Επιβραβεύεται Ερντογάν-Ο Μπάιντεν ζητά από Κονγκρέσο να εγκρίνει συμφωνία για F-16

796

H… φήμη του Erdogan στις ΗΠΑ αποκαταστάθηκε μετά το διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Προς την απόλυτη επιβεβαίωση για την πολιτική του «επιτήδειου ουδέτερου» όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οδεύει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan. Ως γνωστόν, σε αντίθεση με άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- που έσπευσαν να λάβουν σαφή θέση υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, η Τουρκία όχι μόνο τήρησε ουδέτερη στάση, αλλά ο Erdogan κατάφερε να διαδραματίσει και διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δυο χώρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί τουρκικού εδάφους πραγματοποιήθηκε η πρώτη -μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής- συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ ακολούθησαν και συναντήσεις της ουκρανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας.
Αυτό τον διαμεσολαβητικό ρόλο εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο η Τουρκία προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Κι όπως προκύπτει το κατάφερε… Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση του Joe Biden στις ΗΠΑ ζήτησε από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας.

H συμφωνία για τα F-16

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν στην Τουρκία πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τα τουρκικά F-16. Ωστόσο, η Τουρκία ελπίζει στην υπογραφή μιας μεγαλύτερης συμφωνίας με τις ΗΠΑ, αξίας περίπου 6 δισ. δολ. για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16. Σημειώνεται ότι η Τουρκία υπέβαλε αυτό το αίτημα τον Οκτώβριο, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο Biden ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία.
WSJ_4.JPG

Η κυβέρνηση του Biden υποστήριξε πρόσφατα ότι μια συμφωνία με την Τουρκία για τα F-16, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μπλοκ. Ωστόσο, οι προτεινόμενες συμφωνίες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν την αντίθεση από αρκετούς Αμερικανούς βουλευτές, οι οποίοι έχουν αντιταχθεί στην Τουρκία λόγω του… ιστορικού της όσον αφορά την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, η πρόοδος στις συμφωνίες είναι σημαντική δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία διέκοψαν δραματικά το 2017, αφού η Τουρκία αγόρασε ρωσικά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία και την απέκλεισαν από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Τουρκική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, τουρκική αντιπροσωπεία μετέβη στις ΗΠΑ για συνομιλίες με Αμερικανούς γερουσιαστές σχετικά με τα μαχητικά F-16.
Η αντιπροσωπεία, η οποία θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων επί μια εβδομάδα, θα συζητήσει τους προβληματικούς τομείς στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις και τρόπους υπέρβασης των προκαταλήψεων κατά της Τουρκίας. Βασικός στόχος είναι να μεταφέρουν ένα θετικό κλίμα προς το Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των F-16 που ζητά η Τουρκία.
Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα για όλες τις διαδικασίες εξομάλυνσης σχέσεων που έχει ξεκινήσει η Άγκυρα με Ισραήλ, Μέση Ανατολή, Λιβύη και Ιράκ.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας