Έρχεται νέος επισιτιστικός χαμός στις τιμές τροφίμων-Η Ινδία απαγόρευσε εξαγωγή σιτηρών

1077
Έρχεται νέος επιτιστικός χαμός

Η Ινδία, σύμμαχος της Ρωσίας, στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει από τις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών/δημητριακών, σφίγγοντας τον βρόγχο της έλλειψης των τροφίμων ακόμα περισσότερο γύρω από τον «λαιμό» ΗΠΑ και ΕΕ.

Η Ινδία ήταν η χώρα που οι δυτικοί πίστευαν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό στις «μη φιλικές χώρες», προς την Ρωσία, όπως η Ελλάδα, τις ποσότητες σιτηρών (από τα οποία εξαρτάται σε ποσοστό μέχρι και 80% η παγκόσμια διατροφική αλυσίδα αφού και οι ζωοτροφές προέρχονται από τα σιτηρά), αλλά τώρα και αυτή αποφάσισε να επιβάλλει εμπάργο στους δυτικούς.

Η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο μετά την Ρωσία.

Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση.

Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και η ανακοίνωση θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Όμως η Ινδία που μαζί με τον ιστορικό εχθρό της, την Κίνα, στηρίζουν από κοινού την Ρωσία, είναι αποφασισμένη να στηρίξει την πολιτική Πούτιν.

Τυπικά «προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά», ουσιαστικά βοηθά την Ρωσία να κάνει ακόμα πιο σκληρό το εμπάργκο στις «μη φιλικές χώρες» και το κόστος της βοήθειας που στέλνουν στην Ουκρανία.

Οι τιμές των πάσης φύσεως τροφίμων έχουν εκτοξευθεί μέχρι και κατά 70% και ακόμα είμαστε στην αρχή. Ο συνδυασμός του εμπάργκο των σιτηρών και του εμπάργκο στα λιπάσματα, δεν έχει φανεί ακόμα στα ράφια των καταστημάτων λιανικής.

Το ερχόμενο φθινόπωρο που οι σοδειές σε ότι φύεται θα είναι φτωχές λόγω έλλειψης λιπασμάτων οι τιμές μπορεί να εκτοξευθούν ακόμα και κατά 200% σε σχέση με το φθινόπωρο του 2021.

Η Ρωσία έχει αποφασίσει να τραβήξει όλη την Δύση σε έναν πόλεμο φθοράς, μέχρι οι δυτικοί να σταματήσουν να εφοδιάζουν με όπλα την Ουκρανία και να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους: Κατάληψη του Χάρκοβου στα βόρεια και της Οδησσού στα νοτιοδυτικά, τοποθέτηση φιλικής κυβέρνησης στο Κίεβο, υπογραφή παραίτησης από ένταξη στο ΝΑΤΟ και απόκτησης πυρηνικών όπλων με ρήτρα εκ νέου την στρατιωτική επέμβαση και έλεγχο των βασικών δομών του ουκρανικού κράτους, δηλαδή μία, στην πράξη, δoρυφορποίηση.

Για όλα αυτά θα απαιτηθεί χρόνος. Πόσος; Ίσως και πάνω από ένας χρόνος.

Και η Ρωσία έχει και ενέργεια και τρόφιμα για να αντέξει. Και τεράστια κέρδη από τις εξαγωγές σε απίστευτες τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, του άνθρακα κλπ.

Πραγματικά, μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η Ρωσία δεν θα απαντούσε στις δυτικές κυρώσεις και δεν θα ανταπαντούσε με δικές της κυρώσεις που θα κατέστρεφαν τις δυτικές οικονομίες.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο το 2021 και σημαντικός παραγωγός και των τριών τύπων θρεπτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα λιπάσματα. 

Η χώρα ήταν επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο ενός βασικού συστατικού σε πολλά προϊόντα μαζικής παραγωγής – το ηλιέλαιο, αντιπροσώπευε περίπου το 23% της παγκόσμιας αγοράς (παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο – αντιπροσώπευε έως 46%).

Οι συνέπειες της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία έπληξαν την προμήθεια σιτηρών, φυτικών ελαίων και λιπασμάτων.

Ο συνδυασμός των δυτικών κυρώσεων και της «αμοιβαίας απαγόρευσης εξαγωγών» οδήγησε σε ελλείψεις πρώτων υλών και οδήγησε τις τιμές των λιπασμάτων πέντε φορές υψηλότερες σε επιλεγμένες αγορές.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφτασαν σε νέο ιστορικό υψηλό ήδη τον Μάρτιο, σημειώνοντας άλμα 34% από έτος σε έτος και τον ερχόμενο Μάρτιο του 2023 μπορεί να είναι μέχρι και 200% επάνω,

 Η κατάσταση θα μπορούσε να αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους πεινασμένους, στις «μη φιλικές χώρες« προς την Ρωσία, της Ελλάδας περιλαμβανομένης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας