Μέσα σε ένα παραλήρημα, ο εν αποστρατεία Τούρκος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει έτοιμο ένα σχέδιο τριών σταδίων από το 2017 το οποίο θα της επιτρέψει «να εισβάλει στο Αιγαίο». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 16 χάρτες που παρουσίασε η Αθήνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για την Τουρκία είναι μέρος αυτού του σχεδίου.
«Ενάντια σε αυτό το σχέδιο, η Τουρκία πρέπει να εξηγήσει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στον κόσμο», δήλωσε ο Γιαϊτζί, που θεωρείται ως ένας από τους εμπνευστές του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας.
«Η Ελλάδα, που βλέπει τη συγκυρία ως ευκαιρία, θα βρεθεί σε μπελάδες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κατάσταση», είπε στην τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak.
Ο ναύαρχος Γιαϊτζί συνέχισε το παραλήρημα αναφερόμενος στους χάρτες που έδειξε η Ελλάδα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Και ερμήνευσε την κίνηση αυτή ως εξής:
«Μέχρι τη δεκαετία του 1970 η Τουρκία είχε δεχτεί τα πάντα από εμάς. Το Αιγαίο ήταν η δική μας θάλασσα. Μετά ξεκίνησαν σταδιακά από την Κύπρο και να διεκδικούν τα Ίμια, τον εναέριο χώρο και παρόμοιες συζητήσεις… Δυστυχώς, η Τουρκία δεν είχε την απαραίτητη αντίδραση στο τετελεσμένο της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα, η Τουρκία γνωρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις θάλασσες. Τώρα, η Τουρκία άρχισε να λέει: έχω δικαίωμα».
Ο Γιαϊτζί αναφέρεται στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, τα οποία -κατά τον ίδιο- έχουν κολλήσει την Ελλάδα στη γωνία.
«Οι Έλληνες προσπαθούν πλέον να απαντήσουν στη διπλωματική στάση της Τουρκίας. Το θεωρούν σωστό για την παρούσα συγκυρία. Την ώρα που η Τουρκία προετοιμάζεται για την επιχείρηση στη Συρία και κρατά μια στάση που αναστατώνει την Ευρώπη όσον αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία. Η παρουσίαση του Αμερικανού προέδρου ως «Μπαϊντενόπουλος» ενθαρρύνει, επίσης, την Ελλάδα».
Ο Τούρκος ναύαρχος δηλώνει πεπεισμένος πως το 2017 η Ελλάδα ξεκίνησε ένα σχέδιο αύξησης των χωρικών της υδάτων σε τρία βήματα. «Τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο με αυτούς τους χάρτες. Στην πρώτη φάση του σχεδίου, είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα τόσο στην Κρήτη όσο και στα Αντικύθηρα. Όμως δεν μπόρεσαν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο λόγω της πίεσης της Τουρκίας.
Τώρα θα προσπαθήσουν να περάσουν στο δεύτερο και τρίτο στάδιο. Το δεύτερο βήμα είναι η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μεταξύ της Κρήτης, των Αντικυθήρων και της Πελοποννήσου. Το τρίτο βήμα είναι η αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και το τελικό στάδιο είναι τα 12 μίλια σε όλο το Αιγαίο», σημειώνει ο Γιαϊτζί.
«Ζούμε πολύ σοβαρές μέρες με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η Ελλάδα θα μας προκαλέσει προβλήματα. Για αυτό πρέπει να πάρουμε μια πολύ ξεκάθαρη στάση από εδώ και στο εξής, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Το 1995, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση δήλωσε ότι αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέρα από τα 6 μίλια, θα της αντιταχθεί με όλες της τις δυνάμεις. Όλοι οι αρχηγοί κομμάτων θα πρέπει να δηλώσουν ανοιχτά ότι αυτή η στάση δεν διακυβεύεται και ότι η εσωτερική πολιτική δεν πρέπει να υπολογίζεται», τόνισε.
Ο Γιαϊτζί αποκάλυψε πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 2020 είχε δώσει εντολή στα πανεπιστήμια να φτιάξουν τον αντίστοιχο τουρκικό «χάρτη», εντολή που εκπληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έχει χαρτογραφήσει τη Γαλάζια Πατρίδα ως επιστημονική δημοσίευση. Όλοι πρέπει να κατέχουν το έργο που ονομάζεται «Γαλάζια πατρίδα – Ένας χάρτης και ένα δόγμα». Αυτός ο χάρτης πρέπει να δοθεί στους απεσταλμένους μας και να ενημερωθούν για τα δικαιώματα της Τουρκίας».