Eurogroup: 4ο Μνημόνιο από το 2018 με πλεονάσματα μαμούθ 3,5%

3508

Μαϊμού” η απομείωση του χρέους κατά 15% του ΑΕΠ

Από σκοτεινό άνευ προηγουμένου τούνελ καλείται να περάσει η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς τον Ιανουάριο. Τα ψιλά γράμματα της απόφασης του Eurogroup, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, οδηγούν σε ένα νέο, πολύ σκληρό γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα και τη λήψη νέων μέτρων που θα ικανοποιήσουν και το ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, η οποία, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, παραπέμπεται στο νέο έτος (!).
Πέρα από το υποτιθέμενο «καρότο» -τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μαϊμού για το χρέος- η απόφαση περιλαμβάνει και λεπτομερές «μαστίγιο». Το πλέγμα των δεσμεύσεων προκύπτει από τις παρακάτω αναφορές στο ανακοινωθέν και συνδέεται ευθέως (παρότι δεν ομολογείται ρητά) με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το χρέος η οποία θα αρχίζει να εφαρμόζεται άμεσα.
Αναλυτικά, τα κρίσιμα σημεία:
1. «Το Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018». Μεταξύ άλλων ζητούνται «επιπλέον ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις (απορρυθμίσεις) στην αγορά εργασίας». Αυτές οι δύο αναφορές συνδυάζονται με την απαίτηση (στο τέλος του κειμένου) για τεχνική συμφωνία και με το ΔΝΤ «σύμφωνα με τις καθιερωμένες πρακτικές του Ταμείου».
Συμπέρασμα: η αξιολόγηση θα κλείσει μόνο αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και σε τεχνικό επίπεδο για τις “μεταρρυθμίσεις” (απορρυθμίσεις) στα εργασιακά και για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το διάστημα πέραν τού 2018 και για 2 ή 5 ή 10 χρόνια, όπως είπε ο Νταϊζεμπλούμ.
Η δυσκολία του εγχειρήματος γίνεται αντιληπτή από αυτά που έλεγε την Παρασκευή το βράδυ η ίδια η κυβέρνηση. Ετσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ΔΝΤ ζητεί μέτρα 4,2 δισ. ευρώ (μείωση αφορολόγητου και κύριων συντάξεων) για να δεχτεί την επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για το πέραν του 2018 διάστημα.
Για τα εργασιακά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και λέει όχι στην υπερίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έναντι των επιχειρησιακών.
2. Η Ελλάδα έκανε δεκτό έναν μηχανισμό στα πρότυπα του «κόφτη» για μετά το 2018 και τη λήψη “διαρθρωτικών μέτρων”, όπως κομψά και τεχνοκρατικά διατυπώνονται τα νέα μέτρα περικοπών και απορρυθμίσεων. Η απόφαση αναφέρει σαφώς ότι για την διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομιών στόχων μετά τη λήξη του προγράμματος «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους Θεσμούς για έναν μηχανισμό και για διαρθρωτικά μέτρα» που θα παρέχουν αυτή την εξασφάλιση.
3. Ο στόχος του 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, 2 ή 5 ή 10 χρόνων! Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός για χαλάρωση της λιτότητας με μείωση του στόχου για το πλεόνασμα από το 2018 ή το 2019 στο 2% του ΑΕΠ.
4. Η κυβέρνηση καλείται να στελεχώσει το διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείου για να είναι απολύτως λειτουργικό ως το τέλος Ιανουαρίου του 2017.
Στην πραγματικότητα η χώρα αποδέχτηκε νέο μνημόνιο μετά την λήξη του 3ου μνημονίου το 2018 του οποίου 4ου μνημονίου τα μέτρα θα ολοκληρωθούν με την θετική έκβαση της αξιολόγησης αρχές Γενάρη!
Έτσι, με μέτρα “μαϊμού” για το χρέος που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν απομείωση, η Ελλάδα μπαίνει για διάστημα έως 10 χρόνων σε νέα μνημονιακή περιπέτεια.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
“Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος επιβεβαιώνει τον συμφωνηθέντα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και επιτρέπει την υιοθέτηση του εθνικού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), που δημιουργεί έναν πραγματικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας.
Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι το staff-level agreement πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα κόστους, περιλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις.
Ειδικότερα, υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Hellenic Corporation of Assets and Participations) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιανουαρίου του 2017 ώστε να μπορέσει να γίνει το Ταμείο πλήρως λειτουργικό.
Το Eurogroup επανέλαβε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Επαναλάβαμε επίσης την σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα είναι ευθυγραμμισμένη με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους σε μια βιώσιμη βάση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα στον μηχανισμό και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα διασφαλίσουν αυτόν τον στόχο.
Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο την επανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup ενέκρινε ολόκληρη τη δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων βάσει των προτάσεων του ESM και της προπαρασκευαστικής εργασίας του EWG, τα οποία θα εφαρμοστούν από τον ESM. Τα μέτρα αυτά αφορούν:

  • Την ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμών του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 έτη
  • Την άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 200 μονάδες βάσης, που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
  • Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα. Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α) της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ)την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκκίνησουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) το συντομότερο με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.
Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.
Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο από τη στιγμή που υπάρξει ένα Staff Level Agreement, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.
Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το MoU (Μνημόνιο)”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας