Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που πλήττουν την ίδια την ΕΕ, φέρνουν κρίση στην ενέργεια καθώς η διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 είναι κάτι που δεν αποκλείεται πλέον.
Οι «φωστήρες» της ΕΕ νομίζοντας αρχικά ότι η Ρωσία θα δεχόταν και τις βαρύτατες -μέχρι σημείου παραλογισμού- κυρώσεις και ταυτόχρονα θα εφοδίαζε κανονικά με φ.α. την Ευρώπη σαν να μην συμβαίνει τίποτα, μοιραία βλέπουν ότι αυτό το σενάριο δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Με αυτά τα δεδομένα, η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 20 Ιουλίου το σχέδιό της για την εξασφάλιση «ενεργειακής επάρκειας» ενόψει του χειμώνα, ενώ στις 26 Ιουλίου συνέρχεται εκτάκτως το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, όπου οι 27 αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να «σχεδιάσουν» την επόμενη ημέρα, δηλαδή αυτή του «παγώματος» της ροής του φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream1.
Στις «φωνές» που προειδοποιούν για μια εκτεταμένη ενεργειακή κρίση στην ΕΕ ήρθε να προστεθεί και ο επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Shell, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν «πραγματικά σκληρό» ενεργειακό χειμώνα.
Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, επανέλαβε τις… «ανησυχίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τις οποίες η ίδια δημιουργεί!) για την εκτόξευση των τιμών:
«Θα είναι ένας πραγματικά σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη. Όλοι θα αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας» δήλωσε ο CEO της Shell τονίζοντας πως στη χειρότερη περίπτωση, «η Ευρώπη θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει την κατανάλωση ενέργειας», αφήνοντας ανοιχτό και το σενάριο της έκδοσης δελτίου για τα καύσιμα!
Την ίδια ώρα με ένα αποστομωτικό «όχι» απάντησε η Σαουδική Αραβία στο αίτημα του Τζο Μπάιντεν που επισκέπτεται τη χώρα, για αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πετρελαϊκή κρίση, απόρροια των κυρώσεων της Δύσης στην Ρωσία.
Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου του Τζο Μπάιντεν με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, ο τελευταίος είπε:
«Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει άλλη δυνατότητα για αύξηση στην παραγωγή του πετρελαίου πέρα της υφιστάμενης των 13 εκατ. βαρελιών την ημέρα».