ΕΒΙΚΕΝ-Όχι “κοινωνικοποίηση” του κόστους διασύνδεσης των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής με το σύστημα!

825

Ζητά από το από το ΥΠΕΝ να επανεξετάσει τη νομοθετική ρύθμιση

Την  κατηγορηματική αντίθεση της με την κοινωνικοποίηση του 50% του κόστους διασύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς, όλων των νέων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ, αποθήκευση, θερμικές μονάδες παραγωγής, αλλά και μεγάλοι καταναλωτές που συνδέονται στην Υψηλή Τάση) εκφράζει για μια ακόμη φορά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση του τελευταίου διαστήματος γύρω από το ζήτημα, η ΕΒΙΚΕΝ επανέρχεται ζητώντας από το ΥΠΕΝ να επανεξετάσει τη νομοθετική ρύθμιση ( άρθρο 139 Ν 5037/2023) με την οποία τα ιδιωτικά έργα επιδοτούνται για το 50% του κόστους σύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς.

Απαιτείται διαφάνεια

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που αναπτύσσεται ως προς την ορθότητα της νομοθετικής ρύθμισης δηλώνει ότι:

«H ΕΒΙΚΕΝ στηρίζει προφανώς την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας όχι επειδή θα μειώσουν το τελικό κόστος ενέργειας, κάτι που μένει να αποδειχθεί, αλλά επειδή έτσι μειώνεται σίγουρα το ανθρακικό αποτύπωμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που αποτελεί εθνικό στόχο και υποχρέωση της χώρας.

Πλην όμως επειδή τα εν λόγω έργα είναι ιδιωτικά  απαιτείται να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια  και σεβασμός στους κανόνες που διέπουν κάθε επιδότηση που δίδεται σε αυτά».

«Σε κάθε περίπτωση αναφέρει ο κ. Κοντολέων, διαφωνούμε με την κοινωνικοποίηση του 50%  του κόστους διασύνδεσης αυτών των έργων σε όλους τους καταναλωτές μέσω των χρεώσεων δικτύου» και προσθέτει

«Θεωρούμε ότι έχει υποτιμηθεί η επίπτωση σε βάθος χρόνου στον απλό καταναλωτή καθώς τα κόστη αυτά δεν είναι εφάπαξ αλλά συνεχώς θα προστίθενται νέα (στόχοι ΕΣΕΚ, υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση), πλέον του κόστους διασύνδεσης των νησιών τα οποία πράγματι είναι  έργα εθνικής σημασίας».

 

Επιδοτήσεις για ιδιωτικά έργα

Καταλήγοντας ο κ. Κοντολέων σημειώνει ότι οι επιδοτήσεις που δίδονται για ιδιωτικά έργα οφείλουν να ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες  και διαδικασίες εγκρίσεων και όχι έργα εθνικής σημασίας. Κάτι που όπως τονίζει δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση αυτή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα έχει προβληματίσει και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και εντός της εβδομάδας αναμένεται η ηγεσία της Αρχής να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προκειμένου να παρουσιάσει μια ενδιάμεση λύση μέσω της οποίας επιδιώκεται να μην μετακυλιστεί το σύνολο του κόστους στους τελικούς καταναλωτές. Η ΡΑΑΕΥ έχει προτείνει ως λύση τα κόστη για σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς να μην προστίθενται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ, μια και τα έργα αυτά δεν αποτελούν άμεση υποχρέωση του Διαχειριστή. Αντίθετα οι εν λόγω δαπάνες να καταχωρούνται σε ένα διακριτό κωδικό με αποτέλεσμα το έσοδο του ΑΔΜΗΕ για τα συγκεκριμένα κόστη να υπολογίζεται όχι βάσει του υψηλού WACC, αλλά με χαμηλότερο συντελεστή, όσο το κόστος δανεισμού του ΑΔΜΗΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει διαφωνήσει με την συγκεκριμένη λύση και πλέον το ζήτημα θα τεθεί υπό την κρίση του υπουργού Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας