Σκόνη και θρύψαλα» έγινε το κυβερνητικό αφήγημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας» για τον «πληθωρισμό», μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Συγκεκριμένα το πρωί βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ και έλεγε πως η ακρίβεια είναι… εισαγόμενη και ότι η χώρα μας «στον δείκτη πληθωρισμού τροφίμων (…) είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Τρεις ώρες αργότερα (!) τα στοιχεία της Eurostat, όχι μόνο διέψευσαν, αλλά καταβαράθρωσαν τις κυβερνητικές σοφιστείες, καθώς αναδεικνύεται πως η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα στον πληθωρισμό τροφίμων, μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ενώ και ο γενικός δείκτης πληθωρισμού στη χώρα μας είναι 3,7%, την ώρα που ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι… 2,9%!
Τι είπε ο Μαρινάκης
«Αυτή τη στιγμή, με βάση τους επίσημους πίνακες, τα επίσημα στοιχεία σε επίπεδο διετίας, η χώρα μας στον δείκτη πληθωρισμού τροφίμων, που είναι ο πιο επίμονος δείκτης, είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό τι σημαίνει; Ότι έχει και η χώρα μας πρόβλημα, έχουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το πρόβλημα της ακρίβειας, προφανώς, είναι εισαγόμενο», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, συνεχίζοντας την κυβερνητική «καραμέλα» περί «εισαγόμενης ακρίβειας», σήμερα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου.
Και συμπλήρωσε πως το θέμα «είναι σύνθετο και η αντιμετώπισή του, επίσης, δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού».
Στο 3,7% διαμορφώθηκε τελικά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο (από 2,9% τον Νοέμβριο) του 2023 και στο 2,9% στην ευρωζώνη (από 2,4% τον Νοέμβριο), σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.
Ο πληθωρισμός στη χώρα αυξήθηκε 0,8% μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat.
Τον Δεκέμβριο 2023, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,4% τον Δεκέμβριο του 2023.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (0,4%), την Ιταλία και το Βέλγιο (0,5%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (7,6%), τη Ρουμανία (7,0%) και τη Σλοβακία (6,6%). Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έντεκα.
Η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα άγγιξε το 8,9%. Στην ευρωζώνη ο μέσος όρος ήταν 6% τον Δεκέμβριο του 2023.
Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 3,5% διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός, από 3% που ήταν τον Νοέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε στο 8,9%.
Όπως καταγράφηκε, άλμα 58% είχαμε στην τιμή του ελαιόλαδου, ενώ οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά αυξήθηκαν κατά 15% και 14% αντίστοιχα. Στο +13,7% το πετρέλαιο θέρμανσης, αύξηση πάνω από 12% για αναψυκτικά και μεταλλικό νερό και 11,8% τα φαρμακευτικά προϊόντα.
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,5% τον Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
• 8,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
• 2,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
• 2,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 1,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα, διακοσμητικά είδη και άλλα καλύμματα δαπέδου, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 5,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
• 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
• 2,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.
• 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
• 5,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 1,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.
2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
• 0,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
• 3,2% στην ομάδα Επικοινωνίες.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ