Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αράβων Αλαουιτών (AAAF) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά των Αλαουιτών στη Συρία. Το υπόβαθρο και τα κίνητρα των επιθέσεων, που αγνοήθηκαν με εκφράσεις όπως προσωπικές, συνηθισμένες, μη συστηματικές και μεμονωμένες, συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση.
Έκθεση: Για την κατάσταση των Αλαουιτών στη Συρία
Η κατάσταση μετά τη ριζοσπαστική ζωή των ισλαμιστών-τζιχαντιστών που κατέλαβε την εξουσία η Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS)
Δεκέμβριος 2024 – Ιανουάριος 2025 (Κατάσταση: από 14 Ιανουαρίου 2025)
«Μπροστά στην ανησυχητική ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τους αρμόδιους θεσμούς να δράσουν με αποφασιστικότητα και ευαισθησία για να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο. «Οι σημερινές συνθήκες έχουν διαμορφωθεί από γενοκτονικές πράξεις και προγραμματισμένες σφαγές, ειδικά με στόχο τους Αλαουίτες, και απαιτούν τη λήψη επειγόντων μέτρων».
Είσοδος
Διακεκριμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, οργανισμοί μέσων ενημέρωσης, διεθνείς εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιστήμονες,
Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα και διεθνής κοινή γνώμη,
Η κοινότητα των Αλαουιτών στη Συρία βρίσκεται στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής της οποίας η κλίμακα είναι δύσκολο να εκφραστεί με λόγια. Ως λαός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό της Συρίας εδώ και αιώνες, οι Αλαουίτες αντιμετωπίζουν σήμερα μια υπαρξιακή απειλή που στοχεύει να καταστρέψει όχι μόνο τη φυσική τους ύπαρξη αλλά και την πολιτιστική και θρησκευτική τους ταυτότητα.
Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ και την αποσύνθεση των κρατικών δομών, έχει αναδυθεί μια ατμόσφαιρα συστηματικής καταπίεσης με στόχο την καταστροφή των Αλαουιτών. Αυτό που αναφέρεται εδώ είναι μια συνειδητή στρατηγική που στοχεύει στην εθνική και θρησκευτική κάθαρση και αυτή η στρατηγική εκδηλώνεται με ένα άνευ προηγουμένου κύμα βίας. Ένοπλες ομάδες και πολιτοφυλακές επιδιώκουν να διαλύσουν την κοινωνία μέσω μαζικών δολοφονιών, μαζικών συλλήψεων και στοχευμένων εκτελέσεων. Θρησκευτικοί χώροι βεβηλώνονται, χωριά ισοπεδώνονται και αθώοι πολίτες –άντρες, γυναίκες και παιδιά– πέφτουν θύματα εγκλημάτων που μπορούν να περιγραφούν ως φρικαλεότητες κατά της ανθρωπότητας.
Οι αναφορές που λαμβάνουμε είναι συγκλονιστικές: μητέρες αναγκάζονται να παρακολουθούν την εκτέλεση των παιδιών τους. Οικογένειες που χάθηκαν σε αυτοσχέδια στρατόπεδα κράτησης χωρίς ελπίδα επιστροφής. Χωριά καταστράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Οι τακτικές αυτής της καταπίεσης είναι σαφείς: Καταστροφή μέσω φόβου, καταστροφή μέσω τρόμου.
Αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορη τη διεθνή κοινότητα. Οι Αλαουίτες βιώνουν όχι μόνο μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά και την πραγματικότητα της γενοκτονίας, και αυτό δεν μπορούμε ούτε να το αγνοήσουμε ούτε να το υποτιμήσουμε. Η διεθνής κοινότητα έχει ηθική και νομική ευθύνη να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους.
Αυτή η έκθεση δεν είναι απλώς ένα ντοκουμέντο πόνου. Είναι επίσης μια κραυγή, ένα κάλεσμα προς όλους όσους υπερασπίζονται τις αρχές του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου. Είναι καθήκον μας να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας της κοινότητας των Αλαουιτών. Οι δράστες αυτών των φρικαλεοτήτων πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, να σταματήσει η βία και να διασφαλιστεί η ασφάλεια αυτής της κοινωνίας που απειλείται.
Η ιστορία θα μας κρίνει από το πώς ενεργούμε αυτές τις στιγμές. Ας μην επιτρέψουμε στους Αλαουίτες να νιώθουν μόνοι στις πιο σκοτεινές τους στιγμές. Τώρα είναι η ώρα να ενεργήσουμε με τόλμη για την ανθρωπότητα, τη δικαιοσύνη και τη ζωή.
Οι θρησκευτικές φάτουα και ο ρόλος τους στην περιθωριοποίηση των αλαουιτών
Τα ακριβή κείμενα των ιστορικών φάτουα δεν τεκμηριώνονται πάντα πλήρως στις πηγές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες βασικές δηλώσεις που εξηγούν τη στάση των ριζοσπαστών ισλαμιστών/Σαλαφιτών λογίων απέναντι στους Αλαουίτες. Ο Ibn Taymiyyah, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της αίρεσης Hanbali τον 14ο αιώνα, έγραψε πολλές φάτουα που περιγράφουν τους Άραβες Αλαουίτες ως αιρετικούς και άπιστους. Τους έβλεπε ως επικίνδυνη απόκλιση από το Ισλάμ και υποστήριξε τη λήψη μέτρων εναντίον τους. Ο Ibn Taymiyyah το εξέφρασε ως εξής σε ένα από τα θεμελιώδη έργα του:
«Αυτή η ομάδα (Αλαουίτες) είναι μεγαλύτεροι άπιστοι από τους Εβραίους και τους Χριστιανούς. Ναι, είναι μεγαλύτεροι άπιστοι από πολλούς πολυθεϊστές, και η ζημιά που έχουν κάνει στο λαό του Μωάμεθ (ummah) είναι μεγαλύτερη από τη ζημιά που έχουν κάνει οι άπιστοι με τους οποίους βρισκόμαστε σε πόλεμο (όπως οι Τάταροι, οι άπιστοι Ευρωπαίοι και άλλοι). ”
Αυτές οι απόψεις του Ibn Taymiyyah καταγράφονται στο έργο του που ονομάζεται «Mecmû’u’l-Fetâvâ» (Συλλογή Φάτουα), το οποίο περιλαμβάνει θεολογικές και νομικές διατάξεις. Αυτό το έργο εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή αναφοράς για πολλά συντηρητικά και ριζοσπαστικά ισλαμιστικά κινήματα σήμερα.
Αιώνες αργότερα, το 2013, ο Αιγύπτιος λόγιος Yusuf al-Qaradawi, μια ισχυρή και πολυσυζητημένη προσωπικότητα του πολιτικού Ισλάμ, εξέφρασε τις απόψεις του με παρόμοιο τρόπο. Ο Αλ-Καραντάουι δήλωσε ότι «κάθε Σουνίτης μουσουλμάνος με στρατιωτική εκπαίδευση θα πρέπει να πολεμήσει ενάντια στους Σιίτες και τους Αλαουίτες στη Συρία». Αυτή η έκκληση έγινε κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, στο πλαίσιο του ότι οι Αλαουίτες θεωρούνται γενικά υποστηρικτές του καθεστώτος επειδή μοιράζονται την ίδια πίστη με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ. Δηλώνοντας ότι οι Αλαουίτες είναι «περισσότερο άπιστοι από τους Εβραίους» , ο Αλ-Καραντάουι αναβίωσε την ιστορική θρησκευτική εχθρότητα προς αυτή την θρησκευτική κοινότητα και ενίσχυσε περαιτέρω τον πολιτικό και θρησκευτικό αποκλεισμό των Αλαουιτών.
Αυτές οι σύγχρονες φάτουα, που στοχεύουν στη θρησκευτική και πολιτική σύγκρουση στην περιοχή, αντικατοπτρίζουν την ιστορική παράδοση φάτουα στην οποία οι Αλαουίτες θεωρούνταν ξένοι της ισλαμικής κοινωνίας. Οι αποφάσεις που βασίζονται σε φάτουα κατά των Αλαουιτών δεν έχουν μόνο θρησκευτική αλλά και πολιτική διάσταση. Αυτές οι φάτουα χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για τη νομιμοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, της βίας και της πολιτικής περιθωριοποίησης.
Οι φάτουα του Ibn Taymiyyah και του Yusuf al-Qaradawi αποτελούν παράδειγμα της συνέχειας των θρησκευτικών αποφάσεων που έχουν διαμορφώσει την εικόνα των Αλαουιτών στον ισλαμικό κόσμο για αιώνες και ενθαρρύνουν την περιθωριοποίησή τους σε θρησκευτικά και πολιτικά πλαίσια.
Αυτές και παρόμοιες φάτουα υπονομεύουν τη συνύπαρξη και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων τόσο εντός της ισλαμικής κοινωνίας (σουνίτες, σιίτες, αλαουίτες κ.λπ.) όσο και στη Μέση Ανατολή γενικά (Χριστιανοί, Γιαζίντι, Εβραίοι κ.λπ.).
Εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Αλαουιτών στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας: Ο ρόλος του HTS και των προκατόχων του
Από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011, η κοινότητα των Αλαουιτών υφίσταται συνεχείς στοχευμένες επιθέσεις και συστηματικές διώξεις. Με την κατάρρευση των κρατικών δομών και την κατάληψη της εξουσίας από ισλαμιστικές-τζιχαντιστικές ομάδες όπως η Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), οι πράξεις βίας κατά των Αλαουιτών έχουν αυξηθεί δραματικά.
Σήμερα, η κοινότητα των Αλαουιτών αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή που έχει φτάσει σε τρομακτικό επίπεδο καθώς το HTS εδραιώνει την κυριαρχία του. Αυτά τα εγκλήματα δεν είναι μεμονωμένες πράξεις βίας, αλλά αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής και στοχευμένης εκστρατείας εθνοθρησκευτικής κάθαρσης που εφαρμόζεται συστηματικά εδώ και χρόνια.
Το παρακάτω χρονολόγιο αποκαλύπτει τα πιο σοβαρά εγκλήματα που διέπραξαν το HTS και οι προκάτοχοί του κατά της κοινότητας των Αλαουιτών και αποκαλύπτει ότι αυτή η απειλή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα, τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω σφαγών ή πιθανής γενοκτονίας.
Σφαγή του Άκραμπ (11 Δεκεμβρίου 2012):
Στη μικτού πληθυσμού Ακράμπ στην επαρχία Χάμα, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μεταξύ 125 και 300 άνθρωποι, κυρίως Αλαουίτες. Αν και οι λεπτομέρειες και οι δράστες του περιστατικού είναι αμφιλεγόμενοι, πολλές αναφορές κάνουν λόγο για δυνάμεις της αντιπολίτευσης. (Πιθανή εμπλοκή της Jabhat al-Nusra, του προκατόχου του HTS)
Επιθέσεις σε χωριά των Αλαουιτών στην περιοχή της Λαττάκειας (Αύγουστος 2013):
Ισλαμιστές αντάρτες, με ομάδες συμπεριλαμβανομένης της Jabhat al-Nusra, επιτέθηκαν σε πολλά χωριά των Αλαουιτών στην περιοχή Latakia. Τουλάχιστον 190 άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλές γυναίκες και παιδιά απήχθησαν σε αυτές τις επιθέσεις. (Jabhat al-Nusra, σήμερα HTS)
Σφαγή του Μάαν (9 Φεβρουαρίου 2014):
Η ισλαμιστική ομάδα Jund al-Aqsa επιτέθηκε στο χωριό των Αλαουιτών Μάαν στην επαρχία της Hama, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Επιπλέον, σκοτώθηκαν 20 φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές. (Η Jund al-Aqsa δεν έχει άμεσους δεσμούς με το HTS, αλλά έχει συνεργαστεί με την Jabhat al-Nusra)
Σφαγή Istebrak (25 Απριλίου 2015):
Μετά τη σύλληψη του Jisr al-Shughur από τους αντάρτες, οι μαχητές της Jabhat al-Nusra εισήλθαν στο χωριό των Αλαουιτών Isebrak. Περισσότεροι από 200 Αλαουίτες σκοτώθηκαν εδώ, οι περισσότεροι από τους οποίους βάναυσα.
(Jabhat al-Nusra, σήμερα HTS)
Επίθεση στη Zara’a (12 Μαΐου 2016):
Αντάρτες με επικεφαλής την Jabhat al-Nusra και την Ahrar al-Sham, χωριό των Αλαουιτών στην επαρχία Hama
Επιτέθηκε στον Zara’a. Τουλάχιστον 19 άμαχοι σκοτώθηκαν και 70 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, απήχθησαν. (Jabhat al-Nusra, σήμερα HTS)
Βομβιστικές επιθέσεις σε Ceble and Tartus (23 Μαΐου 2016):
Τουλάχιστον 184 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στις πόλεις Σεμπλ και Ταρτούς, κυρίως Αλαουίτες. Οι επιθέσεις αποδίδονται στο DAESH (ISIS). (Μερικά μέλη του ISIS αργότερα εντάχθηκαν στο HTS)
Τεκμηριωμένα Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας
Ως θρησκευτική μειονότητα που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συριακής κοινωνίας, οι Αλαουίτες αποτελούν στόχο συστηματικής βίας και καταπίεσης εδώ και χρόνια. Αυτά τα εγκλήματα όχι μόνο απειλούν τη φυσική τους ύπαρξη, αλλά στοχεύουν και στην καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής τους ταυτότητας. Η ακόλουθη περίληψη συγκεντρώνει τα τεκμηριωμένα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν εναντίον αυτής της ευάλωτης κοινότητας μεταξύ Δεκεμβρίου 2024 και Ιανουαρίου 2025 (Τελευταία: 9 Ιανουαρίου 2025) και αποκαλύπτει την εντυπωσιακή έκταση της ταλαιπωρίας και της αδικίας.
Σφαγές και Στοχευμένες Επιθέσεις σε Αμάχους
Δυστυχώς, οι σφαγές κατά της κοινότητας των Αλαουιτών έχουν γίνει ένα σκληρό σύμβολο της καταπίεσής τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ολόκληρα χωριά δέχθηκαν επιδρομές, οι κάτοικοί τους σφαγιάστηκαν και οικισμοί καταστράφηκαν ολοσχερώς – μια βάναυση στρατηγική που αποσκοπούσε στη σωματική και ψυχολογική καταστροφή.
Σφαγή της Χομς
Ένα από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Χομς ήταν η σφαγή στην οποία περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έως τις 5 Ιανουαρίου 2025. Ανάμεσα στους νεκρούς υπήρχαν πολλές γυναίκες και παιδιά. Ένοπλες ομάδες με βαρύ εξοπλισμό μάχης όχι μόνο χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα, αλλά και εκρηκτικά και εμπρηστικά όπλα για να βασανίσουν και να καταστρέψουν θύματα με τον πιο βάναυσο τρόπο. Μαζικές οικογένειες παγιδεύτηκαν στα σπίτια τους και κάηκαν ζωντανές, ενώ οι επιτιθέμενοι ενεργούσαν συστηματικά για να εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα μπορούσε να διαφύγει.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με προγραμματισμένο τρόπο: Πρώτα, αποκλείστηκαν οι δρόμοι διαφυγής, μετά καταστράφηκαν σπίτια με εκρηκτικά και οι επιζώντες στοχοποιήθηκαν με πυροβόλα όπλα και φλογοβόλα. Οι δράστες δεν έκαναν διάκριση μεταξύ ανδρών, γυναικών ή παιδιών. Η πλήρης καταστροφή της κοινότητας τίθεται ξεκάθαρα ως απώτερος στόχος.
Επίθεση σε χωριά των Αλαουιτών στην περιοχή της Χάμα
Στις 7 Δεκεμβρίου 2024, ένοπλες ομάδες πραγματοποίησαν επίθεση μεγάλης κλίμακας σε πολλά χωριά των Αλαουιτών στην περιοχή της Χάμα, στοχεύοντας πολλά χωριά, συμπεριλαμβανομένων των Ραμπιάχ και Ζάγκμπα. Πολλοί χωρικοί που δεν πρόλαβαν να δραπετεύσουν συνελήφθησαν βάναυσα, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν με τον πιο βάναυσο τρόπο. Σύμφωνα με δηλώσεις μαρτύρων, οι φόνοι αυτοί διαπράχθηκαν συστηματικά. Πολλά θύματα πέθαναν από πυροβολισμούς, ενώ μερικά κάηκαν ζωντανά. Τα θύματα δεν περιορίζονταν μόνο στους άνδρες, αλλά περιλάμβαναν και γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Εκατοντάδες σπίτια κάηκαν και η κοινότητα των Αλαουιτών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει οριστικά αυτές τις περιοχές. Αυτά τα τραγικά γεγονότα αποτελούν σαφή ένδειξη μιας στρατηγικής εξορίας που βασίζεται σε εθνοτικές και θρησκευτικές βάσεις.
Σφαγή Κλήρων και Αγροτών
Την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2025, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν τρεις Αλαουίτες κληρικούς στο δρόμο από την Ταρτούς προς τη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την επόμενη μέρα, στις 8 Ιανουαρίου 2025, ο σεΐχης Ali Deeb Abu Rami (65 ετών) και η σύζυγός του στοχοποιήθηκαν και σκοτώθηκαν. Το ζευγάρι είχε προηγουμένως απαχθεί στο χωριό Danibah. Τα πτώματα τους βρέθηκαν την επόμενη μέρα σε παράδρομο κοντά στο χωριό Sanidah. Το περιστατικό προκάλεσε εκτεταμένη οργή και καταδίκη στην περιοχή.
Την ίδια μέρα, στις 8 Ιανουαρίου 2025, στο χωριό Ain Sharqia της επαρχίας Latakia, τρεις Αλαουίτες αγρότες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν από ξένους ισλαμιστές μαχητές που συμμάχησαν με τη νέα συριακή διοίκηση. Όλα τα θύματα ήταν από την ίδια οικογένεια και δούλευαν στα χωράφια τους την ώρα της επίθεσης.
Στις 9 Ιανουαρίου 2025, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και θρήνησαν την κηδεία των δολοφονηθέντων.
Μαζικές κρατήσεις, βασανιστήρια και στοχευμένες δολοφονίες
Τα τελευταία χρόνια, η συνεχιζόμενη δίωξη των Αλαουιτών από διάφορες ένοπλες ομάδες, ιδίως υπό την ηγεσία μαχητών όπως η Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση των μαζικών κρατήσεων και των στοχευμένων δολοφονιών. Αυτή η δίωξη είχε ως αποτέλεσμα η κοινότητα των Αλαουιτών να στοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, με πολλούς ανθρώπους να απαχθούν, να βασανιστούν και να δολοφονηθούν βάναυσα.
Κορυφαία βία από τον Δεκέμβριο του 2024
Έχει αναφερθεί ότι η δίωξη έγινε ιδιαίτερα σφοδρή μεταξύ Δεκεμβρίου 2024 και Ιανουαρίου 2025. Στην πόλη Χομς, μια περιοχή όπου περίπου το 15% του πληθυσμού είναι Αλαουίτες, υποστηρίζεται ότι περίπου 3.000 νεαροί Αλαουίτες απήχθησαν και σύρθηκαν σε μυστικές φυλακές από το HTS και άλλες ένοπλες ομάδες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους άνδρες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ή μετά από βαριά βασανιστήρια.
Τα πρωτόκολλα βασανιστηρίων περιέχουν πληροφορίες για αφάνταστη σκληρότητα: ηλεκτροσόκ, αφαίρεση νυχιών, σπασμένα κόκαλα και άλλες απάνθρωπες μεθόδους. Ορισμένοι επιζώντες δήλωσαν επίσης ότι ανακρίθηκαν χωρίς να τους δοθεί επαρκής τροφή και νερό. Αυτά τα εγκλήματα δεν είναι απλώς πράξεις βίας – είναι επίσης ένα σκόπιμα εργαλείο εθνοτικής και θρησκευτικής εκκαθάρισης.
Στόχος είναι η καταστροφή της κοινότητας των Αλαουιτών σωματικά, ψυχολογικά και πολιτιστικά. Οι συνεχιζόμενες σφαγές, οι μαζικές συλλήψεις, τα βασανιστήρια και οι στοχευμένες δολοφονίες αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της εθνοθρησκευτικής δίωξης.
Καταστροφή Θρησκευτικών και Πολιτιστικών Χώρων
Κεντρική διάσταση των διώξεων των Αλαουιτών στη Συρία είναι η συστηματική καταστροφή των θρησκευτικών και πολιτιστικών χώρων τους. Αυτές οι επιθέσεις στοχεύουν όχι μόνο στη φυσική εκδίωξη των Αλαουιτών αλλά και στη διαγραφή της ταυτότητας και της ιστορίας τους. Οι θρησκευτικές περιοχές δεν είναι μόνο τόποι πίστης, αλλά και οι ακρογωνιαίοι λίθοι του πολιτισμού και της ταυτότητας των Αλαουιτών. Η απώλεια αυτών των τόπων είναι μια βαθιά πνευματική και πολιτιστική πληγή πέρα από υλικές ζημιές.
Ένα ιδιαίτερα καταστροφικό γεγονός συνέβη στα τέλη Νοεμβρίου 2024. Το Μαυσωλείο Al-Khasibi στο Χαλέπι, ένα από τα πιο ιερά θρησκευτικά κέντρα των Αλαουιτών, δέχθηκε επιδρομή από μια ισλαμιστική ομάδα τζιχαντιστών που συνδέεται ιδεολογικά με τη Hay’at Tahrir al-Sham (HTS). Οι επιτιθέμενοι πυρπόλησαν το ιερό και σκότωσαν πέντε άοπλους εθελοντές φρουρούς που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα ιερά κτίρια. Αυτό το τρομερό έγκλημα διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρησιμοποιήθηκε ως μήνυμα για τη δημόσια βεβήλωση των θρησκευτικών συμβόλων των Αλαουιτών και την ταπείνωση της κοινωνίας.
Πολλοί θρησκευτικοί και πολιτιστικοί χώροι καταστράφηκαν επίσης στην περιοχή της Λαττάκειας, το ιστορικό προπύργιο του πολιτισμού των Αλαουιτών. Αυτά περιελάμβαναν μαυσωλεία, ιστορικές βιβλιοθήκες και άλλες δομές κεντρικές για την ταυτότητα των Αλαουιτών και τις αιωνόβιες παραδόσεις τους. Η καταστροφή αυτών των τόπων δεν ήταν τυχαία – ήταν μια σκόπιμη στρατηγική που είχε στόχο να ξεριζώσει τις πολιτιστικές ρίζες των Αλαουιτών και να τους στερήσει τους πνευματικούς και ιστορικούς δεσμούς τους.
Η επίθεση στον τάφο του Al-Khasibi δεν είναι απλώς μια θρησκευτική απώλεια. Είναι επίσης μια συμβολική επίθεση στην ταυτότητα των Αλαουιτών. Με την καταστροφή του ναού χάθηκαν επίσης πολύτιμα ιστορικά αρχεία και θρησκευτικά κείμενα, που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της κοινότητας. Πολλοί Αλαουίτες αναφέρουν μια βαθιά αίσθηση αποξένωσης, νιώθοντας ότι η ιστορία τους όχι μόνο έχει καταστραφεί σωματικά αλλά και συστηματικά αφαιρεθεί από δημόσια και θρησκευτικά αρχεία.
Βία κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων
Στις 28 Δεκεμβρίου 2024, οι Αλαουίτες σε πολλές συριακές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Χομς, της Λατάκειας και του Ταρτούς, έκαναν το τολμηρό βήμα για να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη δίωξη των κοινοτήτων τους και τις πράξεις βίας κατά αμάχων. Αυτές οι διαμαρτυρίες, που ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, είχαν ως στόχο να πάρουν θέση ενάντια στις αδικίες στις οποίες υφίστανται εδώ και χρόνια οι Αλαουίτες. Ωστόσο, η απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας και των διαφόρων ένοπλων ομάδων ήταν βάναυση και βάναυση.
Η βία κλιμακώθηκε σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα στη Λατάκια και τη Χομς. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν άμεσες επιθέσεις σε διαδηλωτές χρησιμοποιώντας πυρά ελεύθερων σκοπευτών και βαριά πυρομαχικά. Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά σε αυτά τα βίαια επεισόδια. Πολλοί από τους κρατούμενους διαδηλωτές υποβλήθηκαν σε σκληρά βασανιστήρια και μερικοί από αυτούς πέθαναν ως αποτέλεσμα αυτής της κακομεταχείρισης πριν προλάβουν να υποστούν οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία.
Οι σκηνές βίας δεν ήταν μόνο καταστροφικές σε τοπική κλίμακα, αλλά είχαν απήχηση και διεθνώς. Βίντεο και αναφορές που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις διεθνείς ειδήσεις αποκάλυψαν την έκταση αυτής της βαρβαρότητας. Αυτές οι εικόνες τεκμηρίωσαν όχι μόνο τη θανατηφόρα βία αλλά και τη συστηματική καταπίεση μιας κοινότητας που αγωνίζεται με την ελπίδα για δικαιοσύνη και για να ακουστεί.
Η καταστολή αυτών των διαδηλώσεων δεν είναι μόνο επίθεση στην κοινότητα των Αλαουιτών, αλλά και επίθεση στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Τα βίαια γεγονότα της 28ης Δεκεμβρίου δείχνουν ξεκάθαρα για άλλη μια φορά ότι η καταπίεση που υφίστανται οι Αλαουίτες δεν είναι μόνο μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά και μια στοχευμένη πολιτική καταστροφής ενάντια σε μια κοινότητα που αγωνίζεται για ύπαρξη στη Συρία.
Βασανιστήρια και Κακομεταχείριση στις Φυλακές
Τα συστηματικά βασανιστήρια αιχμαλώτων Αλαουιτών από ένοπλες ομάδες και πολιτοφυλακές αποκαλύπτουν μια άλλη συγκλονιστική διάσταση καταπίεσης. Άνδρες και γυναίκες που κρατούνται σε μυστικές φυλακές υφίστανται βάναυση κακομεταχείριση με στόχο την πλήρη καταστροφή της ανθρωπιάς τους.
Πλήθος μαρτυριών αυτοπτών μαρτύρων και βιντεοσκοπήσεις τεκμηριώνουν τις απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές όπου κρατούνται οι Αλαουίτες. Οι κρατούμενοι εξευτελίζονταν εξαναγκάζοντάς τους να γδύνονται μπροστά σε άλλους κρατούμενους και αυτές οι πρακτικές πραγματοποιούνταν όχι μόνο ως μέσο σωματικής βίας, αλλά και για να καταστρέφουν ψυχολογικά τα θύματα. Μια άλλη ιδιαίτερα ενοχλητική αναφορά αποκαλύπτει ότι οι κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε εξευτελιστική τιμωρία αναγκάζοντάς τους να κάνουν ήχους ζώων – καταδεικνύοντας τα βάθη της φρικτής σκληρότητας με απανθρωπιστική πρόθεση.
Ειδικά μια φυλακή κοντά στο Idlib είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα αυτής της βαρβαρότητας. Οι επιζώντες έχουν περιγράψει βασανιστήρια βασανιστήρια με βασανιστικά επώδυνα: ηλεκτροσόκ, αφαίρεση νυχιών και συνεχής ψυχολογική κακοποίηση διαμόρφωσαν την καθημερινή ζωή των κρατουμένων. Πολλοί κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτών των βασανιστηρίων. Ωστόσο, ακόμη και μετά το θάνατό τους, η δίωξη δεν τελείωσε: τα πτώματα τους εκτέθηκαν δημόσια για να μεταδώσουν ένα αποτρεπτικό και ταπεινωτικό μήνυμα.
Σφαγές και Στοχευμένες Επιθέσεις σε Αμάχους
Οι σφαγές κατά της κοινότητας των Αλαουιτών έχουν γίνει δυστυχώς ένα σκληρό σύμβολο της καταπίεσης αυτής της κοινότητας. Σε πολλές περιπτώσεις, ολόκληρα χωριά δέχθηκαν επιδρομές, οι κάτοικοί τους σφαγιάστηκαν και οικισμοί καταστράφηκαν ολοσχερώς – μια βάναυση στρατηγική που αποσκοπούσε στη σωματική και ψυχολογική καταστροφή.
Ένα από τα πιο συγκλονιστικά παραδείγματα είναι η σφαγή της Χομς, κατά την οποία περισσότεροι από 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους έως τις 5 Ιανουαρίου 2025. Ένοπλες ομάδες με βαρύ εξοπλισμό μάχης βασάνιζαν και κατέστρεφαν τα θύματά τους με τον πιο βάναυσο τρόπο, χρησιμοποιώντας όχι μόνο πυροβόλα όπλα αλλά και εκρηκτικά και εμπρηστικά όπλα. Ολόκληρες οικογένειες φυλακίστηκαν στα σπίτια τους και κάηκαν ζωντανές και οι επιτιθέμενοι έπαιρναν συστηματικά προφυλάξεις για να εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα μπορούσε να δραπετεύσει.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι επιτιθέμενοι έδρασαν με συνειδητό σχέδιο: Πρώτα, αποκλείστηκαν οι δρόμοι διαφυγής, μετά καταστράφηκαν σπίτια με εκρηκτικά και οι επιζώντες στοχοποιήθηκαν με όπλα και φλογοβόλα. Οι επιτιθέμενοι είχαν στόχο να καταστρέψουν ολόκληρη την κοινότητα, χωρίς να κάνουν διάκριση μεταξύ ανδρών, γυναικών ή παιδιών.
Αυτές οι σφαγές, πέρα από απλές πράξεις βίας, χρησιμοποιούνται ως συνειδητά εργαλεία εθνοτικής και θρησκευτικής κάθαρσης. Στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως η φυσική ύπαρξη των Αλαουιτών με τη βίαια μετανάστευση από τα πατρογονικά τους εδάφη.
Βία κατά των Γυναικών Αλαουιτισσών
Οι γυναίκες της κοινότητας των Αλαουιτών όχι μόνο δέχονται σωματικές επιθέσεις, αλλά γίνονται και θύματα σεξουαλικής βίας με στόχο την απανθρωποποίησή τους και τη συμβολική στόχευση της κοινότητας. Σύμφωνα με αναφορές, οι γυναίκες Αλαουίτες σε πολλές περιπτώσεις γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ως «λάφυρα» πολεμικής βίας, που χρησιμοποιούνται ως βάναυσο εργαλείο που συνδυάζει τον σωματικό πόνο με την ψυχολογική καταστροφή.
Κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων, οι γυναίκες βιάζονται συστηματικά, υποδουλώνονται και συχνά αναγκάζονται να γδυθούν μπροστά στους επιτιθέμενούς τους. Τέτοιες σεξουαλικές ταπεινώσεις δεν χρησιμοποιούνται μόνο ως μέσο ατομικής καταπίεσης, αλλά αποτελούν επίσης μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που στοχεύει στην καταστροφή της ψυχολογικής σταθερότητας και της πολιτιστικής ταυτότητας της κοινότητας των Αλαουιτών.
Ένα από τα πιο συγκλονιστικά παραδείγματα αυτής της βίας σημειώθηκε στην περιοχή της Λαττάκειας. Πολιτοφυλακές απήγαγαν και εκμεταλλεύονταν γυναίκες και κορίτσια Αλαουίτες κατά τη διάρκεια στοχευμένων επιδρομών. Αυτές οι επιθέσεις απέχουν πολύ από το τυχαίο υποπροϊόν του πολέμου. Πρόκειται για μεθόδους που χρησιμοποιούνται συνειδητά για να καταστρέψουν ψυχολογικά την κοινωνία και να εξευτελίσουν δημόσια τα θύματα. Αυτό αυξάνει περαιτέρω τον συμβολικό αντίκτυπο των επιθέσεων.
Σε περιοχές υπό τον έλεγχο πολιτοφυλακών όπως το HTS (Heyet Tahrir al-Sham), η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται σκόπιμα για να καταστρέψει την ταυτότητα των Αλαουιτών. Εδώ, οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν υφίστανται επίθεση μόνο ως πολίτες, αλλά και ως σύμβολα των κοινοτήτων τους. Αυτή η βία στην οποία υποβάλλονται στοχεύει να ταπεινώσει και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την κοινότητα των Αλαουιτών ψυχολογικά, πολιτιστικά και κοινωνικά.
Αυτή η σεξουαλική βία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και αποκαλύπτει τη βάναυση διάσταση της δίωξης των Αλαουιτών. Δεν πρόκειται μόνο για επίθεση σε μεμονωμένα θύματα, αλλά και για προσπάθεια διάλυσης ολόκληρης της κοινωνίας.
Απειλές στη Διασπορά
Η διασπορά των Αλαουιτών δεν προστατεύεται από διώξεις και απειλές εκτός Συρίας. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση της εχθρότητας, των απειλών και των διαδικτυακών εγκλημάτων μίσους κατά των Αλαουιτών, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι επιθέσεις έβλαψαν ψυχολογικά τη διασπορά.
Στοχεύει στην αποσταθεροποίηση, την κοινωνική απομόνωση και την αποδυνάμωση των δεσμών τους με την ταυτότητά τους.
Αυτές οι δραστηριότητες κυμαίνονται από σχόλια μίσους και στοχευμένες εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης έως ξεκάθαρες απειλές κατά του θανάτου. Οι εξόριστες κοινότητες των Αλαουιτών συχνά χαρακτηρίζονται λανθασμένα ως «υπέρ του καθεστώτος» ή υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ. Αυτές οι γενικεύσεις, ανεξάρτητα από την πραγματική πολιτική τους στάση, νομιμοποιούν την εχθρότητα και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη φυσική τους ασφάλεια όσο και τον κοινωνικό τους αποκλεισμό στις χώρες όπου αναζητούν καταφύγιο.
Αυτή η δίωξη έχει βαθιές ψυχολογικές επιπτώσεις στα θύματα και, σε πολλές περιπτώσεις, οδηγεί σε ένα αίσθημα αποξένωσης από την κοινωνία από την οποία αναζητούν προστασία. Η κατάσταση της διαρκούς απειλής επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τις προσωπικές ζωές των ατόμων, αλλά και την κοινοτική τους συνείδηση και την ελευθερία να εκφράσουν ανοιχτά την ταυτότητά τους.
Ο συνδυασμός διαδικτυακού μίσους και πολιτικής πίεσης δείχνει ότι η δίωξη των Αλαουιτών δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα. Ακόμη και στη διασπορά, αυτή η κοινότητα παραμένει υπό την επιρροή ενός εχθρικού περιβάλλοντος που ενισχύεται περαιτέρω μέσω των ψηφιακών δικτύων.
Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτές οι απειλές και να εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να καταπολεμούν τα διαδικτυακά εγκλήματα μίσους, να διασφαλίζουν την ασφάλεια των κοινοτήτων των Αλαουιτών στην εξορία και να λαμβάνουν ξεκάθαρη στάση ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και δίωξης. Η διασπορά των Αλαουιτών αξίζει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια σε χώρες όπου ξεφεύγει από τη σκιά της βίας.
Διεθνείς επεμβάσεις και αιτήματα ασφάλειας για αλαουίτες
Οι συνεχιζόμενες διώξεις και οι συστηματικές προσπάθειες καταστροφής κατά της κοινότητας των Αλαουιτών στη Συρία απαιτούν άμεση, αποφασιστική και συντονισμένη παρέμβαση από τη διεθνή κοινότητα. Οι τρέχουσες απαντήσεις δεν επαρκούν για να σταματήσουν τις επιθέσεις σε αυτή την απειλούμενη μειονότητα. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε ξεκάθαρα, τολμηρά και ανθρώπινα:
1. Αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της γενοκτονίας
Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι σχετικοί διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για την προστασία της ύπαρξης των Αλαουιτών. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν:
- Ειρηνευτικές Αποστολές: Ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων για τη διασφάλιση της προστασίας του πληθυσμού των Αλαουιτών στις περιοχές τους.
- Δυνάμεις Προστασίας: Δημιουργία ειδικών δυνάμεων για επέμβαση κατά των ενόπλων ομάδων που ευθύνονται για σφαγές, βασανιστήρια και αναγκαστικούς εκτοπισμούς.
- Ασφαλείς Ζώνες: Δημιουργία ασφαλών περιοχών όπου οι Αλαουίτες μπορούν να προστατευθούν από τις διώξεις και να έχουν πρόσβαση στις βασικές τους ανάγκες.
Η παγκόσμια κοινότητα δεν πρέπει να συνεχίσει να μένει σιωπηλή και να επιτρέψει την καταστροφή αυτής της κοινότητας.
2. Δημιουργία Ανθρωπιστικού Διαδρόμου
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την ασφαλή απομάκρυνση των Αλαουιτών από περιοχές όπου η βία είναι έντονη. Αυτός ο διάδρομος:
- Θα πρέπει να επιτρέπει στις οικογένειες να συναντώνται: Τα άτομα πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συναντούν τις οικογένειές τους με ασφάλεια.
- Πρέπει να παρέχει βασική βοήθεια: Πρέπει να διασφαλίζει την επιβίωσή τους καλύπτοντας ιατρική βοήθεια, τροφή και άλλες ζωτικές ανάγκες.
- Θα πρέπει να διευκολύνει τη διεθνή βοήθεια: Θα πρέπει να χρησιμεύσει ως κανάλι υποστήριξης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αλαουιτών.
Τα πολιτικά εμπόδια δεν πρέπει να θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο την επιβίωση των Αλαουιτών.
3. Μηδενική ανοχή για ρητορική μίσους και διακρίσεις
Η δίωξη της κοινότητας των Αλαουιτών ξεπερνά τα εθνικά σύνορα. Οι Αλαουίτες που ζουν στη διασπορά αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές όπως ρητορική μίσους, διαδικτυακές απειλές και διακρίσεις. Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση, οι κυβερνήσεις και οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει:
- Τα εγκλήματα μίσους πρέπει να ακολουθούνται: Τα εγκλήματα μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να διερευνώνται αυστηρά.
- Must Remove Hateful Content: Οι πλατφόρμες πρέπει να υποχρεούνται να αφαιρούν αποτελεσματικά περιεχόμενο μίσους.
- Θα πρέπει να διασφαλίζεται η ποινική ευθύνη: Όσοι κάνουν διαδικτυακές ή φυσικές απειλές θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.
Κανείς δεν πρέπει να ζει με φόβο μόνο και μόνο επειδή ανήκει σε μια κοινότητα.
4. Προστασία Γυναικών και Παιδιών
Οι γυναίκες και τα παιδιά της κοινότητας των Αλαουιτών έχουν γίνει στόχοι των πιο σοβαρών επιθέσεων, όπως η σεξουαλική βία και η υποδούλωση. Αυτού του είδους η βαρβαρότητα δεν είναι απλώς παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά μια στρατηγική που στοχεύει στην καταστροφή της ακεραιότητας της κοινωνίας. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να ληφθούν οι ακόλουθες προφυλάξεις:
- Προγράμματα Προστασίας: Θα πρέπει να εφαρμοστούν ειδικά προγράμματα για την εκκένωση γυναικών και παιδιών από επικίνδυνες περιοχές.
- Ψυχολογική υποστήριξη: Θα πρέπει να παρέχεται ψυχολογική αποκατάσταση και θεραπεία τραυμάτων για τα θύματα βίας.
- Διεθνείς Μηχανισμοί: Πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικός αγώνας εναντίον όσων χρησιμοποιούν τη σεξουαλική βία ως εργαλείο πολέμου.
Η προστασία των πιο ευάλωτων είναι το θεμέλιο κάθε ανθρωπιστικής απάντησης.
5. Λογοδοσία και Δικαιοσύνη για τα Θύματα
Τα απίστευτα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της κοινότητας των Αλαουιτών δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη διεθνής διαδικασία δίωξης για να οδηγηθούν όλοι οι δράστες – σχεδιαστές και υλοποιητές – στη δικαιοσύνη:
- Ειδικά Δικαστήρια: Πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
- Συλλογή εγγράφων: Όλα τα περιστατικά θηριωδίας πρέπει να τεκμηριώνονται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξάρτητους παρατηρητές.
- Ασφαλής μαρτυρία: Πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί όπου οι επιζώντες και οι μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με ασφάλεια.
Η δικαιοσύνη για τα θύματα δεν είναι μόνο ηθική επιταγή, αλλά και ο ακρογωνιαίος λίθος της οικοδόμησης της ειρήνης και της ανθρωπιάς.
Επείγον κάλεσμα: Η ευθύνη μας να σταματήσουμε τη γενοκτονία κατά των Αλαουιτών
Ο καιρός της αγνόησης έχει τελειώσει. Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα ηθικό και ιστορικό σταυροδρόμι: Θα δράσουμε τώρα ή θα παραμείνουμε σιωπηλοί και θα αποδεχτούμε την καταστροφή μιας κοινότητας που οδηγήθηκε στο χείλος της γενοκτονίας; Οι συστηματικές διώξεις και σφαγές κατά των Αλαουιτών δεν είναι μεμονωμένες τραγωδίες, αλλά εκδήλωση μιας μεγάλης εξοντωτικής απόπειρας. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά επίσης αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξίες του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης.
Κάθε δευτερόλεπτο που περνά σημαίνει απώλεια μιας νέας ζωής. Κάθε θηριωδία – σφαγή, βασανιστήρια ή καταστροφή θρησκευτικών χώρων – κατηγορεί την αδράνειά μας με μια σιωπηλή κραυγή. Οι Αλαουίτες –άντρες, γυναίκες και παιδιά– καταδιώκονται, βασανίζονται, βιάζονται και δολοφονούνται, ενώ ο κόσμος παραμένει σιωπηλός. Η διεθνής κοινότητα, οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να σπάσουν αυτή τη σιωπή και να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να είναι η φωνή αυτών που φιμώνονται.
Η σιωπή είναι συνενοχή. Η ανάληψη δράσης είναι ελπίδα. Εμείς, ως Ομοσπονδία των Αραβικών Αλαουιτών στην Ευρώπη, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εκπληρώσει τις ηθικές και νομικές της ευθύνες. Δεν αρκεί να καταδικάζουμε τη βία – η βία πρέπει να σταματήσει. Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι. Οι Αλαουίτες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ζουν με ειρήνη και αξιοπρέπεια.
Η ιστορία θα μας κρίνει από αυτά που κάνουμε, όχι από αυτά που λέμε. Τώρα είναι η ώρα να κατονομάσουμε δημόσια και να αντιμετωπίσουμε ενεργά αυτήν την αδικία – στο όνομα του σεβασμού μας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, της επιδίωξής μας για δικαιοσύνη και της υποχρέωσής μας να διατηρήσουμε την ειρήνη.
Ας αναλάβουμε δράση – πριν να είναι πολύ αργά. Κάθε στιγμή δισταγμού σημαίνει περισσότερο πόνο, θάνατο και καταστροφή. Οι Αλαουίτες αξίζουν όχι μόνο τη συμπόνια μας αλλά και την αποφασιστική μας αλληλεγγύη.
Ας μην τους αφήσουμε μόνους. Η ώρα για δράση είναι τώρα.
Πηγή
- Αλ Τζαζίρα. (2024, 25 Δεκεμβρίου). Διαδηλώσεις στη Συρία μετά από «παλιό» βίντεο που δείχνει επίθεση σε ιερό των Αλαουιτών. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2025, https://www.aljazeera.com/news/2024/12/25/protests στη – Συρία – μετά – παλιά – βίντεο – εκπομπές – επίθεση – σε – αλαουίτη – ιερό
- Al-Tamimi, A.J (2020, 20 Μαΐου). Η σφαγή του Ishtabraq στο Idlib: Συνέντευξη. Πρόσβαση στις 9 Ιανουαρίου 2025, https://www.aymennjawad.org/2020/05/the – ishtabraq – massacre – in – idlibσυνέντευξη
- Arab News. (2025, 9 Ιανουαρίου). Αλαουίτες αγρότες σκοτώθηκαν από ισλαμιστές μαχητές στη Λατάκια. 9 Ιανουαρίου
Ανακτήθηκε το 2025, https://www.arabnews.com/node/2585809/middle – east
- BBC News. (2012, 11 Δεκεμβρίου). Κρίση στη Συρία: Εκατοντάδες «σφαγές σε φυγή στο χωριό των Αλαουιτών». Πρόσβαση στις 9 Ιανουαρίου 2025, https://www.bbc.com/news/world – Middle – east – 20691206
- France 24. (2025, 10 Ιανουαρίου). Ο φόβος κυριεύει τους Αλαουίτες στη Χομς της Συρίας καθώς στοχοποιούνται τα «απομεινάρια» του Άσαντ.
Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2025, https://www.france24.com/en/live – news/20250110 – φόβοςλαβές – Αλαουίτες – στη – Συρία – Σ – Χομς – ως – Άσαντ – υπολείμματα – στοχοποιημένοι
- Frankfurter Allgemeine Zeitung. (2013, 5 Αυγούστου). Islamisten verübten Massaker και Alawiten. Πρόσβαση στις 9 Ιανουαρίου 2025, https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/syrienislamisten – veruebten – massaker – an – alawiten – 12613850.html
- Frankfurter Allgemeine Zeitung. (2013, 12 Οκτωβρίου). Syrien: Massaker an alawitischen
Dorfbewohnern. Πρόσβαση στις 9 Ιανουαρίου 2025,
- Goldsmith, L. T. (2015). Συρία: Το δίλημμα ασφαλείας των θρησκευτικών μειονοτήτων. Δημοσιεύτηκε στο ResearchGate. Πρόσβαση στις 9 Ιανουαρίου 2025,
- Reuters. (2016, 13 Μαΐου). Ισλαμιστές αντάρτες σκοτώνουν αμάχους σε χωριό των Αλαουιτών στη Συρία: κρατικά μέσα ενημέρωσης, παρακολούθηση. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2025, https://www.reuters.com/article/us – mideastκρίση – συρία – χωριό – idUSKCN0Y30Y2
- union.org. (2015, 5 Μαΐου). Η σφαγή των Αλαουιτών στο İşbrak διαμαρτυρήθηκε σε όλη την Τουρκία. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2025, https://sendika.org/2015/05/turkiyenin – dort – ilandaistebrak – alevi – μακελειό – διαμαρτυρήθηκε – 260613
- Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. (2025, 7 Ιανουαρίου). Προσπάθειες πυροδότησης σύγκρουσης: Άγνωστοι επιτίθενται σε νεκροταφεία σε γειτονιές με κατεξοχήν Αλαουίτες
Χομς. Πρόσβαση στις 8 Ιανουαρίου 2025, https://www.syriahr.com/en/353152/
- Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. (2025, 7 Ιανουαρίου). Για να αποτρέψουμε το μίσος και τη διαμάχη | Αξιωματούχοι της αίρεσης των Αλαουιτών αρνούνται τη δολοφονία τριών αξιωματούχων στο δρόμο μεταξύ Ταρτούς και Δαμασκού. Πρόσβαση στις 9 Ιανουαρίου 2025, https://www.syriahr.com/en/353210/
- Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. (2025, 9 Ιανουαρίου). Κενό ασφαλείας | Αλαουίτης σεΐχης και η σύζυγός του σκοτώθηκαν στην ύπαιθρο της Αλ-Σαλαμίγια και χρυσοχόος σκοτώθηκαν στην ύπαιθρο της Ντέιρ Εζόρ. Πρόσβαση στις 9 Ιανουαρίου 2025, https://www.syriahr.com/en/353378/
- Η Wall StreetJournal. (2025, 12 Ιανουαρίου). Αλαουίτες της Συρίας, Σέχτα των Άσαντ, Φόβος για το Μέλλον τους. Πρόσβαση στις 13 Ιανουαρίου 2025, https://www.wsj.com/world/middle – east/syriaαλαουίτης – κοινότητα – άσαντ – καθεστώς – 8c11d6e1
- Το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής. (2013). Ο Καραντάουι και ο Αγώνας για το Σουνιτικό Ισλάμ. Πρόσβαση στις 9 Ιανουαρίου 2025, https://www.washingtoninstitute.org/policyανάλυση/qaradawi – και – αγώνας – σουνιτικό – ισλάμ
- Το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής. (2016, 5 Οκτωβρίου). Στόχος του Ισλαμικού Κράτους
Η καρδιά των Αλαουιτών της Συρίας και η Ρωσία. Πρόσβαση στις 9 Ιανουαρίου 2025,
- Το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής. (2024, 31 Δεκεμβρίου). Οι Αλαουίτες απειλούνται στη Συρία; Πρόσβαση στις 8 Ιανουαρίου 2025, https://www.washingtoninstitute.org/policyανάλυση/αλαουίτες – υπό – απειλή – Συρία
- Ηνωμένα Έθνη. (2025, 14 Ιανουαρίου). Έκθεση του ΟΗΕ υπογραμμίζει την ανθρωπιστική κρίση στις αλαουιτικές κοινότητες της Συρίας. Νέα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσβαση στις 14 Ιανουαρίου 2025, https://news.un.org/en/story/2025/01/1158791
Σημειώσεις:
Αυτή η αναφορά βασίζεται σε πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών αυτοπτών μαρτύρων, πληροφοριών από ντόπιους (συγγενείς, φίλους) και πηγές μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αυτή η έκθεση καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος των τεκμηριωμένων θηριωδιών και ότι η πραγματική έκταση των γεγονότων είναι πολύ πιο περιεκτική, πολύπλοκη και κρίσιμη. Στόχος της έκθεσης είναι να αυξήσει τη βασική ευαισθητοποίηση για τα σιωπηλά δεινά του λαού Nusayri και να επιστήσει την προσοχή στην ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και δράση.