντληθεί και ότι το Ισραήλ έπρεπε να αναπληρώσει τις προμήθειες όπλων του.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ήθελε να επικεντρωθεί στην, εντός εισαγωγικών, ιρανική απειλή.

Ο τρίτος λόγος ήταν η απομόνωση της Χαμάς.

Ποιοι ήταν οι λόγοι της Χεζμπολάχ που συμφώνησε σε αυτήν την κατάπαυση του πυρός;

Τι ελπίζει να πετύχει με την επίτευξη αυτής της συμφωνίας;

Σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί: Λοιπόν, πρώτα απ ‘όλα, το να επικεντρώσει στο Ιράν δεν έχει καμία σχέση με τη Χεζμπολάχ. Επειδή η φύση των χτυπημάτων του Ιράν είναι πολύ διαφορετική από τη φύση της μάχης στα σύνορα μεταξύ Παλαιστίνης και Λιβάνου.

Και επίσης, νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές ότι υπήρξε μεγάλη πίεση στον Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου δεν ήθελε την κατάπαυση του πυρός. Ο Νετανιάχου φοβάται οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, γιατί γνωρίζει ότι θα μπορούσε τελικά να απομακρυνθεί από την εξουσία όταν σταματήσουν η γενοκτονία και οι γενοκτονικές επιθέσεις. Και αν απομακρυνθεί από την εξουσία, μπορεί να πάει φυλακή.

Υπήρχε τεράστια πίεση πάνω του που ερχόταν από έξω από την Παλαιστίνη. Και ο λόγος είναι ότι η Δύση αυτοκαταστρέφεται. Ο κόσμος κοιτάζει με αποστροφή τι κάνουν η Δύση και το Ισραήλ στους αμάχους στον Λίβανο και στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

Αλλά νομίζω ότι οι λόγοι για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι αρκετά σαφείς. Ο Λίβανος είναι μια χώρα όπου η Δύση έχει τεράστια επιρροή. Οι δυτικές πρεσβείες συνωμοτούσαν κατά της Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες. Και από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, και ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες όπου άρχισαν οι σφοδρές μάχες, και οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα και να καταλάβουν τον Νότο, απέτυχαν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δυτικές πρεσβείες συνωμοτούσαν κατά της Χεζμπολάχ. Το ίδιο και οι δυτικές ΜΚΟ στη Βηρυτό, όπως και οι τοπικοί σύμμαχοί τους, όπως οι Λιβανικές Δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο Ζέαζεα.

Αυτοί και άλλοι σύμμαχοι ή παρόμοιες οργανώσεις είναι φασίστες στη φύση τους. Ήταν σύμμαχοι του Ισραήλ, του ισραηλινού καθεστώτος, κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1982 στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ κατέλαβε τη Βηρυτό. Αυτοί, μαζί με τους Ισραηλινούς, πραγματοποίησαν τη σφαγή στη Σάμπρα και τη Σατίλα, σκοτώνοντας 3.500 Παλαιστίνιους και Σιίτες Μουσουλμάνους στον προσφυγικό καταυλισμό Σάμπρα και Σατίλα, μέσα σε 36 ώρες. Και αυτοί είναι σύμμαχοι της Δύσης. Οι σύμμαχοι της Δύσης στον Λίβανο είναι μαζικοί δολοφόνοι. Συνωμοτούσαν λοιπόν μαζί αυτή την περίοδο για να υπονομεύσουν την ενότητα της χώρας και να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν την αντίσταση.

Έτσι, η Χεζμπολάχ πολεμούσε εναντίον του εχθρού στο Νότο, ενώ έπρεπε πάντα να παρακολουθεί την πλάτη της για τον εσωτερικό εχθρό. Και από την άλλη, επιβαλλόταν βαρύς φόρος στους απλούς ανθρώπους. Το ισραηλινό καθεστώς αναζητούσε γιατρούς. Αναζητούσε οδηγούς ασθενοφόρων. Τους κυνηγούσε σε όλη τη χώρα και τους βομβάρδιζε. Αναζητούσε οικογένειες και κοινότητες που υποστήριζαν την αντίσταση. Βομβάρδιζαν. Απειλούσαν και βομβάρδιζαν άλλες κοινότητες που βοηθούσαν τους πρόσφυγες.

Ο βαθμός σκληρότητας και βαρβαρότητας που βλέπουμε από το σιωνιστικό καθεστώς είναι εντελώς απίστευτος. Είναι σαν να επιδιώκουν να διαπράξουν εγκλήματα που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς. Είναι σαν να αναζητούν νέους τρόπους εγκληματικότητας, να βρίσκουν δημιουργικά τρόπους για να είναι πιο μοχθηροί.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, η Χεζμπολάχ, τελικά συνέχισε να πολεμά και το ισραηλινό καθεστώς απέτυχε να κερδίσει έδαφος στον Λίβανο. Και όπως είπα, το status quo θα παραμείνει ανέπαφο. Η Χεζμπολάχ θα βρίσκεται στον Νότο. Θα έχει τα όπλα της σε όλη τη χώρα. Και το status quo που υπήρχε πριν από τις 8 Οκτωβρίου πέρυσι θα παραμείνει ανέπαφο. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές από πριν, αλλά θα είναι διαχειρίσιμες.

Demetri Simes Jr.: Λοιπόν, νομίζω ότι οι περισσότεροι από τους θεατές μας θα συμφωνούσαν ότι οι μάχες της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων ήταν πολύ λαμπρές και εντυπωσιακές και απροσδόκητες.

Αλλά σαφώς δεν πήγαν όλα σύμφωνα με το σχέδιο για τη Χεζμπολάχ, ειδικά το κύμα των δολοφονιών. Αναρωτιέμαι, τι είδους μαθήματα θα πάρει η Χεζμπολάχ από αυτόν τον πόλεμο; Και ποια είναι μερικά πράγματα που η Χεζμπολάχ θα προσπαθήσει να κάνει καλύτερα στο μέλλον;

Σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί: Νομίζω ότι η Χεζμπολάχ το κάνει ήδη αυτό. Την ώρα που μιλάμε, η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για την επόμενη φάση. Και θα χτίσουν τις οχυρώσεις τους και τις σήραγγές τους σε μέρη που δεν υπήρχαν πριν. Εάν οι σήραγγες δεν ήταν ασφαλείς ή εάν οι υπόγειες βάσεις τους δεν ήταν ασφαλείς, θα φροντίσουν στο μέλλον να είναι ασφαλείς. Θα αποκτήσουν όπλα που δεν πίστευαν ότι θα χρειάζονταν ή δεν πίστευαν ότι θα χρειάζονταν μεγάλο αριθμό τέτοιων όπλων. Θα αλλάξουν. Θα εξελιχθούν πολύ γρήγορα. Είναι μια ομάδα ανθρώπων με πολύ ψηλό μορφωτικό επίπεδο, αυτοί που ηγούνται της Χεζμπολάχ. Είναι μια κοινωνία με πολύ ψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Και ένα πράγμα που έχει αλλάξει, και αυτό είναι πολύ σημαντικό: τα τελευταία 10-15 χρόνια, υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια δαιμονοποίησης της Χεζμπολάχ στην περιοχή, ειδικά στα αραβικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται από δικτατορίες. Προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν τον σεχταρισμό και ρατσισμό, προσπάθησαν να προσποιηθούν ότι η Χεζμπολάχ ήταν μια ιρανική οργάνωση. Και το έκαναν ειδικά στη Συρία, όταν τα καθεστώτα του ΝΑΤΟ διεξήγαγαν τον βρόμικο πόλεμο στη Συρία, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, και οι Ισραηλινοί ήταν μέρος του, ο Ερντογάν ήταν μέρος του.

Η Χεζμπολάχ δαιμονοποιήθηκε.

Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι υποστήριζαν το ISIS και την Αλ Κάιντα και το Jaysh al-Islam και όλες αυτές τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Και επιτίθεντο στη Χεζμπολάχ και δημιουργούσαν ένα σεχταριστικό χάσμα μεταξύ των απλών ανθρώπων, επειδή έλεγαν στους ανθρώπους σε όλο τον αραβικό κόσμο, όπως ακριβώς τους έλεγαν στη Δύση, ότι αυτοί οι τρομοκράτες είναι απλοί άνθρωποι, ότι είναι αγωνιστές της ελευθερίας.

Τώρα, άνθρωποι σε όλη την περιοχή και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βλέπουν τη Χεζμπολάχ με πολύ διαφορετικό πρίσμα. Το κύρος της Χεζμπολάχ έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Έχει γίνει πολύ δημοφιλής. Και όσοι υποστήριξαν τον βρόμικο πόλεμο στη Συρία, έχουν εκτεθεί.

Ο Ερντογάν δεν έκανε τίποτα για την Παλαιστίνη, αλλά τώρα που μιλάμε, πραγματοποιεί ένα νέο κύμα επιθέσεων στη Συρία μέσω των συμμάχων του στην Αλ Κάιντα και των τρομοκρατών του στη Συρία.

Και όλες αυτές οι άλλες χώρες της περιοχής, παρέμειναν ήσυχες τους τελευταίους 14 μήνες.

Έτσι οι άνθρωποι βλέπουν πλέον την πραγματικότητα όπως είναι. Έτσι, η Χεζμπολάχ σήμερα έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα. Και αυτό είναι κάτι που φοβάται η Δύση και οι τοπικοί πληρεξούσιοί της. Η Χαμάς έχει κερδίσει τεράστια δημοτικότητα. Οι Ανσάρ Άλλαχ στην Υεμένη έχουν κερδίσει τεράστια δημοτικότητα. Όλοι όσοι υποστήριξαν την αντίσταση, το Ιράν, το Ιράκ, όλοι όσοι υποστήριξαν αυτές τις ομάδες αντίστασης και όλοι όσοι είναι μέρος του Άξονα της Αντίστασης, έχουν κερδίσει δημοτικότητα. Το κύρος της Χεζμπολάχ είναι πολύ μεγαλύτερο σήμερα από ό,τι πριν.

Οι δυνατότητές της, νομίζω, είναι ξεκάθαρες για όλους. Και όποιες ελλείψεις είχαν στον πόλεμο, θα τις αντιμετωπίσουν. Και θα τις αντιμετωπίσουν γρήγορα. Τις αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Demetri Simes Jr.: Ως αουτσάιντερ, υποθέτω ότι η πρόκληση που με απασχολεί περισσότερο ήταν η πτυχή της κατασκοπείας.

Διότι, προφανώς, όταν υπήρχε όλο αυτό το κύμα εκρήξεων των συσκευών τηλεειδοποίησης, αυτό προκάλεσε διεθνή πρωτοσέλιδα και αντικατόπτριζε σε ποιο βαθμό οι Ισραηλινοί μπόρεσαν να διεισδύσουν στο δίκτυο επικοινωνιών της Χεζμπολάχ. Το ίδιο συμβαίνει και με την ικανότητα του Ισραήλ να δολοφονήσει τον [μάρτυρα σαγέντ Χασσάν] Νασράλλα, τον Σαφιεντίν, άλλους ανώτερους ηγέτες. Και πάλι, αυτό έδειχνε ότι οι Ισραηλινοί γνώριζαν για την κίνησή τους, για τις τοποθεσίες τους, και γι’ αυτό ήταν σε θέση να κάνουν αυτά τα χτυπήματα.

Πόσο δύσκολο πιστεύετε ότι θα είναι για τη Χεζμπολάχ να ενισχύσει την εσωτερική της ασφάλεια και τις προσπάθειες αντικατασκοπείας της;

Σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί: Λοιπόν, αυτό θα είναι πάντα μια πρόκληση για τη Χεζμπολάχ. Γιατί, σε αντίθεση με τη Γάζα, έχετε δυτικές πρεσβείες. Σε αντίθεση με τη Γάζα, έχετε κάθε λογής δυτικές ΜΚΟ, οι οποίες είναι πολύ εχθρικές απέναντι στην αντίσταση. Σε αντίθεση με τη Γάζα, έχετε αυτές τις κακόβουλες και γενοκτονικές φασιστικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από τη Δύση και τους περιφερειακούς αντιπροσώπους τους. Έχετε επίσης δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και δυτικό στρατό που παρακολουθούν τα πάντα στον Λίβανο. Τα Five Eyes, αμερικανικά drones, βρετανικά drones, πετούν δίπλα στις ακτές του Λιβάνου μέρα και νύχτα. AWACS και άλλες δυνατότητες δίνονται και στους Ισραηλινούς. Η Δύση δίνει ό,τι έχει στο ισραηλινό καθεστώς. Όλες οι δυτικές πρεσβείες, είναι όλες μέλη της ίδιας γενοκτονικής ομάδας. Έτσι, η Χεζμπολάχ και ο Άξονας της Αντίστασης πολεμούν έναν πολύ ισχυρό και πολύ μεγάλο εχθρό, ο οποίος, όπως είδαμε στη Γάζα, για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο, υποστήριζε πλήρως το ισραηλινό καθεστώς. Η Δύση του έχει δώσει τα πυρομαχικά, τα όπλα, την οικονομική βοήθεια, την πολιτική κάλυψη και την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης που χρειάζεται.

Και θα συνεχίσει να το κάνει, ακόμη και μετά την απόφαση του ΔΠΔ, ακόμη και μετά την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης, έχουμε δει ότι οι δυτικές χώρες δεν θα επιβάλουν κυρώσεις σε κανέναν, δεν θα εμποδίσουν κανένα όπλο να συνεχίσει να πέφτει στα χέρια των Ισραηλινών καθεστώς. Εκτελούν business as usual, γενοκτονία ως συνήθως.

Άρα, η Αντίσταση, ο Άξονας της Αντίστασης, βρίσκεται απέναντι σε έναν πολύ πιο ισχυρό και σκοτεινό εχθρό. Ωστόσο, δεδομένου ότι είναι στο πλευρό αυτού που είναι σωστό, είναι στο πλευρό της αλήθειας και της δικαιοσύνης, και είναι στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, και δεδομένου ότι έχουν λαϊκή υποστήριξη στον Λίβανο και σε ολόκληρη την περιοχή, θα επικρατήσουν .

Σήμερα, η Χεζμπολάχ, σε όλο το Λίβανο, είναι πολύ πιο δημοφιλής από πριν. Όπως είπα, το κύρος της έχει αυξηθεί σε όλη την περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά ακόμα και στον Λίβανο, πολλοί από τους ανθρώπους που ξεγελάστηκαν από τη δυτική προπαγάνδα, από την προπαγάνδα αυτών των αραβικών δικτατοριών στην περιοχή, λόγω της Συρίας και λόγω άλλων ζητημάτων, βλέπουν τώρα την πραγματικότητα. Και τώρα είναι ένθερμοι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ. Έτσι, θα είναι πολύ πιο δύσκολο στο μέλλον για το ισραηλινό καθεστώς, το οποίο έχει εκτεθεί στον κόσμο ως γενοκτονικό καθεστώς που πραγματοποιεί ένα ολοκαύτωμα, ενώ η Χεζμπολάχ πρόθυμα, πρόθυμα, πρόθυμα έχει κάνει τεράστιες θυσίες για τον λαό της Παλαιστίνης και ειδικότερα το λαό της Γάζας.

Demetri Simes Jr.: Στις προηγούμενες απαντήσεις σας αναφέρατε ότι η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για την επόμενη φάση. Θέλω να σας ρωτήσω πώς μοιάζει αυτή η επόμενη φάση, επειδή βλέπουμε ενεργές συζητήσεις αυτή τη στιγμή εάν αυτή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αντιπροσωπεύει μια αποκλιμάκωση στην περιοχή που θα οδηγήσει τελικά σε ένα νέο ασταθές ή ημι-σταθερό status quo ή αν είναι η ηρεμία πριν την καταιγίδα;

Έχει υποχωρήσει ο κίνδυνος περιφερειακού πολέμου;

Σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί: Κανείς δεν ξέρει αυτή την απάντηση. Όταν το Ιράν πραγματοποιήσει την επιχείρηση Αληθής Υπόσχεση ΙΙΙ, θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί μετά από αυτό. Και επίσης πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το ισραηλινό καθεστώς είναι ένα καθεστώς που δεν γνωρίζει νόμους και σύνορα. Και η Δύση του επιτρέπει να παραβιάζει κάθε νόμο στη χώρα, κάθε διεθνή κανόνα και κανονισμό. Για το ισραηλινό καθεστώς, κανένα από αυτά δεν έχει νόημα. Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα ολοκαύτωμα μπροστά σε ζωντανό κοινό, το οποίο κάνουν εδώ και 14 μήνες, και η Δύση θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει.

Με αυτό λοιπόν έχουμε να κάνουμε. Άρα καμία κατάπαυση του πυρός δεν είναι αξιόπιστη. Μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε λίγες μέρες. Μπορεί να καταρρεύσει εντός εβδομάδων. Μπορεί να καταρρεύσει σε μήνες από τώρα. Και γι’ αυτό η Χεζμπολάχ πρέπει να είναι προετοιμασμένη. Και προετοιμάζεται πολύ γρήγορα. Και οι σύμμαχοί της θα την βοηθήσουν. Και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να προετοιμάζονται περισσότερο για τις μέρες, και τους μήνες που έρχονται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο υπάρχει εθνοτικός ρατσισμός και όσο υπάρχει εθνοκάθαρση και όσο υπάρχει γενοκτονικό καθεστώς στη Δυτική Ασία, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη σε αυτή την περιοχή.

Demetri Simes Jr.: Θέλω να σας ρωτήσω για την απάντηση του Ιράν στην επίθεση του Ισραήλ τον περασμένο μήνα. Διότι, προφανώς, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι έρχεται και ότι, όπως είπατε, θα είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε περιμένει το Ισραήλ. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις προθέσεις του ιρανικού στρατού, της ιρανικής πολιτικής ηγεσίας. Πώς περιμένετε όμως να πάει η Αληθής Υπόσχεση ΙΙΙ; Και θα μπορούσατε να εξηγήσετε στους αναγνώστες μας γιατί το Ιράν παίρνει τόσο χρόνο για αυτά τα αντίποινα; Επειδή πολλοί άνθρωποι που δεν είναι ειδικοί, το κοιτάζουν και λένε, τι κάνει το Ιράν τόσο καιρό;

Σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί: Λοιπόν, όπως γνωρίζετε, αφού το ισραηλινό καθεστώς βομβάρδισε την ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν, Αληθής Υπόσχεση Ι, πήρε λίγο χρόνο.

Αφού το ισραηλινό καθεστώς δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγιε και τον κατέστησε Μάρτυρα στην Τεχεράνη, τα αντίποινα του Ιράν πήραν λίγο χρόνο, ακόμη περισσότερο χρόνο. Έτσι, αφού το ισραηλινό καθεστώς πραγματοποίησε την αεροπορική του επίθεση στο Ιράν, η οποία απέτυχε σε μεγάλο βαθμό, νομίζω ότι είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο αυτό, εκτός από όσους ακούνε δυτική προπαγάνδα που απλώς μιμείται αυτό που λέει το ισραηλινό καθεστώς, απέτυχε σε μεγάλο βαθμό.

Αλλά το Ιράν θα ανταποδώσει. Αυτά τα αντίποινα θα χρειαστούν χρόνο. Επειδή το Ιράν πρέπει να βρει τις κατάλληλες συνθήκες και επίσης εμπλέκονται τεχνικά ζητήματα. Το Ιράν θέλει να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα αυτού του χτυπήματος επειδή είναι αντίποινα. Προφανώς, στο πλαίσιο αυτών των αντιποίνων, το Ιράν θα επιδιώξει να βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά το Ιράν έχει στρατιωτικούς υπολογισμούς, τους πολιτικούς του υπολογισμούς, τους περιφερειακούς του υπολογισμούς, και ως εκ τούτου θα συμβεί. Όμως το timing είναι κάτι που θα παραμείνει μυστικό. Οι Ιρανοί θα θέλουν να βεβαιωθούν ότι θα έρθει τη χειρότερη δυνατή στιγμή για το ισραηλινό καθεστώς και ταυτόχρονα την καλύτερη δυνατή στιγμή για το Ιράν και τους συμμάχους του. Το Ιράν θέλει να διασφαλίσει ότι αυτή η ευκαιρία που έχει να κάνει να υποφέρουν αυτούς τους γενοκτονικούς ηγέτες, ότι αυτή η ευκαιρία θα χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Demetri Simes Jr.: Είπατε ότι μέρος του υπολογισμού είναι η πολιτική δυναμική, η περιφερειακή δυναμική. Θα μπορούσατε να μιλήσετε λίγο περισσότερο για αυτό; Τι είδους πολιτικούς και περιφερειακούς προβληματισμούς εξετάζει το Ιράν πριν προχωρήσει στην Επιχείρηση Αληθής Υπόσχεση ΙΙΙ;

Σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί: Λοιπόν, βλέπουμε ότι πολλά πράγματα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και σε ολόκληρη την περιοχή. Και γίνονται συνεχείς αλλαγές. Και επίσης υπάρχουν και στρατιωτικοί υπολογισμοί. Γιατί το ισραηλινό καθεστώς έχει τεράστια υποστήριξη από τη Δύση. Πρέπει λοιπόν να τα λάβουν όλα αυτά υπόψη. Για παράδειγμα, και δεν θέλω να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες γιατί δεν γνωρίζω καθόλου τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Ιράν και το τονίζω αυτό, αλλά με βάση την κατανόησή μου, τη δική μου ανάλυση, η οποία δεν βασίζεται σε ενημέρωση και γνώση που να προέρχεται από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, το Ιράν, δεν πίστευα ότι το Ιράν θα πλήξει το ισραηλινό καθεστώς πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Κανείς δεν μου το είπε αυτό, αλλά σκέφτηκα ότι οι Ιρανοί δεν ένιωθαν ανάγκη να το κάνουν αυτό, επειδή το Ιράν δεν ήθελε οι απλοί Αμερικανοί να αισθάνονται ότι το Ιράν παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Γιατί, όπως γνωρίζετε, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει μια βιομηχανία που προσπαθεί να κατηγορήσει τους ξένους για τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα. Και ως εκ τούτου, δεν πίστευα και θα είχα εκπλαγεί ιδιαίτερα αν το Ιράν είχε χτυπήσει πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Και νομίζω ότι υπάρχουν και άλλες σκέψεις που μπορούν να ληφθούν υπόψη. Και επειδή δεν γνωρίζω εκ των έσω κανένα από αυτά τα θέματα, δεν θέλω να σχολιάσω πραγματικά πράγματα για τα οποία δεν γνωρίζω. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα που έδωσα για να καταλάβετε πώς θα μπορούσαν να αποφασιστούν τα πράγματα.

Demetri Simes Jr.: Καθηγητή Marandi, σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε σήμερα μαζί μας και σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας σε μια τόσο ειλικρινή συζήτηση.

Σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί: Ευχαριστώ πολύ που με προσκαλέσατε.

Demetri Simes Jr.: Και σε όλους τους θεατές μας, ελπίζω αυτό το επεισόδιο να μετέφερε ένα απλό μήνυμα. Ότι όταν βλέπουμε τους πολέμους, δεν είναι σαν τις ταινίες του Χόλιγουντ όπου η μία πλευρά βρίσκεται σε αυτό το είδος ασταμάτητης πορείας προς τη νίκη. Στους πολέμους, υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και η ισορροπία δυνάμεων αλλάζει συνεχώς. Μπορείτε να κοιτάξετε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορείτε να κοιτάξετε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορείτε να δείτε τους Ναπολεόντειους πολέμους.

Κάθε φορά που κοιτάς αυτού του είδους τα κοσμοϊστορικά γεγονότα, υπάρχει μια συνεχής δραματική αλληλουχία. Έτσι δεν είναι;

Οπότε νομίζω ότι αυτό που θα σας προέτρεπα όλους είναι να μη βιαζόσαστε να αντιδράσετε, αλλά να προσπαθείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω, να κόψετε ταχύτητα και να αναλύσετε τη μεγάλη εικόνα. Προσπαθήστε να δείτε τη συνολική δυναμική της κατάστασης. Σας ευχαριστούμε όλους που συντονιστήκατε. Εάν σας άρεσε αυτό το επεισόδιο, κάντε like σε αυτό το βίντεο, αναδημοσιεύστε το και ακολουθήστε μας στο X για να λάβετε πιο λεπτομερή γεωπολιτική ανάλυση.

Σας ευχαριστώ όλους.

Μέχρι την επόμενη φορά.

Σημειώσεις Ίσκρα:

Όταν μεταφράζουμε και αναδημοσιεύουμε ξένα κείμενα, συνηθίσουμε να βάζουμε κάποιες σημειώσεις για να διευκρινήσουμε σημεία στα οποία διαφωνούμε με το συγγραφέα. Με τον καθηγητή σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί, και να θέλουμε δε μπορούμε να βρούμε κάτι που να χρειάζεται να “διορθώσουμε”. Παρ’ όλα αυτά – πείτε το κακή συνήθεια – δύο-τρεις παρατηρήσεις θα τις κάνουμε:

– Ο σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί, δυστυχώς, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό. Δεν είναι του παρόντος να παρουσιάσουμε πλήρη βιογραφία του, αξίζει όμως να επισημανθεί ότι δεν είναι απλά ένας υψηλοτάτου επιπέδου διανοούμενος, αλλά και ένας άνθρωπος του οποίου η σκέψη και η ζωή είναι σε απόλυτη αρμονία. Στην ηλικία των 16 ετών, κατατάχτηκε εθελοντικά στους Φρουρούς της Επανάστασης και, όπως λέει ο ίδιος, “πολέμησε ενάντια στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράν. Ήταν μάλλον περίπου εκείνο τον καιρό που οι ‘πολιτισμένοι’ Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι μετέφεραν τεχνογνωσία για την κατασκευή χημικών όπλων στο Σαντάμ Χουσεΐν”. Τέσσερις δεκαετίες μετά, ο σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί συνεχίζει, από άλλο μετερίζι, τον ίδιο απελευθερωτικό αγώνα.

– Ο ρεπόρτερ που παίρνει τη συνέντευξη, στην αρχή της, αναφέρει ότι “το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός”. Όλες οι πληροφορίες που έρχονται – και τις μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη – λένε ότι όχι απλά η Χεζμπολλάχ δεν έχει πάρει επίσημα θέση για την συμφωνία, αλλά ούτε καν υπάρχει επίσημο, υπογεγραμμένο κείμενο. Φαίνεται ότι η Χεζμπολλάχ είχε αναθέσει στον πρόεδρο της βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, να διαπραγματευτεί εξ ονόματός της ενώ η ίδια επικεντρωνόταν στον στρατιωτικό αγώνα. Ο Ναμπίχ Μπέρι λέγεται ότι έβαλε βέτο στον όρο που θα επέτρεπε στο σιωνιστικό κράτος να επεμβαίνει στο έδαφος του Λιβάνου κάθε φορά που θα ισχυρίζεται ότι η Χεζμπολλάχ παραβίασε τη συνθήκη. Ο όρος αφαιρέθηκε, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Νετανιάχου. Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας – αν υπάρχει καν τέτοιο κείμενο – απ’ όσο γνωρίζουμε δεν έχει δημοσιευτεί.

– Συνήθως ο προφορικός λόγος περιέχει επαναλήψεις, ασάφειες, συντακτικά λάθη, απώλεια του ειρμού. Προκαλεί εντύπωση ο μεστός λόγος του καθηγητή σαγέντ Μοχάμαντ Μαραντί που δεν έχει κανένα από αυτά τα “πταίσματα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας