Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν φαίνεται να πιστεύει στην πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου με Σουηδία και Φινλανδία κάτι που το έδειξε και στις χτεσινές του δηλώσεις. Την στιγμή της Συνόδου του ΝΑΤΟ και αμέσως μετά την συνάντηση με Μπάιντεν, εξαπέλυσε προειδοποιητική βολή κλείνοντας τις ιστοσελίδες της DW και της «Φωνής της Αμερικής» (Voice of America).
Στην Τουρκία απομένει πλέον το Euronews.
Μάλιστα και ο Τούρκος εμπειρογνώμονας και καθηγητής Γιαμάν Ακντενίζ τόνισε ότι «Είναι σημαντικό ότι η απόφαση λογοκρισίας ελήφθη αμέσως μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν».
Εφιστώντας την προσοχή στο χρονοδιάγραμμα της απόφασης αποκλεισμού της πρόσβασης σε DW και “Φωνή της Αμερικής”, ο Akdeniz είπε:
«Ο πλήρης αποκλεισμός της πρόσβασης σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως λογοκρισία. Πρέπει να ερμηνεύσουμε το γεγονός υπό το πρίσμα ότι έλαβε χώρα αμέσως μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου Ερντογάν.
Έτσι, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η εξουσία του RTÜK σχετικά με ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Επί του παρόντος, οι αποφάσεις για αποκλεισμό της πρόσβασης σε άλλους ιστότοπους ειδήσεων εφαρμόζονται από το δικαστικό σώμα για λόγους «δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας.
Η απόφαση να αποκλειστεί η πρόσβαση στη VOA Turkish με την DW Turkish είναι μια ξεκάθαρη πρακτική λογοκρισίας. Μπορούσε να παραταθεί η λειτουργία μέχρι Οκτώβριο αλλά αυτό δεν έγινε», είπε.
Η εξέλιξη δεν είναι καθόλου καλή για τις ΗΠΑ και την Δύση. Δείχνει άλλους σχεδιασμούς από τον Ερντογάν.
Τουρκικό μπλόκο σε DW και “Φωνή της Αμερικής”
Πιο αναλυτικά, η Τουρκία απαγορεύει την πρόσβαση στις ιστοσελίδες του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα DW και της τουρκικής έκδοσης της Φωνής της Αμερικής (Amerika’nın Sesi) που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, αφού τα δύο ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν κατάφεραν να αποκτήσουν άδεια εκπομπής στην Τουρκία βάσει του νέου νόμου.
Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα πληροφορικής, καθ. Δρ. Akdeniz ανακοίνωσε:
Η πρόσβαση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Deutsche Welle έχει αποκλειστεί με δικαστική απόφαση του 1ου Ειρηνοδικείου της Άγκυρας με ημερομηνία 30/06/2022 (σσ την ώρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ) και με αριθμό 2022/7978 D. .
Η πρόσβαση στον ειδησεογραφικό ιστότοπο της Φωνής της Αμερικής (http://amerikaninsesi.com) αποκλείστηκε με την απόφαση του 1ου Ειρηνοδικείου της Άγκυρας με ημερομηνία 30/06/2022 και με αριθμό 2022/7982 D.İş.”
Η απόφαση για αποκλεισμό της πρόσβασης στις ιστοσελίδες της VOA Turkish και της DW Turkish εφαρμόστηκε, με το σκεπτικό ότι δεν έχει υποβληθεί αίτηση άδειας στο Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK) στην Τουρκία.
Ήδη τον περασμένο Φεβρουάριο το RTUK είχε ζητήσει από την DW και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης να καταθέσουν αίτηση για άδεια εκπομπής, όπως προβλέπει στην Τουρκία ο νέος νόμος του 2019.
Σε ανακοίνωσή της η Deutsche Welle είχε αναφέρει ότι δεν θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, καθώς «η παροχή άδειας θα επέτρεπε στην τουρκική κυβέρνηση να λογοκρίνει το δημοσιογραφικό περιεχόμενο».
Σουηδία: «Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τον τελευταίο λόγο- Εδώ, η δικαιοσύνη εφαρμόζεται ανεξάρτητα»
Ισχυρούς τριγμούς προκαλεί στην κυβέρνηση της Σουηδίας η συμφωνία με Τουρκία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας βάζει μπλόκο στην έκδοση των 73 “τρομοκρατών” που ζητεί ο Ερντογάν.
Οι αποφάσεις στη Σουηδία σε ό,τι αφορά την έκδοση υπόπτων λαμβάνονται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Στοκχόλμη του υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει «73 τρομοκράτες» στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
«Στη Σουηδία, η νομοθεσία εφαρμόζεται από τα ανεξάρτητα δικαστήρια», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον, σε γραπτή δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
Άτομα που δεν έχουν τη σουηδική υπηκοότητα «μπορεί να εκδοθούν, κατόπιν αιτήματος άλλων χωρών, όμως μόνο εάν αυτό συνάδει με τη σουηδική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Εκδόσεως», επέμεινε, υπενθυμίζοντας ότι οι Σουηδοί πολίτες δεν επιτρέπεται να εκδοθούν σε άλλες χώρες.
Η συμφωνία που υπέγραψε η Στοκχόλμη με την Τουρκία, ώστε η τελευταία να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «λέει ξεκάθαρα ότι θα σεβαστούμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Εκδόσεως», πρόσθεσε ο υπουργός.
Χωρίς να σχολιάσει ευθέως τη δήλωση του Ερντογάν, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι την τελευταία λέξη, σε ό,τι αφορά την έκδοση κάποιου προσώπου, την έχει το Ανώτατο Δικαστήριο «το οποίο μπορεί να ασκήσει βέτο» και όχι η κυβέρνηση.
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν στη χώρα της, είπε ήδη από την Τετάρτη ότι η Στοκχόλμη «θα συνεχίσει να τηρεί τη σουηδική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο» σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις.
Yπενθυμίζουμε ότι χτες, λιγότερο από 48 ώρες μετά τη συμφωνία των τριών χωρών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε και πάλι ότι θα μπλοκάρει την ένταξή τους αν δεν εκδώσουν 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία.
Καμία αλλαγή στη νομοθεσία διαμηνύει η Φινλανδία στην Τουρκία
Παράλληλα, και ο Πρόεδρος της Φινλανδίας δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) ως τρομοκρατική οργάνωση. Τόνισε επίσης ότι τα αιτήματα της Τουρκίας περί έκδοσης προσώπων αφορούν υποθέσεις που έχουν κριθεί ή εξετάζονται από τα φινλανδικά δικαστήρια.
Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο τόνισε στο φινλανδικό πρακτορείο Yle το πρωί της Παρασκευής ότι σε καμία περίπτωση δεν συμφωνήθηκαν αλλαγές στη φινλανδική νομοθεσία κατά την υπογραφή τριμερούς μνημονίου μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας στη Μαδρίτη την Τρίτη.
Ωστόσο, ενώ δέχτηκε ότι μπορούσαν να εκφραστούν διαφορετικές απόψεις, ο Χααβίστο ξεκαθάρισε ότι θα τηρηθεί μόνο ό,τι έχει αποτυπωθεί στο έγγραφο της συμφωνίας.
«Ό,τι συμφωνήθηκε γράφτηκε στο χαρτί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός ΥΠΕΞ στο Yle.
Δείτε στο βίντεο τι είπε ο Ερντογάν
Τουρκία: Θέλουμε την έκδοση 73 “τρομοκρατών” – Ονόματα και φωτογραφίες
Την έκδοση 73 «τρομοκρατών» από την Σουηδία ζήτησε επισήμως η Άγκυρα, δια στόματος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με φιλοκυβερνητικές εφημερίδες να δημοσιεύουν την λίστα με φωτογραφίες των προσώπων, οι περισσότεροι κουρδικής καταγωγής, που έχει στοχοποιήσει η Τουρκία.
Πρόκειται για πρόσωπα που σχετίζονται με τις κουρδικές οργανώσεις PKK, PYD, YPG και την FETO, του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλαχ Γκιουλέν, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί και έχει χαρακτηρίσει ως «τρομοκρατικές».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η αρχική λίστα της Άγκυρας προς την Στοκχόλμη, περιελάβανε 60 καταζητούμενους. Ο αριθμός, κατά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν της άρσης του τουρκικού βέτο στην Μαδρίτη, έφτασε τους 73 συνολικά.