Επικοινωνία Σολτς και Πούτιν για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια-Τερματίστε τον πόλεμο στην Ουκρανία

787

Φαιδρός και εκτός πραγματικότητας ο Γερμανός Καγκελάριος επιχειρεί να αποδείξει ότι είναι ένας κραταιός ευρωπαίος ηγέτης. Ζήτησε ο ”μωρός” από τον Β.Πούτιν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Γνωρίζει φυσικά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, αλλά θεωρεί ότι δείχνει έτσι την δύναμη του και ταυτόχρονα ότι θωρεί τους Γερμανούς αλλά και όλους τους Ευρωπαίους ηλίθιους! 

 Π.Δ.

Την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία τους έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια είχαν νωρίτερα σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται κυβερνητικούς κύκλους. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά απευθείας τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή επτά μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκεσε μια ώρα. Ο Σολτς προέτρεψε τον Πούτιν να δείξει προθυμία στο να διαπραγματευτεί μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Politico, o Γερμανός καγκελάριος προέτρεψε τον Ρώσο πρόεδρο να «τερματίσει» τον πόλεμο στην Ουκρανία και να «αποσύρει τα στρατεύματα».

Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, σύμφωνα με Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Σολτς «τόνισε ότι η αποστολή βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία για πολεμικές αποστολές κατά της Ουκρανίας συνδέεται με μια σοβαρή κλιμάκωση και επέκταση της σύγκρουσης».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Σολτς είχε προηγουμένως μιλήσει με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο επανέλαβε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η συνομιλία των δύο ηγετών έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή τόσο για την Ουκρανία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον τρίτο χειμώνα δεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία, την ώρα που μεγάλα τμήματα της ενεργειακής υποδομής της να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους έχει επίσης οξυνθεί ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν απευθύνει έκκληση προς την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν για να στηρίξει την Ουκρανία πριν από τη λήξη της προεδρικής θητείας τον Ιανουάριο.

Ο Τραμπ, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει μια γρήγορη συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, προκαλώντας ανησυχίες στην Ευρώπη ότι μια τέτοια συμφωνία θα φέρει σε μειονεκτική θέση την Ουκρανία και πιθανώς να παγιώσει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ και έχει υποσχεθεί πρόσθετη βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.

Υπενθυμίζεται, ότι την Πέμπτη 14/11 η Μόσχα δήλωσε ανοιχτή σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εάν υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Γκενάντι Γκατίλοφ, οι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα των «ρωσικών προόδων (στο πεδίο της μάχης)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας