Ευρωπαϊκό ξύπνημα;-Μελόνι-Θέλει να σταματήσει τη βοήθεια στην Ουκρανία όπως κι’η Γερμανία

969

Ιταλικά μέσα υποστηρίζουν πως η χώρα τους σκοπεύει να παγώσει τις προμήθειες όπλων προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και πως η Ρώμη «εργάζεται πάνω σε αυτό» σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία.

Τέρμα τα Ιταλικά Όπλα για το Κίεβο;

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με ιταλικές αναφορές, η Ιταλία σκοπεύει να παγώσει τα προγράμματα αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και «εργάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση» σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία.

Η Ρώμη θέλει να μετατρέψει το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε «πλάνο ειρήνης». Δεδομένου αυτού, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αυξήσει τις στρατιωτικές προμήθειες στις δυνάμεις του Κιέβου.

Την είδηση μετέδωσαν για πρώτη φορά πριν λίγες ώρες ιταλικά μέσα επικαλούμενα διπλωματικές τους πηγές. Σύμφωνα με τις αναφορές τους, αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις μεταξύ της Ιταλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας.

Αναλυτικότερα, το αρχικό ιταλικό δημοσίευμα ανέφερε πως «η πρόθεση της Ρώμης είναι να συζητά λιγότερο περί πυραύλων, αρμάτων μάχης και νίκης και περισσότερο για ειρήνη, αποκλιμάκωση της κατάστασης και κυρίως για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη πως η σχετική σύνοδος κορυφής του 2025 θα λάβει χώρα στην Ιταλία. Η Ρώμη ενδιαφέρεται για αυτά τα θέματα και σκοπεύει να συμμετάσχει σε επενδυτικά προγράμματα και λοιπά συμβόλαια».

Εμείς να σημειώσουμε πως οι ιταλικές προθέσεις έγιναν γνωστές μία περίοδο που οικονομολόγοι κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ιταλικής οικονομίας. Κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να εικάσουν πως η Ρώμη θα αντιμετωπίσει νέα οικονομική κρίση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει το ιταλικό κράτος ακόμη και σε χρεοκοπία.

Παράλληλα, να σας υπενθυμίσουμε πως το τελευταίο διάστημα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να απομακρυνθούν από τον ρόλο του «χορηγού όπλων» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Εύστοχο παράδειγμα αποτελεί η Γερμανία, ο καγκελάριος της οποίας δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμος να συνεχίσει να ενισχύει στρατιωτικά το Κίεβο.

Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα λίγο πριν τις πολυαναμενόμενες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες θα καθορίσουν ποιος θα βρεθεί στο οβάλ γραφείο: ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλτ Τραμπ ή η Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας