“Έσκασε” μεγάλο “κανόνι” στις ΗΠΑ: Πτώχευσε ο κολοσσός ακινήτων WeWork!

1395

Ο αμερικανικός κολοσσός ακινήτων WeWork υπέβαλε αίτηση πτώχευσης βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας και δημιουργεί έντονες ανησυχίες καθώς υπάρχουν πολλές προβλέψεις για «σκάσιμο» της «φούσκας» των ακινήτων (οι εκτοξευμένες τιμές τους δεν είναι φυσιολογικές), η οποία μπορεί να φέρει μία παγκόσμια οικονομική κρίση.

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει υπενθυμίζεται πως μία οικονομική κρίση ξεκινάει και τελειώνει από την αγορά ακινήτων.

Σημειώνεται ότι για μία μεγάλη παγκόσμια κρίση μίλησαν τις τελευταίες ημέρες οι τρεις από τις «big five» των αμερικανικών τραπεζών: Η Wells Fargo, η JP Morgan και η BlackRock!

Και αυτό γιατί η ανθρωπιστική κρίση λόγω των πολέμων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, επιτείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ήδη η επισφαλής διεθνής οικονομία, λένε οι δύο πρώτες ενώ οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) μπορεί να προκαλέσουν μια κρίση στην στεγαστική αγορά παρόμοια με αυτή της δεκαετίας του 1980, ανακοίνωσε η Wells Fargo, κρούοντας τον «κώδωνα» του κινδύνου για «σκάσιμο» «φούσκας» στην αγορά κατοικίας.

Η διαπραγμάτευση σταμάτησε για τις μετοχές της WeWork ενόψει του ανοίγματος του χρηματιστηρίου, το πρωί της Δευτέρας. Εκείνη την στιγμή, η μετοχή βρισκόταν στα  στα 84 σεντς.

Η υποβολή αίτησης πτώχευσης αναμενόταν μετά από άρθρο της Wall Street Journal την 31η Οκτωβρίου που ανέφερε ότι η εταιρεία σχεδίαζε να υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

Η WeWork είχε γνωστοποιήσει ότι είχε έρθει σε συμφωνία με πιστωτές για την παράταση μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών για μέρος του χρέους της έως τις 6 Νοεμβρίου.

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει συνάψει συμφωνία αναδιάρθρωσης με μετόχους που αντιπροσωπεύουν περίπου το 92% των εγγυημένων ομολογιών της.

Η αίτηση πτώχευσης  δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες της WeWork εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι χώροι της παραμένουν ανοιχτοί και λειτουργικοί.

Ωστόσο, αναφέρεται πως θα «εξορθολογιστεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο μίσθωσης εμπορικών γραφείων της» στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με το Businessinsider, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εκτείνεται σε 777 τοποθεσίες σε 39 χώρες!

«Τώρα είναι η ώρα να τραβήξουμε προς το μέλλον αντιμετωπίζοντας επιθετικά τις παλαιότερες μισθώσεις μας και βελτιώνοντας δραματικά τον ισολογισμό μας», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τόλεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος της WeWork.

Από την πλευρά του, ο συνιδρυτής και πρώην CEO της εταιρείας, Άνταμ Νόιμαν, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του το 2019, επικαλούμενος τον έντονο δημόσιο έλεγχο που δυσχέραινε την διεύθυνση της εταιρείας, χαρακτήρισε «απογοητευτικά» τα νέα για επικείμενη χρεοκοπία.

«Ήταν πρόκληση για μένα να παρακολουθώ από το περιθώριο από το 2019 καθώς η WeWork απέτυχε να εκμεταλλευτεί ένα προϊόν που είναι πιο επίκαιρο σήμερα από ποτέ», σχολίασε σε ανακοίνωσή του.

Την περίοδο της ακμής της, η εταιρεία αποτιμόταν στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια ως μη εισηγμένη.

Όμως, η startup βρίσκεται σε αναταραχή από τότε που τα σχέδιά της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2019 κατέρρευσαν εν μέσω ανησυχιών για την κερδοφορία της εταιρείας και ορισμένων ακατάλληλων συμπεριφορών του Νόιμαν.

Σύμφωνα με το Insider, η ιαπωνική επενδυτική SoftBank έχει ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στη startup του real estate και παραμένει ο πλειοψηφικός μέτοχός της. Ωστόσο, η WeWork δεν είχε ποτέ κέρδος. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η εταιρεία έχασε 696 εκατομμύρια δολάρια.

Από το 2019, η αποτίμηση της εταιρείας συνέχισε να πέφτει. Τον Απρίλιο, η τιμή της μετοχής έπεσε κάτω από το 1 δολάριο και αντιμετώπισε την πιθανότητα διαγραφής από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Και τον Αύγουστο, η WeWork είχε ανακοινώσει ότι «αμφέβαλε ουσιαστικά» αν θα μπορούσε να επιβιώσει για πολύ ακόμη.

Η πτώχευση της WeWork έρχεται εν μέσω ενός πολυετούς αναπροσανατολισμού για τη βιομηχανία εκμίσθωσης γραφείων.

Οι εταιρείες εμπορικών ακινήτων δυσκολεύτηκαν να ανακάμψουν από τη κοσμοϊστορική στροφή εν μέσω πανδημίας στην εξ αποστάσεως εργασία που αποδυνάμωσε τη ζήτηση γραφείων παγκοσμίως, ακόμη και στον απόηχο πολλών εταιρειών που στράφηκαν σε υβριδικό μοντέλο ή απαιτούσαν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.

Η WeWork, αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε περισσότερες από 300 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Η διαδικασία του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα επιτρέπει στις εταιρείες να διαγράψουν μέρους του χρέους και να αναδιοργανωθούν.

Το 2019 και στις αρχές του 2020, η WeWork απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους, περιέκοψε δεκάδες μισθώσεις γραφείων και προνόμια υπαλλήλων, όλα αυτά καθώς αντιμετώπισε πολλαπλές κυβερνητικές έρευνες.

Τα δεινά της WeWork συνεχίστηκαν. Λιγότερο από ένα μήνα αφότου ξεκίνησε ο νέος της Διευθύνων Σύμβουλος το 2020, το χτύπημα της πανδημίας (ένα από τα πρώτα δημόσια κρούσματα κορωνοού στη Νέα Υόρκη ανιχνεύθηκε σε έναν άνδρα που εργαζόταν σε γραφείο της WeWork.)

Σε όλο τον κόσμο τα γραφεία άδειασαν και ο άλλοτε σταθερός κλάδος των ακινήτων έπεσε σε πρωτοφανές χάος, από το οποίο δεν έχει συνέλθει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας