Εθνική προδοσία διέπραξαν πλειοψηφικά οι ευρωβουλευτές-Ψήφισαν κατάργηση του βέτο στην ΕΕ

2967

Η λεγόμενη Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και των αποχωρησάντων  δια των Αρβανίτη και Παπαδημούλη ψήφισε την κατάργηση  και του τελευταίου αναχώματος στην παράδοση της χώρας στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο

Εγκληματική για τα εθνικά συμφέροντά μας υπήρξε η απόφαση της Ευρωβουλής -δυστυχώς, με τη συμμετοχή και της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων ευρωβουλευτών- για κατάργηση του δικαιώματος του βέτο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόκειται για μια εξέλιξη απολύτως αρνητική για τα συμφέροντα της Ελλάδας, η οποία εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα μεγαλύτερα κράτη της Ενωσης, τα οποία ούτως ή άλλως κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβληθούν ετσιθελικά στις μικρότερες χώρες.

Το επίμαχο ψήφισμα πέρασε με φόντο τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία διεξήχθη προ ολίγων ημερών και στο πλαίσιο της οποίας είχε τεθεί το ζήτημα των αλλαγών στα θεμελιώδη κείμενα της Ε.Ε., μέσω των οποίων είχε αποκαλυφθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η προσπάθεια των ισχυρών κρατών να εντείνουν τις πιέσεις στα μικρά κράτη.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Τύπο, η κατάργηση του δικαιώματος στο βέτο φέρνει στη μνήμη την επίμονη προσπάθεια του Βερολίνου να ασκεί έλεγχο σε ολόκληρη την Ευρώπη, προβάλλοντας ως επιχείρημα το ότι δήθεν οι αποφάσεις της Ενωσης θα λαμβάνονται πιο άμεσα. Κατά την ψηφοφορία, συνολικώς 291 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 274 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά και 44 ψήφισαν «παρών». Αυτό σημαίνει ότι εάν οι Ελληνες ευρωβουλευτές αντιστέκονταν στις πιέσεις των μεγάλων και ισχυρών, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ανατραπεί, μια και υπήρξε απολύτως οριακό.

Είναι ενδεικτικό πως από τους 21 Ελληνες ευρωβουλευτές, κατά του ψηφίσματος που θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας μας μόνο πέντε καταψήφισαν. Ο λόγος για την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία ήταν απούσα από την ψηφοφορία, τον Εμμανουήλ Φράγκο της Ελληνικής Λύσης, τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνο και Κωνσταντίνο Παπαδάκη, καθώς και τον Νίκο Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί βουλευτές, μάλιστα, απουσίαζαν από την ψηφοφορία, προφανώς επί τούτω, δεδομένης της κρισιμότητάς της. Ανάμεσά τους ο Θοδωρής Ζαγοράκης της Νέας Δημοκρατίας, οι ανεξάρτητοι Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Γιάννης Λαγός, και ο Αθανάσιος Κωνσταντίνου της Χρυσής Αυγής. Ψήφισαν «ναι» οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Στυλιανός Κυμπουρόπουλος, Κώστας Αρβανίτης, Δημ. Παπαδημούλης, Αλ. Γεωργούλης, Εύα Καϊλή, Γιώργος Κύρτσος.

Οι ευρωβουλευτές της Κύπρου

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η στάση των ευρωβουλευτών της Κύπρου. Οσο αδιανόητο κι αν ακούγεται, το ψήφισμα για την κατάργηση του βέτο υπερψήφισαν και οι πέντε Κύπριοι ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες στην ψηφοφορία, ενώ το σύνολο του ψηφίσματος καταψήφισαν τρεις και δύο δήλωσαν «παρών».

Σε κάθε περίπτωση, υπήρξαν κράτη που αντέδρασαν. Πρόκειται για την Πολωνία, η οποία κατήγγειλε μείωση της αρχής της ομοφωνίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και προσπάθεια για περιορισμό των εξουσιών των κρατών, αλλά και παραβίαση του πολωνικού Συντάγματος.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ορμπαν τόνισε ότι αυτές οι αλλαγές εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των πιο ισχυρών, δηλαδή της Γερμανίας και της Γαλλίας. Την έντονη αντίδρασή της στο ψήφισμα εξέφρασε και η αριστερή κυβέρνηση του Ρόμπερτ Φίκο στη Σλοβακία.

Σύμφωνα με Ελληνα ευρωβουλευτή, πρόκειται μεν για ψήφισμα της Ε.Ε., ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνη την Κομισιόν. Δουλεύεται επί μήνες για την ομογενοποίηση της Ευρώπης, με στόχο να διερευνηθούν τα θέματα, εκτός της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, που δεν θα αποφασίζονται με βέτο, αλλά με αυξημένη πλειοψηφία, για να μην παραλύει η Ε.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας