Επίθεση Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην κυβέρνηση: «Δεν έχουμε ανάγκη έναν νόμο που αξιοποιείται a la carte»

146

Ανακοίνωση «καταπέλτη» εξαπέλυσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά της κυβέρνησης που δεν επέλεξε κανέναν από τους αρεοπαγίτες που είχαν ψηφιστεί  ψηφιστεί από τους συναδέλφους τους για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Με αυστηρά επικριτικό ύφος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει ότι οι ψευδαισθήσεις που είχαν καλλιεργηθεί «κατέρρευσαν με πάταγο τέτοιο που δονεί την Ευελπίδων και την Λεωφόρο Αλεξάνδρας». Συγκεκριμένα, τονίζει ότι αρεοπαγίτες με αναγνωρισμένο κύρος και ήθος, που απολαμβάνουν την εκτίμηση ολόκληρου του νομικού κόσμου και διαθέτουν άρτια νομική κατάρτιση, παρότι πρώτευσαν στην εκλογική διαδικασία μεταξύ των μελών του Δικαστηρίου, δεν κρίθηκαν ικανοί να αναλάβουν καμία από τις οκτώ κενές θέσεις.

«Πώς η κυβέρνηση ακυρώνει έναν νόμο στην πράξη»

Κάνοντας αναφορά στο ΦΕΚ της 22ης Ιουλίου 2025, που αφορά τον ορισμό των αντιπροέδρων, οι δικαστές και οι εισαγγελείς σχολιάζουν ότι  επιβεβαιώθηκε το λαϊκό ρητό ότι «στην Ελλάδα έχουμε νόμους αλλά δεν εφαρμόζονται» και ότι το παράδειγμα για το πώς ακυρώνεται ένας νόμος στην πράξη το δίνει η ίδια η κυβέρνηση που εισηγήθηκε και ψήφισε τη σχετική νομοθεσία.

Το καλοκαίρι του 2024, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε φέρει προς ψήφιση τον νόμο 5123/2024, ο οποίος εισήγαγε διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας στα Ανώτατα Δικαστήρια για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ως προστάδιο της τελικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση προέκυψε από παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή πρακτική που προβλέπει τη συμμετοχή των δικαστών στην επιλογή της ηγεσίας τους.

Γιατί προχώρησαν σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση αφού θέλουν να αποφασίζουν εκείνοι αντί για την ηγεσία της Δικαιοσύνης;

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θέτει το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, εφόσον δεν επιθυμούσε να απωλέσει το προνόμιό της να αποφασίζει ανεξέλεγκτα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Η απάντηση που δίνει είναι διττή: αφενός να κερδίσει επικοινωνιακά στο εσωτερικό, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι σέβεται την άποψη των αρμοδίων, και αφετέρου να καθησυχάσει την Ευρώπη ότι στη χώρα υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο.

«Δεν έχουμε ανάγκη έναν νόμο που αξιοποιείται a la carte»

Με έμφαση, η Ένωση δηλώνει ότι δεν έχει ανάγκη έναν νόμο που αξιοποιείται «a la carte» μόνο όταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συμβαδίζει με τις κυβερνητικές επιλογές και καλεί για την κατάργησή του, χαρακτηρίζοντας αυτό πιο ειλικρινές. Τέλος, τονίζει ότι αποτελεί απαίτηση όχι μόνο του Δικαστικού Σώματος αλλά και ώριμο κοινωνικό αίτημα ο αυτοπεριορισμός της εκτελεστικής εξουσίας, ώστε να χειραφετηθεί ουσιαστικά η Δικαιοσύνη στη χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας