Éric Toussaint στη Le Monde: Οι κεντρικές τράπεζες και το τζακ ποτ του ελληνικού χρέους

2691
μνημόνια

Για τον Εκπρόσωπο της Επιτροπής για την Κατάργηση των Αδικαιολόγητων Χρεών, από τα προγράμματα «βοήθειας» ωφελήθηκαν οι κεντρικές Τράπεζες παρά ο ελληνικός λαός, τονίζεται σε άρθρο που υπογράφει ο Éric Toussaint, ο οποίος και επισημαίνει επιστολή του Μάριο Ντράγκι προς τον Ευρωβουλευτή Νικόλαο Χουντή, στην οποία, όπως σημειώνει, ο Ντράγκι αναγνωρίζει, ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης συσσώρευσαν κέρδη ύψους 7,8 δσ. ευρώ χάρη στους ελληνικούς τίτλους, τους οποίους αγόρασε η ΕΚΤ τα έτη 2010-2012 στο πλαίσιο του προγράμματος SMP (Securities Markets Programme).
Σύμφωνα με τον Βέλγο οικονομολόγο Éric Toussaint εκπρόσωπο της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM), στα ανωτέρω ποσά προστίθενται και άλλα, τα οποία δεν ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και που είναι τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο της λεγόμενης αγοράς NAFA («Συμφωνία για καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία»), καθώς και τα κέρδη των 14 χωρών της Ευρωζώνης, που χορήγησαν διμερές δάνειο στην Ελλάδα το 2010 με επιτόκιο περίπου 5%.
Εκφράζει την άποψη, ότι η κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες περιφερειακές χώρες ωφέλησε τις ευημερούσες χώρες της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει την παρέμβαση το 2010 της ΕΚΤ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι απώλειες των γαλλικών, γερμανικών, ιταλικών και των χωρών Μπενελούξ ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες ήταν κατά πολύ εκτεθειμένες, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και δημόσιο τομέα της Ελλάδας και κυρίως να αποφευχθεί η πτώχευση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την άρνηση της ΕΚΤ για μείωση του ελληνικού χρέους.
Υπογραμμίζει, ότι από τη μείωση κατά 53% της αξίας του χρέους, το Μάρτιο του 2012, επωφελήθηκαν οι ελληνικές Τράπεζες, όχι όμως και τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία, όπως σημειώνει, ήταν τα κύρια θύματα, καθώς αναγκάστηκαν από τις Αρχές της χώρας και την Τρόικα να μετατρέψουν λίγο πριν από την αναδιάρθρωση (χαρακτηρίζεται σωστός σχεδιασμός, αλλά κρυμμένο μυστικό), τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ελληνικά χρεόγραφα.
Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην κυπριακή κρίση, στην καταγγελία της ελληνικής Κυβέρνησης προς την ΕΚΤ και στην δέσμευση της τελευταίας να παραδώσει στην Ελλάδα τους τόκους που κέρδισε, στο οποίο, όπως τονίζεται, προέβη το 2013 και 2014, παραδίδοντας 3,3 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά κατά τους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης Τσίπρα δεν προέβη σε καμία επανεκχώρηση και έκτοτε, τόσο η ΕΚΤ όσο και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν επιστρέψει τίποτα στην Ελλάδα.
«Ο μηχανισμός είναι αμείλικτος: κάθε φορά, που ένα μερίδιο των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά χρεόγραφα μεταφέρεται στην Αθήνα, το ποσό διανέμεται αμέσως στους πιστωτές για την αποπληρωμή του χρέους.
Πρέπει να τερματισθεί αυτή η λεηλασία. Τα κέρδη της ΕΚΤ πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών και την τόνωση της απασχόλησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δραματικά αποτελέσματα των υπαγορευμένων από την τρόικα πολιτικών. Το ελληνικό χρέος πρέπει να διαγραφεί, επειδή είναι παράνομο, απεχθές και μη βιώσιμο», καταλήγει ο αρθογράφος.

1 σχόλιο

  1. “Το ελληνικό χρέος πρέπει να διαγραφεί, επειδή είναι παράνομο, απεχθές και μη βιώσιμο», καταλήγει ο αρθογράφος.”
    Μη βιώσιμο είναι σίγουρα. Και γίνεται όλο και περισσότερο μη βιώσιμο, όσο η Ελλάδα ξεπουλάει τα πάντα, ότι αποφέρει πλούτο για τη χώρα ξεπουλιέται χωρίς καμιά αιτία. Και τα χρήματα δεν τα παίρνουμε, αλλά πάνε προς …αποπληρωμή δανείων.
    Ο ΟΠΑΠ πχ δόθηκε με χρήματα όσο κέρδος είχε σε ένα χρόνο, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πήραμε 45 εκατομμυριάκια (και μάλιστα μιλάμε για εκατοντάδες συρμούς, εκατοντάδες χιλιόμετρα ράγες, δεκάδες σταθμούς κλπ κλπ, καινούριος προαστιακός σιδηρόδρομος, χιλιάδες επιβάτες καθημερινά). Λιμάνια, αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, νοσοκομεία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΛΒΟ, ΟΛΘ κλπ. Ξεπουλάμε ότι αποφέρει κέρδος για τη χώρα, έτσι ώστε στο τέλος η Ελλάδα να μη βγάζει άλλα χρήματα για να μπορεί να ξεχρεώνει αυτά που δήθεν χρωστάει…
    Δε θα βγάζουμε άλλο κέρδος από την εθνική μας περιουσία και θα …αναγκαστούμε να δώσουμε την υπόλοιπη εθνική μας περιουσία και τον ορυκτό μας πλούτο.
    Για να …ξεχρεώνουμε.
    Τον ορυκτό πλούτο (πετρέλαια και φυσικό αέριο) που μέχρι πρότινος …ούτε που γνωρίζαμε ότι υπήρχε. Και την Ελληνική ΑΟΖ δεν έχουμε ακόμα και σήμερα ανακηρύξει, αφού δήθεν φοβόμαστε τους Τούρκους. Και όμως η Κύπρος επί Τάσου Παπαδόπουλου ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ και μας παρακαλούσε να ανακηρύξουμε ταυτόχρονα και εμείς τη δική μας. Και σημειώστε ότι η Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο το γνωρίζουν οι πάντες (αυτοί που πρέπει) εδώ και δεκαετίες.
    Άρα λοιπόν οι υδρογονάνθρακες αποτελούν την …αιτία του Ελληνικού προβλήματος. Εμάς όμως μας έπεισαν ότι το δήθεν χρέος μας δημιουργήθηκε επειδή πληρώναμε μισθούς και συντάξεις ή επειδή είχαμε πάρα πολλούς δημοσίους υπαλλήλους ή επειδή πάντα οι …προηγούμενοι ήταν σπάταλοι και έκαναν κακοδιαχείριση.
    Ο αρθρογράφος λέει ακόμα ότι το ελληνικό χρέος είναι παράνομο και απεχθές. Αλλά όχι επειδή …οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης συσσώρευσαν κέρδη χάρη στους ελληνικούς τίτλους και δε μας τα …επέστρεψαν.
    Είναι παράνομο και απεχθές επειδή το 70% του δημιουργήθηκε από τις …ανακεφαλαιοποιήσεις των ιδιωτικών ελληνικών τραπεζών μας που διαχειρίζονται Ευρώ. Το 2010 με Παπανδρέου έως το 2012 με Παπαδήμο και με Σαμαρά, “χρειάστηκαν” οι τράπεζες περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια Ευρώ…
    Αυτό θα το αποδείξω κιόλας με το διάγραμμα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΝΤ. Εκεί φαίνεται πολύ καθαρά αυτό που λέω: http://www.indexmundi.com/greece/public_debt.html
    Εκεί φαίνεται ότι όταν παραιτήθηκε ο Καραμανλής τέλος του 2009, το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν στα 220 δισεκατομμύρια Ευρώ. Το 2012 με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο έκανε η Ελλάδα το εγκληματικό PSI και έχασε πάνω από 100 δις, χώρια από αυτά που έχασαν οι ιδιώτες. Δηλαδή το επίσημο Ελληνικό κράτος, όλα του τα δημόσια ταμεία έδωσαν για αυτό το “χρέος” 100 δισεκατομμύρια.
    Αντί δηλαδή το δημόσιο χρέος της χώρας στα τέλη του 2012 να πάει στα 120 δισεκατομμύρια Ευρώ, πήγε στα …320 δις. 200 δισεκατομμύρια Ευρώ παραπάνω. Το 70% του δημοσίου χρέους μας.
    Δώσαμε λοιπόν στις ιδιωτικές μας τράπεζες που διαχειρίζονται Ευρώ για “ανακεφαλαιοποιήσεις” και ως “κρατικές εγγυήσεις”, περισσότερα από διακόσια δισεκατομμύρια Ευρώ σε δυόμιση χρόνια.
    Για αυτό είναι παράνομο και απεχθές το χρέος μας. Δήθεν τάχα ότι οι τράπεζες χρειάζονταν αυτά τα χρήματα. Που είναι περισσότερα ακόμα και από τις συνολικές καταθέσεις μας.
    Και αν δε δίναμε αυτά τα περισσότερα από διακόσια δις και φαλίριζαν οι τράπεζες κανείς δε θα έχανε τις καταθέσεις του όπως νομίζουν πολλοί, αφού τα χρήματα δε βρίσκονται στα ταμεία των τραπεζών αλλά έχουν δοθεί από τις τράπεζες για δάνεια και δεν υπάρχουν σε ρευστό.
    Και άρα το χρέος μας είναι δήθεν χρέος και μπορεί εύκολα με παράδειγμα την Ισλανδία (αλλά και το …Μεταξά) θα διαγραφεί από τα διεθνή δικαστήρια. Και όχι μόνο το χρέος που προέκυψε από τις τράπεζες, αλλά ολόκληρο το χρέος μας.
    Με αυτό τον τρόπο άμεσα τερματίζεται και το σχέδιο των διεθνών τοκογλύφων, που είναι η υφαρπαγή του πλούτου της χώρας (ορυκτού και επίγειου). Με τη βοήθεια των προδοτικών “δημοκρατικών” μας κυβερνήσεων. Που …δε γνωρίζουν τίποτε…
    Μόλις μας κυβερνήσουν άλλοι, θα κατηγορηθούν όλοι οι νυν και οι πρώην κυβερνώντες μας για εσχάτη προδοσία (η οποία δεν παραγράφεται, ούτε με το νόμο περί …μη ευθύνης υπουργών) και θα γίνει ένας επίσημος λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους.
    Τότε κανένας Ευρωπαίος, κανένας δανειστής, κανένας τοκογλύφος, κανένας “εταίρος” μας, δεν θα μπορεί να μας πει τίποτε επειδή δε θα δεχτούμε αυτό το χρέος και δε θα πληρώνουμε μέχρι να λήξει ο λογιστικός έλεγχος.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας