Ερντογάν διορίζει Πρέσβη στην Αίγυπτο μετά από 9 χρόνια!

891

Ο Ερντογάν συζητά με ΗΠΑ για την τουρκική ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία διορίζει πρέσβη στην Αίγυπτο μετά από εννέα χρόνια θέτοντας τις βάσεις για “επανεκκίνηση” των σχέσεων με το Κάιρο. 

Τουρκικές πηγές σημειώνουν πως “η ώθηση των δύο χωρών για αποκατάσταση των σχέσεων είναι μέρος μιας ευρύτερης αναδιάταξης στην περιοχή μετά την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν”.

Η τουρκική κίνηση αφορά άμεσα το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, την συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και την ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ.

Η Τουρκία διορίζει Πρέσβη στην Αίγυπτο!

Πιο αναλυτικά, η Τουρκία αποφάσισε να διορίσει νέο Πρέσβη στο Κάιρο για να καλύψει τη διπλωματική θέση που έμεινε κενή για σχεδόν εννέα χρόνια, δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο νέος Πρέσβης θα είναι ο Salih Mutlu Sen, πρώην εκπρόσωπος της Τουρκίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας μεταξύ 2015-2020.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ήδη ενημερώσει τον Salih Mutlu Sen για τον ρόλο, καθώς η Άγκυρα ζήτησε έγκριση από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Πρόκειται για κομβικής σημασίας εξέλιξη καθώς Τουρκία και Αίγυπτος βρίσκονταν στα “μαχαίρια” μετά την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ως νόμιμο ηγέτη της χώρας μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Το ρήγμα βάθυνε περαιτέρω με την Αίγυπτο και την Τουρκία να υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία σε μια προσπάθεια να διορθώσει τη σχέση με το Κάιρο, ήρε το βέτο κατά των συνεργασιών της Αιγύπτου με το ΝΑΤΟ και τερμάτισε τη μετάδοση πολιτικών προγραμμάτων από τηλεοπτικά κανάλια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ένα άλλο εκκρεμές ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών ήταν “αν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα είναι πρόθυμος να δώσει τα χέρια με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι ή όχι”.

Ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν ότι δεν θα ήθελε να συναντήσει προσωπικά τον Σίσι, αλλά θα επέτρεπε σε άλλα μέλη της κυβέρνησής του να έχουν συνομιλίες με το Κάιρο.

Πιέσεις για τελική διευθέτηση των διαφορών με Ελλάδα-Κύπρο

Πόσο πιθανό είναι να έχει εγκριθεί από τις ΗΠΑ η δημιουργία μιας τουρκικής ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο προκειμένου να ικανοποιηθεί ο Ερντογάν;

Είναι δεδομένο πως η Άγκυρα έθεσε το αίτημα αυτό στις συζητήσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Και ένας Τούρκος πρέσβης στο Κάιρο είναι καλή αρχή για έναρξη των συζητήσεων.

Άλλωστε η Β. Νούλαντ εμφανίστηκε διατεθειμένη να συζητήσει τα πάντα. Είπε συγκεκριμένα:

“Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για περιφερειακά ζητήματα όπως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Συρία και την Ουκρανία”!

Πρόσθεσε αμέσως μετά τα ενεργειακά και την δημιουργία νέων αγωγών για να επισκεφτεί στην συνέχεια Ελλάδα και Λευκωσία για να μιλήσει για το Κυπριακό…. 

Ο Ερντογάν θεωρεί πως το Ουκρανικό Ζήτημα του πρόσφερε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να στριμώξει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και να πάρει αυτά που ζητά.

“Ή μου δίνετε αυτά που ζητάω τώρα που με έχετε ανάγκη ή αποχαιρετώ το 2023”. Αυτή είναι η τουρκική λογική.

Και γιατί το 2023; Γιατί τότε ο Ερντογάν θα επανεκλεγεί και θα μπορεί να εφαρμόσει το τελικό στάδιο του σχεδίου του. Kαι να μην αμφιβάλει κανείς ότι θα επανεκλεγεί. Δυστυχώς οι ΗΠΑ έχουν δύο μέτωπα ανοικτά με Ρωσία και Κίνα, την Ουκρανία και την Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι Αμερικανοί δεν θα τολμήσουν να εξαπολύσουν τώρα επιχείρηση ανατροπής του Ερντογάν εκτός και αν χάσει τις εκλογές με νόμιμο τρόπο. Ο κίνδυνος να χάσουν πρόωρα την Τουρκία εν μέσω παγκόσμιων ανακατατάξεων είναι πολύ μεγάλος.

Ήδη οι τόνοι έχουν πέσει και δεν ακούγονται πλέον απειλές για κυρώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας