Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Τραπεζική βουτιά «χτύπησε» τις αγορές της Ευρώπης

45

Υπό το βάρος του τραπεζικού κλάδου βρέθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες όμως στο τέλος βρήκαν κάποιες στηρίξεις από την πορεία των αμερικανικών δεικτών, προκειμένου να περιορίσουν, έστω και ελαφρώς, τις απώλειες τους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,91%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,86% στις 9.354 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,76% στις 23.845 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,18% στις 8.174 μονάδες.

Ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης βρέθηκε στο επίκεντρο, σήμερα, μετά την αποκάλυψη των προβληματικών δανείων από τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες Zions Bancorporation και Western Alliance Bancorporation, προκαλώντας ανησυχίες για την αύξηση των πιστωτικών κινδύνων στον τομέα. Η πτώχευση δύο εταιρειών στον κλάδο των αυτοκινήτων, των Tricolor και First Brands, αποτέλεσε την αφορμή για τις πρώτες ανησυχίες στην αγορά ιδιωτικού πιστωτικού κινδύνου. Οι Jefferies και UBS εκτέθηκαν στη χρεοκοπία της First Brands, με ποσά που αγγίζουν τα 715 εκατ. και 500 εκατ. αντίστοιχα.

Οι αμυντικές μετοχές

Αξιοσημείωτο επίσης ήταν ότι ο τομέας των αμυντικών μετοχών βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής μετά την ανακοίνωση ότι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, αντίστοιχα, θα συναντηθούν στην Ουγγαρία για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο δείκτης Stoxx Europe Total Market Aerospace and Defense υποχώρησε κατά 3,4%.

Η πτώση των αμυντικών μετοχών σηματοδοτεί μια ανατροπή για δύο τομείς, τις τράπεζες και τις αμυντικές εταιρείες, οι οποίοι είχαν αποτελέσει τον οδηγό στην ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών φέτος, με κέρδη της τάξης του 54% και 60% αντίστοιχα το 2025.

Σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, η σουηδική κατασκευάστρια φορτηγών Volvo Group ανακοίνωσε ελαφρώς υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο, με καθαρά κέρδη 11,7 δισ. σουηδικές κορώνες. Παρά τα θετικά αποτελέσματα, οι μετοχές της Volvo σημείωσαν πτώση 7%.

Απώλειες κατέγραψε και η Novo Nordisk, καθώς οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 6,7% μετά από δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων αδυνατίσματος.

Στα μάκρο της ημέρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε στο 2,2%, ακριβώς όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας