«Για όσο καιρό ο Tayyip Erdogan ηγείται της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ για την είσοδο χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποίες, υποστηρίζουν την τρομοκρατία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τις αποστολές της Φινλανδίας και της Σουηδίας που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν στο «αναμενόμενο επίπεδο» και η Άγκυρα δεν μπορεί να πει ναι σε χώρες «που υποστηρίζουν την τρομοκρατία» αναφορικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία έχει εκδηλώσει την άρνησή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ο Erdogan δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν:
«Δεν είναι τίμιοι ή ειλικρινείς.
«Για όσο καιρό ο Tayyip Erdogan ηγείται της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ για την είσοδο χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποίες, υποστηρίζουν την τρομοκρατία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Τρομοκράτες περπατούν στη Στοκχόλμη»
Λέγοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν προσδοκίες από αυτές τις συνομιλίες, ο Erdogan τόνισε ωστόσο ότι δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα για τις απαιτήσεις της Τουρκίας και τόνισε ότι οι τρομοκράτες ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης ενώ η Σουηδία τους προστατεύει «με τη δική της αστυνομία».
«Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν σχετικά με την (παραδοχή) χωρών που αγκαλιάζουν και τροφοδοτούν τέτοιους τρομοκράτες στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένας οργανισμός ασφαλείας», είπε.
Αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ
Η Σουηδία και η Φινλανδία αιτήθηκαν επίσημα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου, μία απόφαση στην οποία ωθήθηκαν από την πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Τουρκία, ένα μέλος της συμμαχίας εδώ και πολύ καιρό, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τα αιτήματα της ένταξής τους, ασκώντας κριτική στις δύο χώρες για την ανοχή ή ακόμη και την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές ομάδες.
Η Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα φιλοξένησε στην Άγκυρα, διαβουλεύσεις με αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά με τις αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Προσθέτοντας ότι ο ίδιος, θα έχει σύντομα ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίας με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Erdogan ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις πλευρές να διατηρούν κανάλια διαλόγου και διπλωματίας για την επίτευξη ειρήνευσης στην Ουκρανία.
Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας επιχείρησης ασφάλειας στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει ότι του αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Νέα διπλωματική προσπάθεια για Ουκρανία
Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας αντίστοιχα τη Δευτέρα 30 Μαΐου
«Φυσικά, η Ρωσία δεν θα δει θετικά αυτά τα πράγματα (την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ).
Η Ρωσία ανησυχεί πρώτα απ’ όλα για το φινλανδικό ζήτημα. Γιατί; Επειδή αυτή είναι μια χώρα που έχει εκτεταμένα σύνορα με τη Ρωσία.
Στην πραγματικότητα, η Ρωσία δεν υποστηρίζει την ένταξη καμίας από τις σκανδιναβικές χώρες στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Ονειρευόμαστε ότι αυτός ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα τελειώσει με ειρήνη το συντομότερο δυνατό, αλλά φαίνεται ότι τα γεγονότα εξελίσσονται αρνητικά κάθε μέρα που περνάει.
Τη Δευτέρα, θα έχω τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin όσο και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Volodymyr Zelensky.
«Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε τις πλευρές να χρησιμοποιήσουν τους διαύλους του διαλόγου και της διπλωματίας», είπε ο Τούρκος ηγέτης.