Erdogan: Για πτώση λίρας φταίνε βαρόνοι του χρήματος-Θα μειώσω ξανά επιτόκια

740
Erdogan: Για πτώση λίρας φταίνε

Σημειώνεται πως το νόμισμα υποχώρησε έως και 4,5% μετά τις δηλώσεις του, στις 12,4766 λίρες ανά δολάριο

Τους «βαρόνους του χρήματος» που επιτίθενται στην οικονομία της Τουρκίας κατηγόρησε, σε δηλώσεις του την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan για την κατρακύλα της λίρας.
Παράλληλα, ο «σουλτάνος» υποσχέθηκε να επιδιώξει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για να τονώσει την ανάπτυξη – και να αναβιώσει τη δημοτικότητά του πριν από τις εκλογές του 2023.
Σημειώνεται πως το νόμισμα υποχώρησε έως και 4,5% μετά τις δηλώσεις του, στις 12,4766 λίρες ανά δολάριο, στις 5:51 μ.μ., στην Κωνσταντινούπολη.
Υπενθυμίζεται πως η λίρα έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας της μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Σμύρνη, ο Erdogan υποστήριξε ότι θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στα χαμηλότερα επιτόκια για να τονώσει την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
«Η κατακόρυφη πτώση της λίρας αυτής της εβδομάδας δεν έχει οικονομική βάση και είναι αποτέλεσμα οικονομικού σαμποτάζ», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης.
Οι επιθέσεις οργανώνονται από «παγκόσμιους βαρόνους της πολιτικής και του χρήματος» και τους εγχώριους υποστηρικτές τους, που θέλουν η Τουρκία να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά.
Δεν θα εγκαταλείψουμε το νέο μας οικονομικό πρόγραμμα ό,τι κι αν κάνουν.
Προσπαθούν να εκτελέσουν ένα σκοτεινό σενάριο χρησιμοποιώντας το όπλο του συναλλάγματος» προσέθεσε.
Μια μέρα νωρίτερα, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, υπό την προεδρία του Erdogan, είπε ότι η αλλαγή πολιτικής ήταν μία από τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, μαζί με τις τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Παλιές τακτικές

Ο Erdogan ασπάζεται την ανορθόδοξο οικονομικό «μάντρα» ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό αντί να τον περιορίζουν.
Η αποφασιστικότητά του να μειώσει το κόστος δανεισμού ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 20% έχει ωθήσει την Τουρκία σε αχαρτογράφητα νερά, με πολλούς αναλυτές να θεωρούν ότι οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν την εξουσία του.
Η ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος ανεβάζει το κόστος των αγαθών για τους πολίτες ενώ παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους για τον τραπεζικό τομέα.
Παρ’ όλα αυτά, ο Erdogan υπερασπίζεται με πάθος την πολιτική του παρά την οικονομική αναταραχή που προκάλεσε.
Εν προκειμένω αξίζει να ειπωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Erdogan κατηγορεί τις ξένες δυνάμεις για την κατάρρευση της οικονομίας.
Παλαιότερα ο Erdogan και ο γαμπρός του Albayrak κατηγόρησαν τους ξένους προσπάθησαν να υπονομεύσουν την οικονομία της Τουρκίας περιορίζοντας τις ανταλλαγές ξένων νομισμάτων των εγχώριων τραπεζών με άλλες τράπεζές τους στο εξωτερικό.
Τότε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάστηκε να κάψουν 165 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τη λίρα.
Αλλά ο Erdogan επιμένει: «Δεν σκεφτήκαμε αυτή τη νέα οικονομική πολιτική ένα πρωί και αποφασίσαμε να την κάνουμε πράξη το βράδυ.
Προετοιμαζόμαστε για αυτή τα τελευταία 19 χρόνια».

Απογοητευτικές οι δημοσκοπήσεις για τον Erdogan

Πλέον, βλέποντας και τις απογοητευτικές για τον ίδιο δημοσκοπήσεις, ο Erdogan επιχειρεί να δώσει νέα ώθηση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.
Τα πειράματα του Erdogan γίνονται ενόψει του 2023, που θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές από τότε που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου, υπέστη οδυνηρές ήττες στις δημοτικές εκλογές προ διετίας, χάνοντας σειρά από σημαντικές πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια.
Πλην των οικονομικών μεγεθών, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για τον Ερντογάν και στα δημοσκοπικά δεδομένα.
Tα 2/3 του πληθυσμού δεν βλέπουν καμία ελπίδα για οικονομική βελτίωση τον επόμενο χρόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας