Επίσκεψη Λαβρόφ στην Τεχεράνη-Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

795

Tο Ιράν και η Ρωσία, δύο χώρες σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις, θέλουν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφθασε την Τετάρτη για διήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη, όπου συνάντησε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στο Ιράν ο Λαβρόφ αναμένεται «να συζητήσει με τους Ιρανούς αξιωματούχους για τη συμφωνία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, την κατάσταση στην Ουκρανία, στη Συρία και στο Αφγανιστάν, την ενίσχυση της εμπορικής και ενεργειακής συνεργασίας, καθώς και την ανάπτυξη της συνεργασίας στην περιοχή της Ευρασίας και τον Καύκασο».

Νωρίτερα την Τετάρτη, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna είχε μεταδώσει ότι ο Λαβρόφ «αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Το ταξίδι του πραγματοποιείται καθώς το Ιράν και η Ρωσία, δύο χώρες σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις, δήλωσαν τον Μάιο ότι θέλουν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου, στο τέλος επίσκεψης του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης στην Τεχεράνη.

Πραγματοποιείται επίσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που ξεκίνησαν στη Βιέννη τον Απρίλιο του 2021 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων (Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και έχουν περιέλθει σε τέλμα από τον Μάρτιο.

Οι συνομιλίες της Βιέννης, στις οποίες οι ΗΠΑ μετέχουν έμμεσα, έχουν στόχο να επαναφέρουν την Ουάσινγκτον στη συμφωνία του 2015 που προβλέπει τον περιορισμό των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων.

Η συμφωνία καταρρέει μετά τη μονομερή αποχώρηση το 2018 των ΗΠΑ, οι οποίες επανέφεραν τιμωρητικά μέτρα κατά της Τεχεράνης. Αντιδρώντας, το Ιράν σταδιακά απελευθερώθηκε από τις δεσμεύσεις του, αρνούμενο παράλληλα ότι θέλει να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι επίσης να επαναφέρει την Τεχεράνη στον πλήρη σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεών της σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα, με αντάλλαγμα μια άρση των κυρώσεων που πλήττουν την Τεχεράνη.

Ενώ ήταν επί μακρόν ανταγωνιστές, το Ιράν και η Ρωσία βελτίωσαν τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια, υιοθετώντας σαφή πολιτική και στρατιωτική προσέγγιση προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα κοινά τους γεωπολιτικά συμφέροντα. Πλέον οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλούς τομείς.

Η Μόσχα παίζει κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2015, κυρίως λαμβάνοντας πλεονάζοντες τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου από την Τεχεράνη.

Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραϊσί μετέβη τον Ιανουάριο στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και του παρουσίασε ένα σχέδιο για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων τα επόμενα 20 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας