Εσπευσμένα στο Κίεβο ο Ρ.Σούνακ-Αμυντική συμφωνία Βρετανίας-Ουκρανίας, προάγγελος εμπλοκής ΝΑΤΟ

1298

Η πονηρή Αλβιώνα  αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη νέα στήριξη της Ουκρανίας στη γραμμή του Δνείπερου, επιχειρώντας να ανοίξει το δρόμο στις χώρες του ΝΑΤΟ και της Δύσης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μετέβη εσπευσμένα στο Κίεβο για να υπογράψει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μια συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για “αμυντική συμφωνία” η οποία παρέχει εγγυήσεις/διαβεβαιώσεις ασφαλείας στο Κίεβο και αποτελεί προάγγελο για την επίσημη εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

 

 

Oι Βρετανοί υποσχέθηκαν στον Ζελένσκι ότι θα υπάρξει επίσημη εμπλοκή αν οι Ρώσοι καταλάβουν Ντονμπάς-Ζαπορίζια και κινηθούν προς ολοκληρωτική κατάληψη της Ουκρανίας.

Αν δηλαδή ο πόλεμος δεν σταματήσει και οι Ρώσοι κινηθούν συνεχίσουν επιθετικές επιχειρήσεις προς Χάρκοβο, Νικολάεφ, Οδησσό-Υπερδνειστερία.

Φαίνεται πως τα νέα σύνορα της Ουκρανίας οριοθετούνται ή γίνονται αποδεκτά από το ΝΑΤΟ στον Δνείπερο.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την πρώτη επίσημη προειδοποίηση από την Ρωσία.

«Άνευ προηγούμενου συμφωνία για την ασφάλεια» λέει ο Ζελένσκι!

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «άνευ προηγούμενου συμφωνία για την ασφάλεια».

«Χαίρομαι που υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο… Αυτή είναι η βάση για την συνεργασία με άλλους εταίρους», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.

 

 

Η συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που υπεγράφη σήμερα στο Κίεβο από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι έχει διάρκεια 10 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το Λονδίνο αναλαμβάνει να παράσχει βοήθεια στο Κίεβο στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Όπως έγινε γνωστό από αναφορές από ουκρανικές πηγές, η συμφωνία προβλέπει αλληλεπίδραση μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ουκρανίας στον στρατιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, το Λονδίνο δεσμεύτηκε να παράσχει στην Ουκρανία συμβουλές στον τομέα της αμυντικής διαχείρισης και της πολιτικής ασφάλειας.

Επιπλέον, η Βρετανία θα βοηθήσει την Ουκρανία να δημιουργήσει σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις συμβατές με το ΝΑΤΟ και να βοηθήσει στη βελτίωση του ουκρανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.

Επιπλέον, ο Rishi Sunak ανακοίνωσε τη διάθεση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία  συνολικής αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το πακέτο, ειδικότερα, θα περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και αντιαρματικό και αντιαεροπορικό εξοπλισμό.

Ρωσία: Κήρυξη πολέμου αν αναπτύξετε επίσημα στρατιωτικό σώμα στην Ουκρανία

Σαφή προειδοποίηση στη Μ. Βρετανία ότι εάν αναπτύξει επισήμως βρετανικό στρατιωτικό σώμα στην Ουκρανία αυτό θα σημαίνει κήρυξη πολέμου με τη Ρωσία απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν.Μεντβέντεφ.

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Rishi Sunak στο Κίεβο, όπου και αναμένεται να ανακοινώσει νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών, ο Μεντβέντεφ διερωτήθηκε πως θα αντιδρούσε η διεθνής κοινότητα, εάν η αντιπροσωπεία του Sunak δεχόταν επίθεση από πυρομαχικά διασποράς, όπως συνέβη στην ρωσική πόλη Belgorod μετά από πυραυλικό πλήγμα των Ουκρανών.

 

 

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak μετέβη στο Κίεβο για να υπογράψει μια «ιστορική συμφωνία ασφαλείας».

Πώς θα αντιδρούσε το κοινό της Δύσης εάν η βρετανική αντιπροσωπεία δεχόταν πυρά από πυρομαχικά διασποράς στο κέντρο του Κιέβου, όπως συνέβη με τους Ρώσους πολίτες στο Belgorod;

Και κάτι ακόμα:

Ελπίζω ότι οι αιώνιοι εχθροί μας, οι αλαζονικοί Βρετανοί, αντιλαμβάνονται ότι η ανάπτυξη επίσημου στρατιωτικού τους σώματος στην Ουκρανία θα σημαίνει κήρυξη πολέμου στη χώρα μας» διεμήνυσε ο Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ άφησε να εννοηθεί ότι στο θέμα των «εγγυήσεων ασφαλείας» το Λονδίνο πρέπει να τηρήσει ορισμένους κανόνες. Εάν βρετανικά στρατεύματα εμφανιστούν επίσημα σε εδάφη που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Κιέβου, αυτό θα οδηγήσει σε στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Σούνακ: Σχεδόν 3 δισ. ευρώ η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η χώρα του στην Ουκρανία το επόμενο οικονομικό έτος, η οποία θα φτάσει τα 2,5 δισεκ. λίρες (περίπου 2,9 δισεκ. ευρώ) και θα επισκεφθεί σήμερα το Κίεβο, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Το γραφείο του Σούνακ διευκρίνισε ότι οι επιπλέον πόροι, αυξημένοι κατά 200 εκατ. λίρες σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκτήσει χιλιάδες στρατιωτικά drones, περιλαμβανομένων drones παρακολούθησης, drones θαλάσσης και drones που μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις με μεγάλο βεληνεκές.

 

 

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα με ένα μήνυμα: ούτε η Βρετανία θα υποχωρήσει», τόνισε ο Σούνακ σε ανακοίνωσή του χαιρετίζοντας την αποφασιστικότητα του Κιέβου να υπερασπιστεί τα εδάφη του έναντι της ρωσικής εισβολής.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, στις πιο σκοτεινές στιγμές της και στις καλύτερες στιγμές που θα έρθουν».

Αγορά drones με την βοήθεια της Βρετανίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε την αύξηση της χρηματοδότησης που θα βοηθήσει την Ουκρανία να αγοράσει νέα στρατιωτικά drones, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης, κρούσης μεγάλου βεληνεκούς και θαλάσσιων drones.

Η Βρετανία δήλωσε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράδοση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία από οποιοδήποτε κράτος, με τα περισσότερα από αυτά να αναμένεται να κατασκευαστούν στη Βρετανία.

«Το υπουργείο Άμυνας θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παρέχονται για την άμυνα της Ουκρανίας», αναφέρει ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας