Ευρώπη σε ”κατάσταση νευρικής κρίσης” !-«Μετωπική» Μελόνι με Μακρόν: Η Ρώμη δεν ακολουθεί τις αποτυχημένες πολιτικές του Παρισιού!

303

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εμφανίζεται να διαφοροποιείται πλήρως από τη γερμανογαλλική ατζέντα και τις ιδεοληψίες των Βρυξελλών όσον αφορά την Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Σε αντίθεση με τη γραμμή της ΕΕ που θέλει τη διαρκή στρατιωτική εμπλοκή, η Ρώμη προκρίνει μια πιο ρεαλιστική και ισορροπημένη στρατηγική που λαμβάνει υπόψη τις νέες δυναμικές στην Ουάσινγκτον και την αυξανόμενη πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αλλαγή πορείας.

Η Μελόνι βρέθηκε σήμερα στο Παρίσι για τη Σύνοδο που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά η ατζέντα της απέχει πολύ από το κλίμα των ευρωπαϊκών ελίτ.

Η Ιταλίδα ηγέτιδα εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη σύνθεση της συνάντησης, που περιλάμβανε μόνο επιλεκτικά κράτη – αποκλείοντας σημαντικούς συμμάχους – δίνοντας έτσι περαιτέρω αφορμές στον Τραμπ να απορρίπτει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έγκυρο συνομιλητή. «Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής και όχι άλλο ένα σόου κατακερματισμού» σημειώνει η ίδια.

Στρατηγική ρήξη με τον Μακρόν και τις Βρυξέλλες

Η επιλογή του Μακρόν να καλέσει μόνο συγκεκριμένα κράτη, αφήνοντας εκτός άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, θεωρείται από τη Ρώμη ως ένα ακόμα λάθος των ευρωπαϊκών ελίτ.

Η Ιταλία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δέχθηκε μηνύματα από χώρες που αποκλείστηκαν από τη συνάντηση και αναζητούν μια πιο ανεξάρτητη ευρωπαϊκή στρατηγική, απαλλαγμένη από τις γερμανογαλλικές επιταγές.

Η Ιταλική κυβέρνηση εκφράζει ανοιχτά την πεποίθηση ότι η αποτυχημένη πολιτική της Ευρώπης στο ουκρανικό ζήτημα ευνοεί τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος ήδη στέλνει το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα συνεχίσει να πληρώνει για τις αποτυχίες των Βρυξελλών.

Υποστήριξη στη ρητορική του Τζέι Ντι Βανς

Παράλληλα, η Μελόνι δείχνει να συμμερίζεται μεγάλο μέρος των θέσεων που διατύπωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, στην ιστορική του ομιλία στο Μόναχο.

Παρά τους υψηλούς τόνους, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: η Ευρωπαϊκή Ένωση παραπαίει υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας και της Γαλλίας, αδυνατώντας να εξασφαλίσει μια βιώσιμη στρατηγική για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, η Μελόνι συμφωνεί ότι η ΕΕ έχει μετατραπεί σε ένα μηχανισμό χειραγώγησης των δημοκρατικών αρχών προς όφελος του συστημικού κατεστημένου και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Ρεαλιστική λύση για την Ουκρανία

Η Ιταλία επιδιώκει να αποτρέψει μια πλήρη απόσυρση των ΗΠΑ από την Ουκρανία, ωστόσο, θεωρεί αναγκαία μια ριζική αλλαγή προσέγγισης. Η Ρώμη προτείνει τη δημιουργία μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, με συμμετοχή κρατών εκτός της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ως έναν εναλλακτικό μηχανισμό αποτροπής.

Η σκληρή στάση της Ιταλίδας πρωθυπουργού απέναντι στις αυταπάτες των Βρυξελλών αποδεικνύει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως υποτελής των γερμανογαλλικών σχεδιασμών.

Η Ρώμη φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει έναν πιο ανεξάρτητο δρόμο, που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις ρεαλιστικές θέσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η υπόλοιπη Ευρώπη θα ξυπνήσει εγκαίρως ή αν θα συνεχίσει να βυθίζεται στις εμμονικές στρατηγικές της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας