Επί της ουσίας έχει τεθεί ζήτημα “δεδηλωμένης” για την κυβέρνηση

1833

Η κυβερνητική πλειοψηφία έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών που ορίζει το Σύνταγμα ώς όριο για την εμπιστοσύνη απέναντι της. Η πτώση κάτω των 120 βουλευτών των θετικών ψήφων δεν αφορά μόνο το νομ/διο για τον ομοφυλοφιλικό γάμο. Στην ουσία η αποδοκιμασία των βουλευτών της ΝΔ είχε και ευρύτερο χαρακτήρα, αφού με την καταψήφιση του νομοσχεδίου καταψήφισαν μια πολύ γενικότερη πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική στάση και πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη !

Το ρήγμα είναι βαθύ και δεν επουλώνεται! 

Κ.Μ.

  Ζήτημα «δεδηλωμένης» για την κυβέρνηση – Το όριο των 120 βουλευτών που αναφέρει ξεκάθαρα το Σύνταγμα

Προσπαθεί να «κρυφτεί» πίσω από τους ψήφους της αντιπολίτευσης

Κατά την χθεσινή ψηφοφορία όπου υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα παραδίδονται ανήλικα παιδιά σε ΛΟΑΤΚΙ+ «παντρεμένους», 52 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» ή απείχαν και αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει την «δεδηλωμένη» γιατί έπεσε κάτω όχι από το όριο των 151 αλλά το κατώτατο όριο των 120 βουλευτών!

Η αρχή της δεδηλωμένης είναι όρος του Συνταγματικού Δικαίου και ορίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 από τους 300 για τη Βουλή των Ελλήνων.

Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους.

Αυτό αναφέρεται ρητώς από το Σύνταγμα.

Όμως χθες το ν/σ της κυβέρνησης ψηφίστηκε από 106 βουλευτές της ΝΔ! Δηλαδή πολύ λιγότερους από τους 120 που χρειαζόντουσαν για να μην τίθεται «θέμα» εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Όσο κι αν θέλει να προσποιηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αυτό τελικά θα υπάρξει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, στην περίπτωση που τα “ναι” της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι λιγότερα από 120 θα αφήσει αιχμές περί (τυπικής και όχι ουσιαστικής) απώλειας της δεδηλωμένης, αν και αυτό αφορά τις πολιτικές εντυπώσεις αυτή την στιγμή, αλλά επί του πρακτέου η κυβέρνηση «απονομιμοποιείται» πρωτίστως στα «μάτια» των ψηφοφόρων της που σε ποσοστό 80% είναι εξοργισμένοι με την υπερψήφιση ενός ν/σ που θα παραδίδει ανήλικα παιδιά σε ΛΟΑΤΚΙ+ «παντρεμένους».

Συνοπτικά, τα 21 όχι της ΝΔ: Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Γιώργος Καρασμάνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης,

Oι θέσεις όσων ψήφισαν «όχι» είναι ξεκάθαρες και οι ίδιοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Οι αποχές

ΝΔ 31: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας