«Επίθεση» φιλίας στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μία ημέρα πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζοντας επί της ουσίας μία ιδανική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, όπου και αναμένεται να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Για τις σχέσεις με την Ελλάδα
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια πρωτοφανή «έκρηξη» φιλίας ανέφερε πως «με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες» και ότι «ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα». Στη συνέχεια και αφού επισήμανε ότι την Ελλάδα και την Τουρκία συνδέει μια αρχαία φιλία, ο Ερντογάν είπε:
«Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν».
Για την πώληση των F-16
Ερωτηθείς για τη σχέση της πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία με τη στήριξη της χώρας του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως αυτά τα δύο θέματα δεν συνδέονται.
«Τι γίνεται με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία; Πιστεύετε ότι αυτό συνδέεται με την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Επειδή την επόμενη μέρα που συμφωνήσατε να προωθήσετε την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο Κοινοβούλιο σας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στην πώληση των F-16. Κατά τη γνώμη σας, συνδέονται τα δύο ζητήματα;», ρώτησε η δημοσιογράφος Άμνα Ναουάζ.
«Πιστεύω ότι αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδέονται, γιατί ενώ, πρωτίστως, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι αυτό το θέμα ήταν προσδεμένο στο Κογκρέσο, εμείς πάντα θα λέγαμε, εντάξει, έχουμε την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Άρα αυτά τα θέματα είναι συνδεδεμένα με τη Βουλή. Εάν το Κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση σχετικά με αυτήν την αίτηση, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Πρώτα και βασικότερα, το ζήτημα της Σουηδίας και το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για είσοδό μας στην Ε.Ε. είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά η Σουηδία θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της επειδή στους δρόμους της Στοκχόλμης ακόμα βλέπουμε τρομοκράτες να περιφέρονται ελεύθερα», πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Οι μομφές κατά Μενέντεζ
Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε μομφές κατά του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ κατηγορώντας τον για «εχθρική στάση» προς την Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Άγκυρα δεν θα γίνει μέρος αυτής της κόντρας».
«Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σκεπτικιστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για αυτήν την πώληση των F-16. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ. Μίλησα μαζί του την περασμένη εβδομάδα και αναφέρει αρκετούς λόγους που είναι αντίθετος στην πώληση αυτή τη στιγμή, ότι απειλείτε την ελληνική ασφάλεια, φυλακίζετε δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δεν συμμετέχετε στις κυρώσεις τη δυτικής Συμμαχίας εναντίον της Ρωσίας. Και μου απάντησε: ”Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να δείξει σε εμάς και στο υπόλοιπο ΝΑΤΟ ότι είναι μέρος της ομάδας”. Τι λέτε για αυτό;», ρώτησε η δημοσιογράφος.
«Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Tαγίπ Ερντογάν. Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Μενέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι σχέσεις με τη Ρωσία και η ερώτηση που τον ενόχλησε
Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωσή του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ρωσία και η Δύση είναι εξίσου αξιόπιστες, ενώ εμφανής ήταν η ενόχλησή του όταν ερωτήθηκε για τη φυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα αλλά και του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
«Γιατί σας ενδιαφέρουν τόσο πολύ; Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Τέτοιες αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται μόνο από τη δικαστική εξουσία» υπογράμμισε, ενώ όταν η δημοσιογράφος επέμεινε τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων διαφωνεί με αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ενοχλημένος: «Μην με διακόπτετε, δεν έχετε δικαίωμα να με διακόπτετε. Θα με σέβεστε και θα σέβεστε τις αποφάσεις των δικαστικών αρχών».