Ευρωζώνη-«Τέλεια καταιγίδα»: Πτώση του ευρώ, έκρηξη τιμών, εκτροχιασμός δαπανών-χρέους

1015
Ευρωζώνη-«Τέλεια καταιγίδα»

Οι κυρώσεις προς τη Ρωσία έπληξαν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 το ευρώ έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων του πλανήτη με το δολάριο να επιδίδεται σε ράλι, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο από την κλιμακούμενη πλέον σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας, ειδικά για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ενώ την ίδια ώρα οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση του οικονομολοόγου της επενδυτικής τράπεζας Berenbang, και η επιτασης της ενεργειακής κρίσης ενδέχεται να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να εκτροχιάσουν για τα καλά την πορεία ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Ισοτιμίες

Το ευρώ διολίσθησε κάτω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 1,10 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά σε διάρκεια περίπου δύο ετών, καταγράφοντας πτώση 1,4% που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια από το Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Επίσης, το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα κατακρημνίστηκε και σε και χαμηλό επτά ετών έναντι του ελβετικού φράγκου με την ισοτιμία στο 1,0020 που σημαίνει πτώση 1,3%.
Σε ακόμη ένα πλήγμα για το ευρώ, βούλιαξε και έναντι της στερλίνας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016, με στρατηγικούς αναλυτές να ανησυχούν ότι η άνοδος των τιμών ενέργειας και φυσικού αερίου θα πλήξουν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.


Ασφάλεια του δολαρίου – Απασχόληση

Οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια του δολαρίου και σε άλλα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.
Ο δείκτης δολαρίου επιδόθηκε σε ράλι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, δημιουργώντας αισιοδοξία ότι η οικονομία είναι ισχυρή και μπορεί να αντέξει την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική την οποία σχεδιάζει εν εφαρμόσει η Fed .
Ο δείκτης ενισχύθηκε 1% ξεπερνώντας τις 98 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020, παρότι το δολάριο υποχώρησε 0,6% έναντι του γιέν.
Νέες απώλειες 

«Το story στην αγορά ξένου συναλλάγματος είναι η φυγή των επενδυτών στην ασφάλεια και αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει αυτή τη στιγμή το ευρώ καθώς οι οικονομολόγοι θα προχωρήσουν σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών τους», σημειώνει ο Amo Saxota, διευθυντής της Klarity FX.

Ένταση των πληθωριστικών πιέσεων

Την ίδια ώρα, ο οικονμολόγος της επενδυτική τράπεζας Berenbang, Salomon Fiedler σε σημείωμά του την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2021, επισημαίνει ότι τον Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε ετήσια βάση στο 5,8% εν συγκρίσει με το 5,1% του Ιανουαρίου, δηλαδή αρκετά παραπάνω από τον μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών του Reuters, υπογραμμίζονται ότι η επίταση της ενεργειακής κρίσης (η οποία ήδη επιβάρυνε την αύξηση των ειμών) θα πιέσει περαιτέρω ανοδικά τον πληθωρισμό θετοντας εν κινδύνω της προσπάθειες να ανακάμει η οικονομία της Ευρωζώνης
Σημειώνει ότι πως και προηγουμένως, ο πληθωρισμός ήταν κατά πολύ υψηλότερος στις τιμές της ενέργειας, δεδομένου ότι τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκαν κατά 31,7%, από το 28,8% τον Ιανουάριο 2022 – το στοιχείο εξακολουθεί να συνεισφέρει στο σχεδόν ήμισυ της ετήσιας αλλαγής στα επίπεδα των τιμών.
Αν εξαιρεθούν οι τιμές της ενέργειας, τότε ο συνολικός δείκτης είχε άνοδο 3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, από 2,5% τον Ιανουάριο, υπογραμμίζει.

Ανοδικές πιέσεις και στα τρόφιμα

Ο οικονομολόγος της Berenbang σημειώνει ότι πόλεμος του Putin στην Ουκρανία ασκεί εντονότερες πιέσεις στον πληθωρισμό των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρωζώνης.
Οι τιμές χονδρικής για τα δύο καύσιμα έχουν αποδειχθεί ευμετάβλητες από τις αρχές της εισβολής, αλλά δεν αποκλείεται να σταθεροποιηθούν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από το παρελθόν.
Οι δε τιμές άλλων εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, θα ανέλθουν πιθανώς ακόμα περισσότερο το τρέχον έτος.

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Πέραν τούτου, επισημαίνει ότι η δημοσιονομική πολιτική σε όλη την Ευρωζώνη αναμένεται να καταστεί ακόμα πιο γενναιόδωρη εξαιτίας της μείωσης των εισοδήμάτων των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
Τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών από το υψηλότερο κόστος διαβίωσης θα γίνουν ακόμα ακριβότερα και η Γερμανία ειδικότερα έχει επίσης ανακοινώσει μεγάλες αυξήσεις για αμυντικό εξοπλισμό.
Κι αυτό παρατηρείται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί κλάδοι ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού, ενώ και ο ανταγωνισμός για πρώτες ύλες και εργατικά χέρια οξύνεται.
Συνεκτιμώντας την κατάσταση, οι εν λόγω παράγοντες συνηγορούν υπέρ ενός αξιοσημείωτου κινδύνου για παγίωση της ανόδου του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη φέτος – οπότε δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο όπως διατείνονται σε όλους τους τόνους οι πολιτικές και νομισματικές αρχές.

Κόστος δανεισμού

Την ίδια ώρα επισημαίνεται ο κίνδυνος από την αύξηση στο κόστος δανεισμού από την ΕΚΤ φέτος τον Δεκέμβριο κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της η πρώτη αυτή κίνηση υποτίθεται πως θα πραγματοποιηθεί αφότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς τίτλων.

Σφιχτή νομισματική πολιτική εντός του 2022

Το να καταστεί μία αύξηση επιτοκίων εφικτή φέτος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προσαρμόσει αναλόγως το χρονοδιάγραμμα των αγορών των ομολόγων, ενώ εμείς θεωρούμε πιθανά τα μέτρα σκλήρυνσης εντός του 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας