Εσθονία: Έκτη πολιτική κρίση στην Ευρώπη-Άλλη μία αντι-ρωσική κυβέρνηση «εξέπνευσε»

1700

Η Εσθονή πρωθυπουργός κάνει ότι περνάει από το χέρι της να συνεχίσει στην ίδια πορεία

Συνεχίζεται το ντόμινο κατάρρευσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που έχουν ακολουθήσει αντι-ρωσική πολιτική με τελευταία αυτή της Εσθονίας η οποία ήδη σύσσωμη έχει παραιτηθεί.

Πρόκειται για την έκτη κυβερνητική πτώση και όπως όλα δείχνουν το φθινόπωρο το φαινόμενο θα ενταθεί.

Είχαν προηγηθεί Βρετανία (παραίτηση Τζόνσον), Βουλγαρία, Γαλλία (κυβερνήσεις μειοψηφίας), Ιταλία (παραίτηση Ντράγκι αν και ακόμη μη αποδεκτή από τον Ιταλό πρόεδρο) και Γερμανία (καταπόντιση των Χριστιανοδημοκρατών τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αν και η επιλογή Σολτς απδείχτηκε καταστροφική για τους Γερμανούς).

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια διαρκείας θα οδηγήσει τους πολίτες σε απόγνωση. Η απόγνωση θα φέρει τον θυμό και ο θυμός πάντα στρέφεται κατά των κυβερνήσεων και των πολιτικών που ακολουθούν.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας  έγραψε στο Twitter: «Θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σύνταγμα, μόλις ανακοίνωσα ότι η σημερινή κυβέρνηση θα παραιτηθεί», ενώ ενημέρωσε και επίσημα την κυβέρνηση για την απόφασή της.

Η Κάλλας, η οποία ηγείται του κεντροδεξιού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, πρότεινε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου όπου ζήτησε εντολή για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της με το συντηρητικό Isamaa και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Ο νέος συνασπισμός στην Εσθονία ψήφισε για τον εκ νέου διορισμό της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας, με την ελπίδα ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως τις εκλογές του Μαρτίου του 2023.

Η Εσθονή πρωθυπουργός θέλει να διατηρηθεί η ίδια αντι-ρωσική αποστολή όπως ακριβώς και τα δυτικά κέτνρα τα οποία την υποστηρίζουν. Η ακρίβεια όμως και ο πληθωρισμός είναι αμείλικτοι.

Η κυβερνητική κρίση στην Εσθονία κορυφώθηκε τον Ιούνιο, όταν η Κάλλας έδιωξε το αριστερό Κεντρώο Κόμμα από τον δικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Η σύγκρουση αυξήθηκε λόγω διαφωνιών σχετικά με τις δαπάνες και τις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας την εποχή που οι δαπάνες των εσθονικών νοικοκυριών αυξάνονταν λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Τα ποσοστά πληθωρισμού σε αυτή τη χώρα της Βαλτικής είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, φθάνοντας το 22% τον Ιούνιο, με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

«Η Εσθονία ήταν σε καλά χέρια», δήλωσε η Κάλλας, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις του COVID-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Θα πει κάποιος «τι έχουν οι έρμες κυβερνήσεις της Ευρώπης και ψοφάνε;».

Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων που συμπαρασύρουν και τις τιμές των τροφίμων απόρροια των ανοήτων  αντιρωσικών κυρώσεων της Δύσης για χάρη του Κιέβου είναι αυτές που «σκοτώνουν» τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα απέφυγε εν τέλει τις εκλογές (ή τουλάχιστον δείχνει να τις αποφεύγει προς ώρας).

Ο Κ.Μητσοτάκης βλέπει ότι είναι πολύ δύσκολο τελικά να είσαι κυβέρνηση αυτή την εποχή γιατί εν τέλει δεν μπορεί να προβλεφτεί η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

Γιατί αυτό; Γιατί τα εκλογικά σώματα σε όλη την ΕΕ, έχουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης όχι απλά διαβίωσης.

Μαζί με το αποτέλεσμα των κυρώσεων θα πρέπει να υπολογίσουμε και το αρνητικό αποτέλεσμα της παρατεταμένης διετούς πανδημίας.

Μιας πανδημίας που μάλλον ακόμα δεν έχει τελειώσει γιατί βολεύει τους Αμερικανούς η συνέχειά της.

Στην Δύση ετοιμάζονται πάλι για lockdown για να γλιτώσουν την οργή των κοινωνιών που τις καταδίκασαν σε πτωχοποίηση και κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου με την επιβολή αντι-ρωσικών κυρώσεων που προκάλεσαν τρομακτική ακρίβεια και πληθωρισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας